Master of Science in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (elektrotechniek)
De master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (Campus Kortrijk) heeft twee afstudeerrichtingen. De afstudeerrichting elektrotechniek bestudeert het beheersen van elektrische energie en hernieuwbare energiebronnen (evenals productie en transport van energie). De afstudeerrichting automatisering legt de brug tussen de technologie én de software die instaat voor de besturing ervan (vnl. productieautomatisering en procesbeheersing).
Inhoud
Na je academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica kun je rechtstreeks naar de master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek. Je specialiseert verder in hetzelfde technologische domein en maakt een masterproef als bekroning. Daarmee behaal je het masterdiploma en de titel van industrieel ingenieur. In de masteropleiding industriële wetenschappen: elektrotechniek zijn er twee afstudeerrichtingen.
Gaat jouw interesse uit naar energiemanagement, de productie en het transport van energie en sta je open voor alternatieve energievormen in een tijdperk van schaarste? Ben je geïnteresseerd in productieprocessen voorzien van een betrouwbare elektrische voeding, elektrische aandrijftechniek en vermogenelektronica? Dan kies je voor de afstudeerrichting elektrotechniek. Het huidige energielandschap wordt voornamelijk beheerst door de implementatie van hernieuwbare energie en het rationeel omgaan met energie. Het samenspel van beide wordt binnenkort onze nieuwe levenswijze door de invoering van de ‘slimme meter’. Durf jij de uitdaging aan om je te verdiepen in hernieuwbare energievormen? Wil jij je profileren als energiemanager en de kwaliteit van onze energie helpen behouden? Aan de hand van een vrij programmeerbaar elektriciteitsnet (uniek in Europa) en een zon- en windpark op de campus geef jij gestalte aan de energieverdeling van morgen.
Aandachtspunten
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Naast de theoretische vakken wordt in beide afstudeerrichtingen sterk de nadruk gelegd op projectwerk om zo je competenties verder te ontwikkelen. In je masterproef – binnen een bedrijf of binnen de onderzoekslijn van je opleiding – breid je je technische kennis verder uit. Verder staan er elk academiejaar ook meerdere bedrijfsbezoeken en vakbeurzen op de agenda.
Expertisecentrum Industriële AutomatiseringHet expertisecentrum inzake automatisering, motion control en mechatronische systemen (XiaK) vormt de state-of-the-art omgeving waar studenten en industriële partners elkaar ontmoeten in het kader van lessen, onderzoeken met testopstellingen, stages of masterproeven.
Testplatform Hernieuwbare energie
Het expertisecentrum Lemcko beschikt over een nieuw testplatform rond hernieuwbare energie. Dit platform maakt het mogelijk om onderzoek uit te voeren en hands-on opleidingen te geven op een volledig uitgebouwd micro-grid. Dit net bestaat uit de aansluiting van 18 woningen op een programmeerbaar net. Voor elke woning zijn er diverse hernieuwbare energiebronnen en diverse aansluitbare belastingen aanwezig. Hierdoor is er onderzoek mogelijk op demand side management, energieopslag, communicatie in netten enzovoort.
Arbeidsmarkt
Het beroepenveld van een industrieel ingenieur in elektromechanica of elektrotechniek-automatisering is zeer breed. Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht: in engineering- en ontwerpbureaus, industriële installaties, verlichting, verwarming, conditionering van gebouwen, productieen distributiesector, elektrische energie, R&D, houtnijverheid, machinebouw, kunststofindustrie, metaalindustrie, verzorgende sector of het onderwijs. Je kunt aan de slag als ontwerpingenieur, automatiseringsingenieur, productie- en onderhoudsingenieur, technisch verantwoordelijke dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...), energiebeheerder, projectmanager, service-ingenieur, technisch-commercieel afgevaardigde, docent ... Of misschien start je je eigen bedrijf op.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Multiperspectivisme: De opleiding leidt studenten op tot ingenieurs met zowel technische als wetenschappelijke kennis, zowel theoretische als praktische vaardigheden, met een brede polyvalente basis (jaar 1 en 2) en een duidelijke specialisatie (jaar 3 en master).
- Programma: De opleiding heeft duidelijke leerlijnen in het programma die stap voor stap opgebouwd worden.
- Profilering: De opleiding richt zich in het 3de bachelorjaar en masterjaar op specifieke speerpunten, die volledige onderbouwd zijn door onderzoek op de campus en door jarenlange samenwerking met de industrie.
- Talentontwikkeling: De opleiding versterkt niet alleen de kennis van de studenten in specifieke technisch-wetenschappelijke materie, maar bouwt ook aan de broodnodige vaardigheden voor de toekomstige ingenieur, nl. communicatie en projectmanagement, juridische, economische en ecologische aspecten bij projecten.
- Integratie theorie en praktijk: het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend in onze goed uitgebouwde /laboruimtes en practicumlokalen.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers, die door de kleinschaligheid van de opleiding zeer aanspreekbaar zijn.
- Mentoraat: De opleiding voorziet naast het monitoraat ook een mentoraat (individuele opvolging van de student) in het eerste jaar.
- Verwevenheid onderwijs – industrie: De opleiding beschikt over state-of-the-art laboratoria waar industriële partners, lesgevers en studenten nauw samenwerken.
- Ruimte voor praktijkervaring: De opleiding houdt heel sterk aan hands-on labozittingen vanaf het eerste jaar. Deze mix van 60% theorie en 40% practica wordt door het hele opleidingstraject aangehouden.
- Toetsing: onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
Werkpunten
- Internationalisering: De opleiding heeft voldoende mogelijkheden vanuit de universiteit tot internationalisering, maar worden door zowel lesgevers als studenten te weinig benut. De mogelijkheden in het programma om tot een internationale ervaring te komen zijn beperkt.
- Studentenparticipatie: De opleiding biedt voldoende mogelijkheden aan de studenten om bekommernissen te uiten en de kwaliteit van de opleiding voortdurend te optimaliseren, maar de participatie beperkt zich tot enkelingen.
- Alumni-werking: De alumni-werking is aanwezig, maar weinig transparant. De OC stelt als doel om de alumni-werking te versterken en haalt hiervoor zijn inspiratie bij andere opleidingen.
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de –kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.