Bachelor of Science handelsingenieur

Andrea, bachelor

De eerste examenperiode was natuurlijk zeer stresserend. Je hebt er geen flauw benul van of je goed bezig bent of niet. Op de faculteit Economie hadden we gelukkig wel bij de meeste vakken een voorbeeldexamen gekregen zodat we ons toch al een beeld konden vormen van de mogelijke vragen. Ik heb in het secundair wel al een goede studiehouding gehad waardoor ik tijdens het jaar al samenvattingen maak en tijdens de examens zeker niet tot zeer laat nog moet studeren. Die methode heeft ervoor gezorgd dat ik een zeer goede uitslag behaalde in mijn eerste examenperiode en ik in het eerste jaar afstudeerde met onderscheiding waardoor ik toch kon besluiten dat ik op de goede weg zat. Eén van de moeilijkste dingen om aan die eerste examenreeks te beginnen is beslissen welke vakken je op welke dagen zal leren en in welke volgorde. Ik heb vanaf het begin steeds de vakken geleerd in de volgorde dat ik ze ook later in de examenperiode zal tegenkomen. Die ervaring bleek goed te werken en zo werk ik nog altijd.

Elien, bachelor

Ik heb eerst een jaar burgerlijk ingenieur gedaan. Die richting lag me niet zo erg in die zin dat het allemaal veel te abstracte theorie was. Bij handelsingenieur is het toch heel wat anders. De theorie is veel meer toegepast op werkelijke dingen, bovendien interesseren de vakken me ook meer. Ik had in het begin al getwijfeld tussen burgerlijk en handelsingenieur. Er is me altijd gezegd geweest dat handelsingenieurs de brug maken tussen economisten en burgerlijk ingenieur; maar wat dat inhield heb ik pas ontdekt toen ik de opleiding volgde. Als handelsingenieur krijg je de economische en bedrijfsspecifieke vakken, maar ook heel technische vakken.

Jochen, master

Ik heb het studiekeuzeproces als moeilijk ervaren. Ik had een brede interesse en had dus veel opties. Alle wetenschappelijke richtingen, medische richtingen en economische richtingen en rechten behoorden tot de keuzes. Ik ben naar de infodagen geweest van de exacte wetenschappen, economie en bedrijfskunde en geneeskunde. Na lang nadenken ben ik bij handelsingenieur terechtgekomen omdat het een vrij brede opleiding is die zowel wiskundige, wetenschappelijke als menswetenschappelijke aspecten bevat. De overgang naar de universiteit was een spannende tijd. De vrijheid die ik eerst ondervond was overweldigend en ik had aanvankelijk een beetje heimwee. Twee weken later echter wist ik dat studeren en het kotleven waarschijnlijk de beste tijd uit mijn leven zou worden.

Dorothy, bachelor

Ik had geen idee wat ik zou studeren, enkel het idee dat het iets met wiskunde zou worden en niets met talen. Wiskunde alleen vond ik te veel wiskunde, burgerlijk ingenieur te moeilijk en hoog gegrepen, dus dacht ik aan handelsingenieur. Ik heb nog geen spijt gehad van mijn keuze. Ik heb infodagen bijgewoond en cursussen ingekeken van een vriend die de opleiding volgt. Omdat ik geen economie had gestudeerd, heb ik een vakantiecursus economie gevolgd. De eerste examenperiode viel goed mee, maar in het tweede semester waren er meer vakken en dat onderschat je vlug. Ook kwamen de jaarvakken Engels en Frans erbij. In tweede zit heb ik het gelukkig goed opgelost en ik mocht volledig naar mijn 2de jaar.

Jonathan, master

Ik heb mijn studieaanpak grondig moeten bijsturen. Veel meer werken en dat gedurende heel het jaar is best wel moeilijk. Studeren tijdens de blok- en examenperiode vind ik gemakkelijker aangezien iedereen dan aan het blokken is. Maar tijdens het jaar vind ik het veel moeilijker om me te concentreren op leerstof.

