Master of Science in Electronics and ICT Engineering Technology (Embedded Systems)

De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT vormt industrieel ingenieurs waarvan de kern van hun profiel bestaat uit: een praktische component in de opleiding, directe inzetbaarheid in een breed industrieel werkveld en leidinggevende competenties.

De opleiding heeft als doel creatieve, kritische en veelzijdige masters te vormen die passende antwoorden en oplossingen aanreiken in overeenstemming met de hedendaagse noden van de elektronica- en ICT-industrie. Doorheen gans de opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd.

In de afstudeerrichting Ingebedde systemen krijg je een praktische en interdisciplinaire kijk op de technologische aspecten van ingebedde systemen. Je kiest voor deze opleiding als je interesse hebt in robotica en mechatronica, mobiele toepassingen en het Internet of Things. Sensoren en displays, System-on-Chip design, datamining, mechatronisch productontwerp, cloud computing en mobiele applicaties vormen belangrijke pijlers van je opleiding.

In je masteropleiding volg je naast technische en technologische vakken ook bedrijfsgeoriënteerde opleidingsonderdelen zoals bedrijfsmanagement, een stage en/of projectmanagement.

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (Campus Kortrijk en Gent) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

De opleiding Master in de industriële wetenschappen verloopt in twee fases: de eerste fase van drie jaar leidt tot de graad van bachelor in de industriële wetenschappen. De daaropvolgende fase van één jaar leidt tot de graad van Master in de industriële wetenschappen.

Het belang van het domein van ingebedde systemen in het onderzoek, het werkveld en het dagelijks leven kan niet onderschat worden. Ingebedde systemen zijn tegenwoordig alomtegenwoordig, niet alleen in kleinere, draagbare toestellen, zoals smartwatches en smartphones, maar ook in televisies, robots, zelfrijdende wagens, treinen, medische apparatuur, en in talloze mechatronische systemen bij bedrijven. De complexiteit van ingebedde systemen varieert bovendien van relatief klein tot zeer groot; van een unieke microcontrollerchip tot variaties bestaande uit verschillende onderdelen, randapparatuur en netwerken, samengebracht in een groter geheel. Aangezien het domein van ingebedde systemen de snelst groeiende sector in de elektronica is, heeft het werkveld een grote nood aan ingenieurs bedreven in ingebedde systemen.

Deze masteropleiding bereidt voor op een carrière als ontwerper van elektronische systemen, hardware- of software-ingenieur, IT-manager, multimedia-ingenieur, projectleider, onderzoeker, docent, manager, IT- en systeembeheerder in sectoren zoals industrie, onderzoekscentra, onderwijs, financiële wereld, overheidsbedrijven. Kortom, een onuitputtelijke waaier van uitdagende jobs in boeiende sectoren.