Master of Science in de logopedische en audiologische wetenschappen (audiologie)

In de masteropleiding gaat veel aandacht naar de wetenschappelijke vorming en doorgedreven klinische training via de stages binnen het domein van de logopedie (stem-, spraak-, taalstoornissen) of de audiologie (gehoor- en evenwichtsstoornissen). De stage is een belangrijk onderdeel van de master. Je zet de gekozen afstudeerrichting uit de bachelor (logopedie of audiologie) voort in de master.

master-na-bacheloropleiding
2 jaar 120 studiepunten
Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De opleiding tot Master in de logopedische en audiologische wetenschappen heeft twee afstudeerrichtingen. De afstudeerrichting Audiologie biedt een wetenschappelijke vorming voor de preventie, diagnostiek en behandeling van gehoor- en evenwichtsstoornissen bij alle leeftijdsgroepen. De opleiding tot Master in de logopedische en audiologische wetenschappen heeft twee afstudeerrichtingen: Master of Science in de logopedische of audiologische wetenschappen.

De master is gericht op een wetenschappelijke verdieping in de logopedische of audiologische stoornissen. In de logopedische wetenschappen kies je daarbij voor twee klinische specialisaties. In de audiologische wetenschappen strekt de klinische specialisatie zich in graduele opbouw uit over beide masterjaren.

Met een bijkomende verbreding in het onderwijs, onderzoek of management vervolmaak je je in je profiel van master waarmee je in diverse sectoren op de arbeidsmarkt terecht kan. De keuze van deze verbreding biedt je ook rechtstreekse toegang tot vervolgopleidingen via een verkort traject en met diplomafinaliteit.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De masteropleiding omvat 120 studiepunten gespreid over twee masterjaren. De afstudeerrichting die je gekozen hebt in de bacheloropleiding zet je verder in de masteropleiding. Binnen de logopedie kies je voor twee van vijf klinische specialisaties met aansluitende masterstage. De audiologie richt zich op de auditieve en vestibulaire neurowetenschappen waarbij het eerste masterjaar zich richt op assessment en preventie van gehoor- en evenwichtsstoornissen, het tweede jaar op de revalidatie. Ook hier volg je tijdens je beide masterjaren een uitgebreide masterstage.

Naast de klinische leerlijn kies je voor één van drie minors die jou een verbreding geeft in het onderzoek, onderwijs of leiderschap. Daarnaast werk je in de masteropleiding aan een masterproef en krijg je de mogelijkheid om je internationale en interculturele vaardigheden te ontplooien.

Naast de Master of Science in de logopedische of audiologische wetenschappen kun je na het behalen van je academische bachelor in de logopedie of audiologie ook kiezen voor een afstudeerrichting educatieve master. Je volgt dan de educatieve masteropleiding in de plaats van de masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen. Deze bevat zowel een component leraar als een component domein (logopedie of audiologie). Je leert niet alleen lesgeven, maar je krijgt ook de vakinhoudelijke expertise op masterniveau. Hou er rekening mee dat je in dit geval het beroep van logopedist of audioloog niet kan uitoefenen.

Als je pas na het behalen van je masterdiploma in de logopedie of audiologie beslist om leraar te worden, dan volg je het verkorte traject van één jaar van de educatieve masteropleiding. Bij het volgen van beide trajecten heb je twee diploma’s op zak en kan je als logopedist of audioloog aan de slag of als leraar in het onderwijs. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Arbeidsmarkt

Als master in de logopedische of audiologische wetenschappen kan je naast een klinisch beroep ook een onderwijskundige, managements- of onderzoeksloopbaan bewandelen.

Concrete jobs waarin afgestudeerde logopedisten terecht komen zijn bv. diensthoofd in een revalidatiecentrum of in een ziekenhuis of medisch-pedagogisch instituut, docent in een opleiding logopedie, stafmedewerker meertaligheid, onderzoeker in een onderzoeksinstelling, coördinator van een zelfstandige logopedische groepspraktijk, departementshoofd in de gezondheidszorg, radiopresentatrice of logopedist bij radio en televisie.

Concrete jobs waar afgestudeerde audiologen terecht komen zijn bv. diensthoofd in een revalidatiecentrum, een ziekenhuis of medisch-pedagogisch instituut, docent in een opleiding audiologie, onderzoeker in een onderzoeksinstelling, HR business partner/sales manager, klinisch audioloog, preventieaudioloog of prothetisch audioloog.

Wil je meer informatie over de tewerkstellingsmogelijkheden? GALA, een netwerk van afgestudeerde logopedisten en audiologen aan de UGent, stelt voor jou een carrièregids ter beschikking.