Master of Science in Bioscience Engineering Technology: Food Industry

Course content

In de master voedingsindustrie ligt het accent op de verwerking van plantaardige en dierlijke grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen.
Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van voedingsmiddelen en de kennis van de mogelijke chemische, fysische en microbiële gevaren. Centraal in de opleiding staan de productietechnologie en kwaliteitscontrole. Zowel praktisch als theoretisch kan je je verdiepen in zuiveltechnologie, graan- en bakkerijtechnologie, toegepaste biotechnologie, moleculaire identificatietechnieken …

Case studies in samenwerking met bedrijven zorgen voor een optimale voorbereiding op je latere job. Je krijgt voldoende mogelijkheid kennis te maken met het werkveld door projectwerking, georganiseerde bedrijfsbezoeken of door te kiezen voor een kortlopende stage in een voedingsbedrijf.
De opleiding wordt aangeboden aan de faculteit Bio-ingenieursĀ­wetenschappen van de Universiteit Gent. De lessen vinden plaats op de Campus Schoonmeersen..

Course structure

De masteropleiding is opgebouwd uit algemene opleidingsonderdelen die verder bouwen op de vakken uit de bacheloropleiding, keuze voedingsindustrie of op de vakken uit het schakelprogramma. Via keuzevakken kan een student zich verder verdiepen in een bepaald voedingsgericht thema of een stage uitvoeren in een bedrijf. Ook de masterproef biedt verschillende mogelijkheden. Zo kunnen studenten zich enerzijds verder specialiseren in de verwerkingstechnologie van grondstoffen tot menselijke en dierlijke voeding en anderzijds situeren zich tal van interessante onderwerpen binnen de chemische, microbiƫle en moleculaire analyse.

Career perspectives

De volledige keten van de voedingsverwerking is technologisch sterk geëvolueerd en doet een beroep op heel wat kennis en creativiteit. Er is dus behoefte aan ingenieurs in de toelevering, productie, handel en verwerking, in technisch-commerciële functies, in onderzoek en onderwijs. Ook een zelfstandige carrière als succesvol ondernemer behoort tot de mogelijkheden.
Veilig en kwaliteitsvol voedsel is HET item van dit decennium.

+++/---

Met je product- en technologische kennis ben je in de voedingsindustrie optimaal inzetbaar om de voedselveiligheid en -kwaliteit te garanderen.
De tewerkstellingskansen zijn dan ook goed. Je kunt aan de slag als kwaliteitsingenieur, laboverantwoordelijke, productieleider, plant manager of in adviesverlening en controlediensten, zowel in privé als overheid.

Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.