Bachelor of Science handelsingenieur
De handelsingenieur combineert een bedrijfseconomische vorming met het verwerven van een grondige kennis van de technologische producten en processen. Je wordt de bruggenbouwer tussen productie en andere productgeoriënteerde functies.
Inhoud
De opleiding Handelsingenieur combineert een bedrijfseconomische vorming met het verwerven van fundamentele kennis op het vlak van technologie en beleidsinformatica. De nadruk ligt hierbij op het positioneren van het productieproces van deze technologische producten, diensten en processen in een bedrijfseconomische context doorheen de ganse logistieke keten en een (internationaal) netwerk van bedrijven.
Een handelsingenieur functioneert als bruggenbouwer tussen bedrijfseconomen en technisch geschoolde ingenieurs. In dit perspectief worden handelsingenieurs opgeleid om informatiesystemen op te zetten, bedrijfsdata (statistisch) te analyseren, processen te modelleren en verschillende oplossingsmethoden te beheersen.
Deze kennis van analytische methoden helpt je als manager op een gefundeerde (kwantitatieve) manier beslissingen te nemen in het algemeen en meer specifiek op het vlak van operationeel beheer, financieel beleid en marketing. Op die manier wordt een handelsingenieur opgeleid om bedrijfsproblemen te analyseren, op te lossen en daadwerkelijk te implementeren in een reëel bedrijfsproces, vertrekkend vanuit een abstract model.
Aandachtspunten
Op de opleidingswebsite vind je nog heel wat filmpjes, presentaties, getuigenissen van studenten ...
Voor wie
Ben je geboeid door economie en wetenschappen? Heb je belangstelling voor een job in het (inter-)nationale bedrijfsleven? Hou je van een wiskundige uitdaging? Koester je ambities om bedrijfsprocessen te beheren en te verbeteren? Wens je bedrijfseconomische problemen op te lossen aan de hand van analytische technieken?
Kies dan voor Handelsingenieur.
Een vooropleiding van minimum zes uur wiskunde per week is aangeraden. Specifieke voorkennis voor de economische vakken is niet vereist.
Structuur
- Bachelor
Het eerste bachelorjaar is gemeenschappelijk met de opleidingen Economische Wetenschappen en Toegepaste Economische Wetenschappen. Dat zorgt ervoor dat je in de daaropvolgende jaren een onderbouwde keuze kunt maken.
Het eerste jaar geeft je een grondige basiskennis in de algemene economie en de bedrijfseconomie, en in een aantal ondersteunende en aanverwante vakgebieden.
Vanaf het tweede jaar krijg je in de opleiding Handelsingenieur een aantal basisvakken uit de functionele domeinen van de toegepaste economie (o.m. accounting, bedrijfsfinanciering en marketing) gekoppeld aan een grondige technisch-technologische en kwantitatieve vorming.
Die vakken worden verder uitgediept in het derde jaar. Je wordt dan onderricht in het analyseren en modelleren van bedrijfseconomische processen en problemen aan de hand van kwantitatieve analysetechnieken. Het derde jaar wordt afgesloten met een seminariewerk, opgevat als een geïntegreerde oefening.
- Master
In de tweejarige masteropleiding Business Engineering, die Engelstalig is, zijn er drie afstudeerrichtingen: Data Analytics, Finance en Operations Management.
De keuze voor één van de drie laat je toe om je eigen lessenpakket af te stemmen op het domein en/of de analysetechniek die jou het meest interesseerde in de 2de en 3de bachelor. Je leert dit domein in alle verdere details kennen. Daarnaast zijn er nog twee keuzevakken, waarvan je er één kan vervangen door een stage in het bedrijfsleven.
De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef waarin je, onder begeleiding van een professor, een probleem in alle dimensies onderzoekt
Naast de hier beschreven (domein)master kun je ook kiezen voor de educatieve master (90 sp).
Arbeidsmarkt
Handelsingenieurs hebben in hun job te maken met het beheren, verbeteren en optimaliseren van productieprocessen en diensten. Ze slaan een brug tussen de bedrijfseconomen en de andere deelnemers in het hele logistieke proces. Ze zijn in staat om beslissingen te nemen op alle niveaus, gaande van operationele beslissingen op de werkvloer tot strategische beslissingen aan de top van het bedrijf. Vanuit bedrijfseconomisch perspectief zijn ze voldoende vertrouwd met het product, het productieproces en de logistieke keten om bijvoorbeeld aan kostprijscalculatie te doen. Ook bijvoorbeeld in de financiële sector kunnen afgestudeerde handelsingenieurs aan de slag. Denk maar aan het financieren van nieuwe productie-eenheden of het afsluiten van verzekeringen. Steeds meer handelsingenieurs vinden hun weg naar verantwoordelijke functies op het vlak van informatievoorziening en IT, als informatiearchitect of IT-consultant. Vele afgestudeerden starten hun loopbaan in het verlengde van de gekozen specialisatie in de masteropleiding en groeien op termijn door naar meer algemene managementfuncties. Enkele concrete jobs waarin afgestudeerden HIR terecht komen: productiemanager, logistiek directeur, expert productieplanning, business consultant, business analyst, process engineer, manager research & development en customer relationship manager.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
De handelsingenieur is een specialist in het plannen, ontwerpen en beheren van de goederen-, diensten- en informatiestromen binnen en tussen bedrijven en wendt zijn unieke kennis en vaardigheden aan bij het analyseren, integreren en optimaliseren van deze stromen. Op die manier slaat de handelsingenieur de brug tussen enerzijds de bedrijfseconomische kant van het bedrijf met aandacht voor effectiviteit, efficiëntie en economische leefbaarheid en anderzijds de technologie-, productie-, onderzoek- en ontwikkelingsgerichte bedrijfsfuncties met aandacht voor kwaliteit, productiviteit en duurzame innovatie.
