Master of Science in de industriële wetenschappen: chemie

Chemie is één van de basiswetenschappen in onze samenleving.
Het is de wetenschap en de technologie die het meest betrokken is bij ons dagelijkse leven: de ontwikkeling en productie van nieuwe materialen, de synthese van nieuwe geneesmiddelen, het opvolgen en verbeteren van ons milieu.

In de masteropleiding industriële wetenschappen: chemie worden de verschillende thema’s uit de bacheloropleiding – polymeerchemie, watertechnologie, analytische chemie en industriële productieprocessen - uitgediept. Tijdens de vele practica kom je in contact met pilootopstellingen en de nieuwste software.
Op die manier zal je verschillende verantwoordelijkheden kunnen opnemen in de industrie en het onderzoek.Je masteropleiding is zeer praktijkgericht. Wat dacht je van een stage in een top technologisch bedrijf, een KMO, een multinational? Of help je liever een poosje mee met universitaire onderzoekers zowel nationaal als internationaal? Het zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden.
Elk jaar bezoekt de opleiding heel wat bedrijven uit verschillende sectoren (bijvoorbeeld voeding en metaal). Ook grote internationale chemiereuzen (Bekaert, Bayer, BASF, Solvay) en vakbeurzen zoals de K-Messe in Düsseldorf staan op het programma. Ook de Europese studiereis biedt jou een boeiende mix van bezoeken aan topbedrijven en cultuur.

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (Campus Kortrijk en Gent) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurs-wetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen.

De bacheloropleiding die toegang geeft tot deze master, heet ‘bachelor in de bio-industriële wetenschappen’.

Opbouw

De opleiding is opgebouwd uit drie bachelorjaren gevolgd door één masterjaar. Doorheen de opleiding wordt de theorie steeds hands-on in het labo toegepast. Tijdens de masterproef krijg je de kans om al je vaardigheden toe te passen bij een bedrijf, onderzoeksinstelling of als medewerker van een onderzoeksproject aan de UGent. Je kan ook met een Europese beurs een masterproef aan een buitenlandse instelling uitvoeren.

De bachelorproef bestaat hoofdzakelijk uit een literatuurstudie en situeert zich in het tweede semester van het derde jaar. Het onderwerp wordt in de meeste gevallen aangeleverd door een bedrijf of een interne onderzoeksgroep. De resulterende paper wordt voor een interne jury verdedigd. Daarna is het de bedoeling dat dit werk onder vorm van een masterproef in het laatste jaar wordt verder gezet. Hierbij valt het praktisch gedeelte in het eerste semester, drie dagen per week, en het eigenlijke schrijven en verdedigen van de thesis in the tweede semester. De praktische testen worden uitgevoerd in het bedrijf of in de onderzoeksinstelling en de verdediging gebeurt voor een externe jury.
Daarnaast is het ook mogelijk om met een Europese beurs een masterproef aan een buitenlandse instelling te doen.

Arbeidsmarkt

Het beroepenveld van een industrieel ingenieur chemie is zeer breed.
Tijdens de bedrijfsbezoeken en je masterproef krijg je een idee van het gevarieerde aanbod aan tewerkstellingsmogelijkheden. Door de veelzijdigheid van de opleiding vind je vlot je weg naar diverse sectoren op de arbeidsmarkt: in kleine of middelgrote bedrijven, laboratoria, onderzoeksinstellingen of het (hoger) onderwijs, overheid, chemie, milieu, voeding, farmacie, textiel, biotechnologie, bouw, kunststofverwerking, elektronica ...

+++/---
Je kunt aan de slag als productiemanager, onderzoeker, ontwikkelaar, hoofd labo, technisch-commercieel verantwoordelijke, verantwoordelijke kwaliteit, veiligheid of milieu, leraar, zelfstandig ondernemer.