Master of Science in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (automatisering)
De master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek heeft twee afstudeerrichtingen. De afstudeerrichting automatisering legt de brug tussen de technologie én de software die instaat voor de besturing ervan (vnl. productieautomatisering en procesbeheersing). De afstudeerrichting elektrotechniek bestudeert het beheersen van elektrische energie en hernieuwbare energiebronnen (evenals productie en transport van energie).
Inhoud
In de masteropleiding elektrotechniek kan je kiezen uit twee afstudeerrichtingen. De afstudeerrichting automatisering bestudeert de samenhang tussen een goed uitgebouwde technologie en de software die instaat voor de besturing ervan. De opleiding focust vooral op productieautomatisering en procesbeheersing.
Je leert met elektromechanica en toegepaste analoge en digitale technieken alle automatiseringsproblemen oplossen. Je leert computernetwerken gebruiken om informatiestromen tussen processen mogelijk te maken en je automatiseert industriële processen via het internet. Dankzij de opleiding in programmeerbare logische controllers kun je automatisering integreren tot op detailniveau. In het praktijklaboratorium staan industriële procesopstellingen die uniek zijn in Vlaanderen. Aan de hand van simulatieapparatuur, computersimulatieprogramma’s en een uitgebreid assortiment meetinstrumenten en datacommunicatieapparatuur leer je hoe je productieprocessen organiseert en realiseert. Je ervaart de samenwerking van technische software met praktische hardware. De masterproef vormt de brug tussen het onderwijs en een job als ingenieur en omvat een technisch-wetenschappelijke opdracht die verband houdt met de gekozen specialisatie.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek, bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica.
De masterproef kadert in de onderzoekslijnen van de onderzoeksgroep of staat ten dienste van de industrie; ze is onderzoeksgericht en bevat steeds een specifieke diepgaande literatuurstudie. O.m. volgende aspecten kunnen aan bod komen: wetenschappelijk-technische voorstudie en technologieverkenning, productinnovatie, wetenschappelijk-technische uitwerking, optimalisatie, materiaalonderzoek, realisatie van een prototype, haalbaarheidsstudie, veiligheidsanalyse.
Arbeidsmarkt
Dankzij je polyvalente en multidisciplinaire vorming, waarbij we veel aandacht besteden aan de industriële praktijk, kan je aan de slag als de generalist die diverse specialisaties en technieken efficiënt combineert. Je multidisciplinariteit garandeert je een sterke positie op de arbeidsmarkt.
Je kunt terecht in technische functies, managementfuncties of commerciële functies, in vele takken van de industrie: studiebureaus, elektrische en elektronische nijverheden, verlichting, verwarming, koeltechniek, computer- en informatieverwerkende bedrijven, metaalverwerkende en mechanische nijverheid, chemische industrie, energieproductie en -distributie, lucht- en ruimtevaart, scheepvaart, spoorwegmaatschappijen, radio, tv en multimediabedrijven, controleorganen, openbare diensten, onderwijs, parastatalen, banken en de tertiaire sector.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: De opleiding leidt studenten op tot ingenieurs met zowel technische als wetenschappelijke kennis, zowel theoretische als praktische vaardigheden, met een brede polyvalente basis (jaar 1 en 2) en een duidelijke specialisatie (jaar 3 en master).
- Programma: De opleiding heeft duidelijke leerlijnen in het programma die stap voor stap opgebouwd worden.
- Profilering: De opleiding richt zich in het 3de bachelorjaar en masterjaar op specifieke speerpunten, die volledige onderbouwd zijn door onderzoek op de campus en door jarenlange samenwerking met de industrie.
- Talentontwikkeling: De opleiding versterkt niet alleen de kennis van de studenten in specifieke technisch-wetenschappelijke materie, maar bouwt ook aan de broodnodige vaardigheden voor de toekomstige ingenieur, nl. communicatie en projectmanagement, juridische, economische en ecologische aspecten bij projecten.
- Integratie theorie en praktijk: het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend in onze goed uitgebouwde /laboruimtes en practicumlokalen.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers, die zeer aanspreekbaar zijn.
- Verwevenheid onderwijs – industrie: De opleiding beschikt over state-of-the-art laboratoria waar industriële partners, lesgevers en studenten nauw samenwerken.
- Verwevenheid onderwijs - onderzoek: De opleiding beschikt over state-of-the-art laboratoria waar onderwijs en onderzoek gecombineerd worden, zodat kennis en expertise optimaal uitgewisseld worden.
- Keuzevakken: De opleiding voorziet een groot aanbod aan keuzevakken, zodat de student in zijn eigen interessegebied kan specialiseren.
- Toetsing: onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
Werkpunten
- Internationalisering: De opleiding heeft voldoende mogelijkheden vanuit de universiteit tot internationalisering, maar worden door zowel lesgevers als studenten te weinig benut. De mogelijkheden in het programma om tot een internationale ervaring te komen zijn beperkt.
- Studentenparticipatie: De opleiding biedt voldoende mogelijkheden aan de studenten om bekommernissen te uiten en de kwaliteit van de opleiding voortdurend te optimaliseren, maar de participatie beperkt zich tot enkelingen.
- Alumni-werking: De alumni-werking is aanwezig, maar weinig transparant. De OC stelt als doel om de alumni-werking te versterken en haalt hiervoor zijn inspiratie bij andere opleidingen.
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de –kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.