Master of Science in Electronics and ICT Engineering Technology (ICT)

Course content

Elektronica en ICT zijn onmisbaar geworden in onze huidige samenleving en omvatten veel facetten: gsm’s, chatten en skypen, een cruise-control, apparaten in ziekenhuizen, injectie van automotoren, bewaking van treinverkeer en nog veel andere dingen die nu zelfs nog niet bestaan.

In de opleiding master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT verwerf je een grondige kennis in de informatie- en communicatietechnologie. Je leert systemen ontwikkelen die worden ingezet in de informatie- en communicatie-industrie. Wat jij ontwerpt, stelt de informaticus in staat om zijn softwareproducten operationeel te maken. Multimedia, digitaal ontwerpen, datacommunicatie, computersystemen en computernetwerken, beeldverwerking: het is maar een greep uit het ruime aanbod van opleidingsonderdelen die van jou een succesvol bruggenbouwer tussen de informatica en de elektronica zullen maken.


Course structure

De masteropleiding in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT. Het masterjaar bestaat uit drie delen: een aantal verplichte vakken (in totaal voor 18 studiepunten), de masterproef (18 studiepunten) en de keuzepakketten die opgedeeld zijn volgens majors (voor de resterende 24 studiepunten). Elke major bestaat uit 12 studiepunten. Je moet minstens één majorpakket kiezen dat eigen is aan de gekozen afstudeerrichting. Voor de afstudeerrichting ICT is er een major beeld- en spraaktechnologie, een major communicatietechnologie en een major smart devices. Naast de keuze van een major uit je afstudeerrichting kan je ofwel een tweede major kiezen, uit je eigen of de andere afstudeerrichting, ofwel kan je een aantal vakken vrij kiezen uit de aangeboden majors en een lijst met bijkomende keuzevakken. Wie bijvoorbeeld denkt aan het oprichten van een eigen bedrijf, kan vooral vakken kiezen uit de ondernemerslijn. Wie vooral geïnteresseerd is in het ontwerp van elektronica, kan zich verder specialiseren in elektronische metingen, biomedische elektronica of duurzame elektronica en ICT. De masterproef vormt de brug tussen je opleiding en je job als ingenieur. De competenties die je tijdens je opleiding hebt verworven, gebruik je tijdens de masterproef voor het bedenken, uitwerken, implementeren en valideren van een originele oplossing voor een complex probleem. Het onderwerp van de masterproef leunt zo dicht mogelijk aan bij de problemen die een beginnend ingenieur of onderzoeker moet oplossen in het werkveld, hetzij in de bedrijfswereld of in de academische wereld.

Voor de afstudeerrichting elektronica is er een major in analoog ontwerp en een major in digitaal ontwerp.

Voor de afstudeerrichting ICT is er een major beeld- en spraaktechnologie, een major communicatietechnologie en een major smart devices.

Naast de keuze van een major uit je afstudeerrichting kan je ofwel een tweede major kiezen, uit je eigen of de andere afstudeerrichting, ofwel kan je een aantal vakken vrij kiezen uit de aangeboden majors en een lijst met bijkomende keuzevakken.
Wie bijvoorbeeld denkt aan het oprichten van een eigen bedrijf, kan vooral vakken kiezen uit de ondernemerslijn. Wie vooral geïnteresseerd is in het ontwerp van elektronica, kan zich verder specialiseren in elektronische metingen, biomedische elektronica of duurzame elektronica en ICT.

De masterproef vormt de brug tussen je opleiding en je job als ingenieur. De competenties die je tijdens je opleiding hebt verworven, gebruik je tijdens de masterproef voor het bedenken, uitwerken, implementeren en valideren van een originele oplossing voor een complex probleem. Het onderwerp van de masterproef leunt zo dicht mogelijk aan bij de problemen die een beginnend ingenieur of onderzoeker moet oplossen in het werkveld, hetzij in de bedrijfswereld of in de academische wereld.

Career perspectives

Als master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT kan je in erg veel sectoren terecht: in de elektronica, bij leveranciers van informatie- en communicatietechnologie (inclusief radio, televisie, telefonie, internet en multimediatoepassingen), softwareontwikkeling, spraakherkenning, computervisie, sensortechnologie, micromachines, medische elektronica, fysische en optische elektronica, transport, energieproductie en -distributie enz.

Je bent direct inzetbaar in technische functies en functies waarvoor een grote zelfstandigheid en creativiteit vereist zijn. Je kunt grote projecten initiëren, plannen en leiden, bijvoorbeeld als ontwerpingenieur, ICT-ingenieur, softwareingenieur, R&D ingenieur, ingenieur automatisering, systeemingenieur, onderhoudsingenieur, service-ingenieur, kwaliteitsingenieur, wetenschappelijk medewerker, hoger ambtenaar, manager, technisch-commercieel verantwoordelijke, opleidingsverantwoordelijke.

+++/---
Je bent direct inzetbaar in technische functies en functies waarvoor een grote zelfstandigheid en creativiteit vereist zijn. Je kunt grote projecten initiëren, plannen en leiden, bijvoorbeeld als ontwerpingenieur, ict-ingenieur, softwareingenieur, R&D ingenieur, ingenieur automatisering, systeemingenieur, onderhoudsingenieur, service-ingenieur, kwaliteitsingenieur, wetenschappelijk medewerker, manager, technischcommercieel verantwoordelijke.