Anne-Marie, bachelor

De overgang van secundair naar universiteit viel beter mee dan verwacht. Ik was het al van in het secundair gewend om voldoende tijd te steken in mijn schoolwerk, dus op de universiteit bleek ik dan ook al snel de moed en het karakter te vinden om me gedurende het jaar al genoeg met mijn cursussen bezig te houden. De grootste verandering vond ik het sociale contact. Ik kwam van een kleine school waar iedereen iedereen kent en als je dan terecht komt in een richting met zo'n 800 studenten waar je niemand kent, schrikt dat al snel af. Maar al op dag 1 leer je nieuwe mensen kennen en enkele weken later zag je al dat er nog weinigen waren die alleen zaten in het auditorium. Wat me wel verwonderde was het feit dat het begrip 'huiswerk' - in de ruime zin van het woord dan - nog gekend is op de universiteit (groepswerken, presentaties ...). De eerste examenperiode blijft natuurlijk altijd iets speciaals. Je weet niet aan wat voor vragen je je mag verwachten, de hoeveelheid te verwerken leerstof is vele malen groter dan in het secundair onderwijs ... Dat alles zorgt er soms voor dat je begint te twijfelen aan jezelf en of het wel zo'n goeie keuze was om naar de universiteit te trekken. Bij mij bleek die onzekerheid onterecht want de eerste examenperiode al slaagde ik met mooie cijfers op al mijn vakken.

Veerle, bachelor

Voor mij was de stap naar de universiteit niet echt groot. Ik ben zeer plichtsbewust, dus ik hou mijn vakken altijd wel goed bij; wat ook nodig is als je mijn richting volgt. Op de faculteit Economie worden eerstejaarsstudenten niet aan hun lot overgelaten. Voor de moeilijke vakken bestaat er een soort monitoraat: het zijn lessen tijdens de middag die je vrijwillig kan bijwonen en waar de moeilijke onderdelen van een vak nog eens uitgelegd worden. Ook de proffen zijn heel goed aanspreekbaar. Natuurlijk ben je wat zenuwachtig tijdens de eerste examenperiode, maar eigenlijk is de leerstof in het eerste jaar niet echt moeilijk. Ik had in het secundair wetenschappen-wiskunde gedaan en dus nooit economie of boekhouden gehad. Dat weerhield me niet om op die vakken hoog te scoren. Bovendien zijn de cursussen van alle vakken in het eerste jaar heel erg duidelijk; wat echt een groot voordeel is. In het tweede jaar begint het echte werk. Macro- en micro-economie zijn vakken waarmee je wekelijks moet bezig zijn.

Steffi, bachelor

Ik had geen enkel idee welke richting ik uit wou. Tot ik iemand hoorde spreken over de richting handelsingenieur. Ik had nog nooit van de opleiding gehoord, maar ze sprak me wel aan. Na wat verder opzoekwerk bleek het dé perfecte richting voor mij te zijn. Een interessant aanbod aan vakken met een goeie mix van zowel economische als technische vakken. Na de SID-in beurs in Gent (waar ik voldoende informatie kreeg over het verschil tussen diverse opleidingen op hogeschool en universiteit) besloot ik de stap te wagen en voor de universiteit te kiezen.

Sandra, bachelor

Praat met anderen over je studiekeuze. Ouders, kennissen enz. kennen je goed, ze weten misschien wel dat bepaalde zaken niet bij jou passen en andere wel. Maar let hiervoor op: de eindbeslissing ligt bij jezelf! En daarna er gewoon voor gaan en de moed niet opgeven bij een tegenslag.

Frederic, master

Het eerste jaar was een verkenningstocht voor mezelf. Ik had aanvankelijk schrik voor de eerste examenperiode omdat de cursussen toch omvangrijk waren en de stof niet altijd even gemakkelijk. Achteraf viel het allemaal goed mee en was er geen reden tot paniek. De tweede examenreeks was een stuk dramatischer. Ik studeerde niet genoeg en had 5 vakken in tweede zittijd. Ik was waarschijnlijk te laks geworden door mijn eerste examenreeks die goed verlopen was. De tweede zittijd verliep weer wel goed en ik had nog 1 vak over na het eerste jaar dat ik moest hernemen het volgende jaar. Het tweede jaar heb ik slecht (om niet te zeggen niet) gestudeerd. Ik heb met volle teugen genoten van het studentenleven en school kwam op de tweede plaats. Hierdoor had ik negen herexamens waarvan ik er slechts 3 goedmaakte in de tweede zittijd. In de jaren die volgden was ik wel in staat een gezonde balans te vinden tussen studeren en het studentenleven. Ik heb nog elk jaar herexamens gehad, maar heb die zonder al te veel problemen opgehaald.