Bachelor of Science in de toegepaste economische wetenschappen

Paulien, master

Omdat het eerste jaar zo vlot verlopen was voor mij, werd ik misschien iets te overmoedig in mijn tweede jaar. Ik had namelijk 4 tekorten op het eind van het eerste semester. Toen heb ik sterk getwijfeld aan mijn studiekeuze, maar ik heb mij gelukkig herpakt en ben er volledig voor gegaan in het tweede semester. Zo is het bij die vier tekorten gebleven. Uiteindelijk was ik geslaagd in tweede zit. Ik heb mijn studiemethode niet echt aangepast, maar ik denk dat ik in het eerste semester te zenuwachtig was. Overal werd immers verteld dat het het moeilijkste semester is van de hele studie, en misschien dat hierdoor mijn zelfvertrouwen gedaald was.

Axel, master

De eerste examenperiode was een hel. Je ontdekt dan voor het eerst dat het helemaal niet te vergelijken is met wat je de voorgaande jaren in het secundair voorgeschoteld kreeg. Ik heb nadien wel gemerkt dat na verloop van tijd iedere examenperiode aangenamer en rustiger werd. Waarschijnlijk komt dat gewoon doordat je meer en meer weet waaraan je je kan verwachten. Ik werk nog steeds op dezelfde manier als die eerste maal en het is me al telkens goed gelukt.

Tine, master

Voor de opleiding TEW is het niet belangrijk welke vooropleiding je in het secundair onderwijs hebt gekregen als je maar genoeg wiskunde had. Maar het is zeker niet noodzakelijk om een economische opleiding gevolgd te hebben. Als een vak niet lukt, neem op tijd bijles en ga zeker naar het monitoraat: de studiebegeleiders helpen ook vraaggestuurd en geven nuttige tips voor het examen ... De oefenlessen van wiskunde, economie en accounting zijn zeer nuttig.

Lobke, master

Je moet doen wat je graag doet en je niet laten meeslepen door vrienden die een bepaalde opleiding willen doen. Hou je cursussen bij gedurende het jaar. Als je alles al onderstreept/samengevat hebt vooraleer de blok begint en alles ook al goed begrijpt, dan kan je met een gerust hart aan de blokperiode beginnen. Infodagen zijn ook interessant om een eerste beeld te krijgen van de opleiding en de faculteit.

Alexia, master

Als leerlinge uit Latijn-Wiskunde begon ik veeleer onwetend aan een economische studie. Mijn klastitularis was er ook niet gerust in, maar ik was gedreven om iets in de bedrijfswereld te verwezenlijken. De overgang naar de universiteit is natuurlijk even op de tanden bijten. Ik heb enorm veel gehad aan de vakantiecursus in september over algemeen boekhouden, waardoor de achterstand op boekhouden al meteen werd weggewerkt. Het is in het begin wat onwennig, maar al snel komt alles op zijn pootjes terecht. Snap je iets niet, dan ga je naar een monitoraatsessie waar alles nog eens duidelijk wordt uitgelegd. Het eerste jaar is niet te onderschatten, maar het is de start van een boeiend en zeker ook amusant studentenleven!

Emma, master

Ik heb mijn studies altijd kunnen combineren met de jeugdbeweging. Het was niet altijd eenvoudig, maar het is toch gelukt. Je leert gewoon organiseren. Het leven is meer dan enkel studeren, ontspanning is ook nodig! Elke zondagnamiddag moet ik chiro geven. Ik probeer in het weekend altijd wat te ontspannen en tijdens de week voor school te werken.