Bachelor of Science in de sociologie

Andreas, master

Alles verliep vlot in het eerste jaar. Ik slaagde zonder heel grote opofferingen te moeten doen. Uiteraard was het ene vak moeilijker dan het andere (en was daardoor ook de benodigde tijd verschillend). Ik volgde ook een reeks infomomenten bij het monitoraat wat me hielp om een duidelijk(er) beeld te krijgen van de juiste studiemethoden. Na een eerste examenperiode die goed was afgelopen heb ik vastgehouden aan mijn studiemethode.

Sarah, master

Sociologie is een hele boeiende richting! Het is wel een behoorlijk arbeidsintensieve richting, aangezien je vanaf de tweede bachelor een pak groepswerken en papers moet maken. Je leert op die manier echter wel goed papers te schrijven, literatuurstudies te doen en om te gaan met statistische analyses: dat is echt een enorme voorbereiding op de masterproef! Het diploma sociologie bereidt je niet specifiek voor op een bepaalde job. Dat betekent dat je op de arbeidsmarkt aan de ene kant veel opties hebt, maar aan de andere kant dat ze ook niet echt op je zitten te wachten. Profilering zal belangrijk worden ...

Hanneke, master

Ik wil met mijn diploma van Master in de sociologie in een bedrijf als HR werken. Als ik in de komende maanden geen werk vind, dan ga ik nog de master algemene economie aan UGent volgen. Ik heb nog niet echt een idee of ik al dan niet veel mogelijkheden heb met mijn diploma, maar laat ons hopen van wel.

Eva, master

Ik herinner me mijn eerste jaar als een rampenjaar. Ik moest in het secundair nooit veel studeren en was er altijd door, ik was dus niet echt ervaren met studeren. Ik weet nog goed dat ik in dat eerste jaar moeite had met de hoeveelheid en ook met de inhoud ... Het academisch taalgebruik zorgde ervoor dat ik vaak naar een woordenboek moest grijpen; na een jaartje was dat natuurlijk wel over ... Men had mij dat wel gezegd, maar ik wist niet dat ik zulke grote pakken zou moeten blokken. Natuurlijk groei je daarin en leer je wel leren maar mijn eerste jaar resulteerde in 7 tekorten en heel wat minder zelfvertrouwen ...

Bianca, master

Geniet van je tijd aan de universiteit! Het is voorbij voor je 't weet en het is de tijd van je leven met een enorme vrijheid, stimulerende omgeving, contact met gelijkgestemde zielen, iedere dag nieuwe uitdagingen en ervaringen ... Go along for the ride and just enjoy! Begin op tijd met je cursussen. Laat ze niet eerst een maand liggen, hoe verleidelijk dat ook is. Als je de gewoonte kweekt om tijdens het jaar te werken, zijn de examens des te relaxter ( én kan je genieten van 3 maand platte rust!). Ga naar de lessen. Je krijgt op die manier een veel beter inzicht in de leerstof, je weet meteen welke aspecten de prof belangrijk vindt en je hebt achteraf thuis minder problemen om de leerstof te begrijpen.

Debbie, master

Ik ben toegelaten om in Londen te gaan studeren. Ik ga International human resource management studeren, waarvoor sociologie een goeie basis is. Een weldoordachte keuze en iets dat mij zeker zal liggen.

Annemie, master

De overgang verliep behoorlijk vlot. Ik raad aan om naar de 'leren-leren'-modules te gaan die de meeste monitoraten ter beschikking stellen. Je hoort eens hoe de studiemethode van andere studenten ineen zit en je steekt best wel wat op. Want toegegeven, die hopen leerstof zijn nogal verwarrend in het begin: slides, boek, lesnotities, een reader ... De beste tip is gewoon om die allemaal in 1 of maximum 2 formats te integreren. Zo wordt alles veel overzichtelijker en spaar je veel tijd uit in de blok. De grootste verandering was waarschijnlijk het alleen gaan wonen en de eenzaamheid die daarmee soms gepaard gaat.