Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica

De master in de industriële wetenschappen: elektromechanica (Campus Kortrijk) wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Na je academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica (of bachelor industriële wetenschappen, machine- en productieautomatisering) kun je rechtstreeks naar de aansluitende master in de industriële wetenschappen: elektromechanica. Je specialiseert verder in hetzelfde technologische domein en maakt een masterproef als bekroning. Daarmee behaal je het masterdiploma en de titel van industrieel ingenieur. De opleiding focust op het ontwerp, het onderhoud en de optimalisatie van machines in diverse toepassingen: productiemachines, robotica, CNC-machines, landbouwmachines … De hedendaagse machinebouw eist een voortdurend opdrijven van de productiviteit en meer nauwkeurigheid. Om aan deze eisen te beantwoorden, moeten machines steeds sneller en preciezer werken. Een mechatronische aanpak tijdens de ontwerpfase is dan ook essentieel. Alleen op die manier ben je in staat om de geschikte mechanische componenten te selecteren, een elektronisch gestuurde aandrijving te implementeren en een regelaar correct in te stellen.
Gespecialiseerde technologie als 3D CAD, CAE, CNC-technologie en Motion Control bestudeer je zowel in theorie als in de praktijk.
In je masterproef – binnen een bedrijf of binnen de onderzoekslijn van je opleiding – breid je je technische kennis verder uit. Naast de labosessies staan er elk academiejaar ook verschillende bedrijfsbezoeken en vakbeurzen op de agenda.

Expertisecentrum Industriële Automatisering
Het expertisecentrum inzake automatisering, motion control en mechatronische systemen vormt de state-of-the-art omgeving waar studenten en industriële partners elkaar ontmoeten in het kader van lessen, onderzoeken met testopstellingen, stages of masterproeven.

Aandachtspunten

Deze opleiding wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Arbeidsmarkt

Het beroepenveld van een industrieel ingenieur in elektromechanica of elektrotechniek-automatisering is zeer breed.
Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht: in engineering- en ontwerpbureaus, industriële installaties, verlichting, verwarming, conditionering van gebouwen, productieen distributiesector, elektrische energie, R&D, houtnijverheid, machinebouw, kunststofindustrie, metaalindustrie, verzorgende sector of het onderwijs.

Je kunt aan de slag als ontwerpingenieur, productie- en onderhoudsingenieur, technisch verantwoordelijke dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...), projectmanager, service-ingenieur, technisch-commercieel afgevaardigde, docent ...Of misschien start je je eigen bedrijf op ...

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.