Master of Science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT (ingebedde systemen)

De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT vormt industrieel ingenieurs waarvan de kern van hun profiel bestaat uit: een praktische component in de opleiding, directe inzetbaarheid in een breed industrieel werkveld en leidinggevende competenties.

De opleiding heeft als doel creatieve, kritische en veelzijdige masters te vormen die passende antwoorden en oplossingen aanreiken in overeenstemming met de hedendaagse noden van de elektronica- en ICT-industrie. Doorheen gans de opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd.

Kies je voor de afstudeerrichting Elektronica dan ligt de focus op het ontwerp van elektronische schakelingen en systemen, draadloze communicatie, ingebedde systemen en breedbandtechnologie.

Volg je de afstudeerrichting Ingebedde Systemen, dan heb je interesse in robotica, mechatronica en/of In ternet of Things toepasssingen. Je hebt een praktische en interdisciplinaire kijk op de technologische aspecten van ingebedde systemen. Sensoren en displays, System-on-Chip design, datamining, mechatronisch productontwerp, cloud computing en mobiele applicaties vomen belangrijke pijlers van deze afstudeerrichting.

In je masteropleiding volg je naast technische en technologische vakken ook bedrijfsgeoriënteerde opleidingsonderdelen zoals bedrijfsmanagement, een stage en/of projectmanagement.

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (Campus Kortrijk en Gent) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Opbouw

De opleiding Master in de industriële wetenschappen verloopt in twee fases: de eerste fase van drie jaar leidt tot de graad van bachelor in de industriële wetenschappen. De daaropvolgende fase van één jaar leidt tot de graad van Master in de industriële wetenschappen. Tijdens de bacheloropleiding kies je tussen de majors Elektronica en ICT. Jouw keuze mondt in de masteropleiding uit in de respectievelijke afstudeerrichtingen ‘Elektronica’ en ‘Ingebedde Systemen’.

Het belang van het domein van ingebedde systemen in het onderzoek, het werkveld en het dagelijks leven kan niet onderschat worden. Ingebedde systemen zijn tegenwoordig omnipresent. Niet alleen in kleinere, draagbare toestellen, zoals smartwatches en smartphones, maar ook in televisies, robots, zelfrijdende wagens, treinen, medisch apparatuur, en in talloze mechatronische systemen bij bedrijven. De complexiteit van ingebedde systemen varieert bovendien van relatief klein tot zeer groot; van een unieke microcontroller-chip tot variaties bestaande uit verschillende onderdelen, randapparatuur en netwerken, samengebracht in een groter geheel. Aangezien het domein van ingebedde systemen de snelst groeiende sector in de elektronica is, heeft het werkveld een grote nood aan ingenieurs bedreven in ingebedde systemen.

Arbeidsmarkt

Deze masteropleiding bereidt voor op een carrière als ontwerper van elektronische systemen, hardware- of software-ingenieur, IT-manager, multimedia-ingenieur, projectleider, onderzoeker, docent, manager, IT- en systeembeheerder in sectoren zoals industrie, onderzoekscentra, onderwijs, financiële wereld, overheidsbedrijven. Kortom, een onuitputtelijke waaier van uitdagende jobs in boeiende sectoren.