-
Multiperspectivisme: Het interdisciplinair karakter is sterk aanwezig in de opleiding. Omdat de handelsingenieur een goed begrip moet hebben van de mogelijkheden en beperkingen van de technologische producten en processen die de waardeketen onderbouwen alsook van de bedrijfseconomische context waarin de waardeketenproblematiek zich situeert, bestaat de opleiding uit een unieke combinatie van (bedrijfs-)economische, wetenschappelijk-technologische en domeinspecifieke componenten, aangevuld met een algemeen vormende component en ruime aandacht voor innovatie en ondernemerschap. De Engelstalige benaming Business Engineering is hiervan een goede weerspiegeling: "Engineering the business".
- Talentontwikkeling: De opleiding streeft ernaar om de studenten niet alleen kennis bij te brengen maar zet ook in op het toepassen van de kennis in andere contexten. In de bacheloropleiding leren de studenten wetenschappelijke technieken (bv. wiskunde, statistiek, informatica) gebruiken bij het oplossen van problemen bij het beheren van product- en informatiestromen binnen en tussen organisaties. In de masteropleiding leert de student ook om, op een wetenschappelijk onderbouwde manier, nieuwe technieken te ontwikkelen die men kan gebruiken om deze problemen op te lossen. Dit gebeurt op een zelfstandige manier of in teamverband.
- Kenniscreatie: Het onderwijsconcept 'Creatieve Kennisontwikkeling' wordt als uitgangspunt genomen. De opleiding ziet kennis als een fundament voor creativiteit. Kennisconstructie wordt ondersteund door de methodologische leerlijn die je leert hoe relevante onderzoeks- en bedrijfsproblemen te analyseren. Hierbij staat een handelsingenieur kritisch tegenover de (eigen) kennis. Hierbij ziet men het onbekende eerder als een uitdaging dan een bedreiging: De technisch-technologische kennis van de handelsingenieur wordt beschouwd als een vertrekpunt. Een Handelsingenieur moet in staat zijn zich verder te verdiepen in bepaalde subdisciplines. Tot slot leidt ook communicatie tot kennisontwikkeling: Met een sterke bedrijfseconomische onderbouw, een brede kennis van de nieuwe technologieën en sterke focus op productie, diensten en logistiek, bouwen handelsingenieurs de brug tussen verschillende disciplines in het bedrijfsleven.
- Programma: De opleiding combineert een domeinspecifieke vorming bestaande uit drie essentiële kerntrajecten van handelsingenieur: 1) operationeel onderzoek en data science, 2) operationeel beheer en 3) beleidsinformatica - met een brede algemene vorming in de toegepaste economische wetenschappen, een polyvalente technologisch-wetenschappelijke vorming in de basiswetenschappen en ingenieursdisciplines, en een algemene maatschappelijke vorming in verschillende ondersteunende en aanverwante wetenschappen (met inbegrip van communicatieve vaardigheden, vaardigheid in vreemde talen en vaardigheid in samenwerken in teamverband).
Sterke punten
- Voorbereiding: onze opleiding laat studenten van de eerste gemeenschappelijke bachelor Economische Wetenschappen, Toegepaste Economische Wetenschappen en Handelsingenieur kennis maken met de essentiële kerntrajecten van handelsingenieur. Dit ondersteunt studenten bij het maken van een gefundeerde keuze aan de start van het tweede bachelor jaar.
- Visie: onze opleiding positioneert zich duidelijk tegenover andere (toegepaste) economische opleidingen in het Vlaamse onderwijslandschap en voldoet aan de internationale standaarden van het domein business engineering. Onze gedetailleerde visie heeft een sterke focus, die duidelijk is voor studenten en aanwezig doorheen het volledige programma van de opleiding.
- Ruimte voor internationale ervaring: in onze opleiding zijn doorheen het programma mobility windows voorzien, die een internationale studie-ervaring mogelijk maken. Eén op drie van onze studenten studeert af met een buitenlandse studie-ervaring.
- Ruimte voor praktijkervaring en toetsing in reële bedrijfscontext: in de hogere jaren van de opleiding staat het verwerven van intellectuele competenties centraal. Dit gebeurt aan de hand van authentieke toetsing via simulaties en games, cases, onderzoeksprojecten, stages en de masterproef. Bij deze toetsing komen studenten in contact met een concreet vraagstuk uit de reële beroeps- of onderzoekscontext.
- Tevredenheid van studenten en alumni: de algemene tevredenheid van studenten en alumni over de opleiding is zeer hoog. Alumni geven aan dat ze in een breed aantal sectoren en functies aan de slag kunnen.
Werkpunten
- Duurzaamheid en maatschappelijk engagement: de opleiding engageert zich om deze thema’s (nog) duidelijker en zichtbaarder in te bedden in het programma.
- Feedback: de opleiding streeft naar een verdere verbetering van het verstrekken van (tussentijdse) feedback, feedup en feedforward.
- Internationalisation@Home de opleiding engageert zich om interculturele en internationale elementen op formele en informele wijze te integreren in de curriculaire activiteiten van de eigen opleiding voor alle studenten.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.