Master of Arts in History

Daan, Master

De overgang van het secundair naar de universiteit verliep als een verademing eerlijk gezegd. Ik was het rigide systeem van het secundair onderwijs meer dan beu en vond bijna geen intellectuele uitdagingen meer in het laatste jaar. De lessen aan de universiteit waren algemeen gezien heel interessant. Je went bovendien snel aan de grote groepen, aan de lesduur (2u45min met een kwartiertje pauze) en aan de manier van lesgeven gekoppeld aan het zelf verwerken van een handboek en/of cursus. Het eerste jaar word je door heel veel mensen bang gemaakt en het hoofd op hol gebracht wat betreft op tijd beginnen studeren. Ik begrijp dat wel, maar vind dat toch wat overdreven. Het belangrijkste is dat je regelmatig naar de les gaat en zorgt dat je alles begrijpt, week na week. Als je dan in december begint te studeren, is het mijn ervaring dat je geen problemen hebt. Ikzelf haalde mijn beste cijfers in het eerste jaar. Dat komt waarschijnlijk omdat alles verfrissend nieuw is, je gemotiveerd bent, en zeker omdat er ook de angst is dat je niet zal slagen. Zaak is het die angst positief aan te wenden en je daardoor niet te laten verlammen.

Hans, Master

Ik had al vrij vroeg in het zesde jaar, in november ongeveer, een vaag idee van wat ik wou gaan studeren. De opleidingen waarmee ik in mijn hoofd zat, behoorden alle tot het gebied van de Letteren: geschiedenis, talen, filosofie en archeologie. Ik ben dan naar een infodag geweest van de UGent en van de KU Leuven. Daarnaast heb ik verschillende brochures doorgenomen en heb ik mij geïnformeerd bij enkele mensen die al aan de unief studeerden. Redelijk snel ben ik uiteindelijk uitgekomen bij geschiedenis. Wat belangrijk is bij je studiekeuze is dat je je goed informeert over welke vakken je precies allemaal krijgt, wat de mogelijkheden zijn in het tweede en derde jaar, wat de 'filosofie' is van de opleiding en dergelijke. Verschillende brochures, aangeboden tijdens infodagen, en websites (zoals die van de UGent met de studiegids) helpen je hierin al een heel eind op weg.

Lucas, Master

Ik zit nu in mijn laatste jaar geschiedenis en ben van plan om nog een opleiding bij te studeren (waarschijnlijk Arabisch in Oosterse talen en culturen). Ik heb het vage plan om daarna mee te doen aan het diplomatenexamen. Andere toekomstplannen heb ik voorlopig niet. Ik zie geschiedenis als dé basisopleiding bij uitstek. Je kunt zoveel richtingen uit met een diploma geschiedenis. Geschiedenis studeren geeft je ook een belangrijk aantal vaardigheden mee, zoals het kritisch kunnen verwerken van informatie en het kunnen schrijven van een degelijke, wetenschappelijke tekst.