Master of Science in de algemene economie
De masteropleiding Algemene Economie is een verbredende opleiding gericht op studenten met een niet-economische vooropleiding. Je bestudeert het gedrag van organisaties, gezinnen, bedrijven en de overheid en de sociaal-economische omgeving waarbinnen ze handelen en interageren.
Inhoud
De masteropleiding Algemene Economie is een verbredende opleiding gericht op studenten met een niet-economische vooropleiding. Je bestudeert het gedrag van organisaties, gezinnen, bedrijven en de overheid en de sociaal-economische omgeving waarbinnen ze handelen en interageren. Je verdiept je in de internationale economische relaties tussen landen en de effecten van globalisering, alsook in de bronnen van economische groei en recessies, de financiële markten en de gevolgen van een financiële instabiliteit (bv. de bankencrisis of de eurocrisis). Ook het begrotingsbeleid van de federale overheid en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank zijn belangrijke topics. Daarnaast is er ook aandacht voor het functioneren van de arbeidsmarkt, de aanpak van milieuproblemen en het bijhorende milieubeleid. Na deze opleiding ben je in staat om economische problemen te analyseren en de maatschappelijke relevantie hiervan te duiden in de samenleving.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De opleiding Algemene Economie bestaat uit een voorbereidingsprogramma en een masterprogramma. Het voorbereidingsprogramma telt ongeveer 30 studiepunten en brengt jou een grondige basiskennis economie bij. Je zal inzicht verwerven in het micro-economische gedrag van consumenten en producenten en in de prijsvorming op markten die uit hun interacties voortkomen. Daarnaast leer je de concepten van macro-economische evenwicht met hun bijhorende fluctuaties en verstoringen. Hierdoor begrijp je de relaties tussen macro-economisch beleid, groei en ongelijkheid. Tot slot introduceren we jou in de werking van de financiële markten en banken. Dit basispakket vul je aan met één methodologisch keuzevak en één aanvullend keuzevak in het deeldomein economie. Het masterprogramma telt 60 studiepunten. Je verwerft een gevorderd inzicht in de werking van de arbeidsmarkten in het algemeen en de Belgische arbeidsmarkt in het bijzonder. Je bestudeert ook het internationale financiële systeem en de instrumenten die centrale banken aanwenden in hun monetair beleid. We brengen jou de oorzaken en effecten van de globalisering van de economie bij in termen van handelsstromen, financiële stromen en migratiestromen. Daarnaast duiden we jou ook de relaties tussen economische ontwikkeling en milieukwaliteit, en de effecten van milieubeleid op milieu en economie. In het masterprogramma kies je voor 18 studiepunten keuzevakken uit een vastgelegde lijst. Maak je keuze in functie van je persoonlijke interesse, je masterproefonderwerp of als voorbereiding op de arbeidsmarkt. De masterproef (18 studiepunten) peilt naar jouw vermogen om de verworven kennis zelfstandig toe te passen. Na overleg met een promotor baken je een onderwerp af dat zich binnen het economische vakgebied situeert of je stelt een onderwerp voor uit jouw vooropleiding waarvan je een economisch aspect wenst uit te diepen.
Vrijstellingen zijn mogelijk op basis van eerder behaalde credits. In jouw vooropleiding kan je dus reeds keuzevakken afstemmen op het voorbereidingsprogramma van de opleiding Algemene Economie.
Arbeidsmarkt
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Multidisciplinariteit: als student van de verbredende Master Algemene Economie verdiep je je in economische thema’s nadat je eerst een andere academische Bachelor of Master-opleiding voltooide. Je komt terecht in een groep mature studenten met verschillende achtergronden die met elkaar in discussie gaan over economische thema’s en daarbij de kennis uit de Master Algemene Economie combineren met eerder opgedane kennis in hun basisopleiding.
- Talentontwikkeling: als student krijg je een vrij ruime keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang van je eigen interesses. Je kan drie keuzevakken opnemen om samen met je masterproefthema een sterke eigen invulling te geven (bijvoorbeeld specialisatie in een bepaald deeldomein van de economie).
- Programma: de huidige hete hangijzers globalisering, milieu, arbeid en economische groei zijn verplichte materie voor elk algemeen econoom. Je vult je masterprogramma verder zelf in met drie gespecialiseerde opleidingsonderdelen en er is ruim de tijd voor je masterproef. De basisopleidingsonderdelen zitten in een kort voorbereidingsprogramma van 30 studiepunten. Dit zorgt voor een stapsgewijze opbouw van kennis. Verschillende van deze basisopleidingsonderdelen zijn trouwens ook geïntegreerd in de economische minoren in andere opleidingen.
- Kenniscreatie: een afgestudeerde van de Master Algemene Economie is een flexibel inzetbare master die zijn vooropleiding combineert met nieuw verworven economische kennis. We leiden je op tot kritische professional die kan werken in teamverband en brengen je de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers die hun onderzoeksexpertise combineren met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Aanspreekbaarheid: als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen docenten en studenten.
- Verschillende achtergronden: studenten stromen in met zeer verschillende vooropleidingen. Eens de basiskennis economie verworven is, ontstaan vruchtbare bruggen tussen economie en verschillende vooropleidingen.
- Valoriseren van de vooropleiding: de opleiding probeert maximaal je vooropleiding te integreren in de Master Algemene Economie. Zeer veel studenten diepen in hun masterproef de economische aspecten uit van een problematiek die ze vanuit een andere invalshoek in hun vooropleiding behandelden.
Werkpunten
- Masterproefproces: de combinatie van een voorbereidingsprogramma van 30 studiepunten met een Master-opleiding van 60 studiepunten zorgt voor trajecten die afwijken van het traditionele academiejaar. Het programma is zodanig samengesteld dat een normaal vorderend student die het volledig programma afwerkt in het eerste semester van het tweede jaar kan afstuderen. We stellen echter vast dat studenten vaak hun masterproef verder uitstellen. Dit is een werkpunt waar we samen met de studenten mee aan de slag gaan. De opleiding zet verder extra in op de combinatie met de vooropleiding in de masterproef.
- Onderzoeksmethodologie: verschillende opleidingsonderdelen maken gebruik van empirische resultaten uit de academische literatuur. Deze resultaten worden bekomen aan de hand van methodologie die eigen is aan de economische wetenschappen. Studenten geven aan dat de methodologische kennis uit hun vooropleiding typisch weinig overeenkomsten vertoond met de economische methodologie. De opleiding volgt dit op en plant een opleidingsonderdeel dat studenten wegwijs maakt in de specifieke economische methodologie.
- Multiperspectivistische eigenschappen structureel verankeren: het recente peer-leerbezoek moedigde de opleiding aan om de multidisciplinaire aanpak nog verder te versterken. De opleiding werkt momenteel aan de inrichting van een opleidingseigen cursus waarin actuele vraagstukken met een belangrijke economische dimensie (klimaatopwarming, migratie, handelsoorlog, …) vanuit verschillende perspectieven worden belicht.
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de -kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.