Master of Science in Movement and Sports Sciences (Sports Policy and Sports Management)

Petra, Master

Op het einde van het 5de jaar stond het vast wat ik wilde doen: LO. Maar mijn ouders stonden niet volledig achter mijn keuze. Ik heb dan uiteindelijk nog info gevraagd over bio-ingenieur en kinesitherapie. Maar toch ben ik bij mijn eerste keuze gebleven. Ik wilde heel graag unief doen. Op de infodag van LO heb ik de bevestiging gekregen dat ik de goede keuze zou maken. Voor ik startte, had ik een idee over hoe het eerste jaar er zou uitzien qua vakinhouden maar niet voor de volgende jaren. Met het lessysteem had ik geen enkel probleem, daar kon ik me vrijwel direct aan aanpassen. Je bent veel vrijer en dat beviel me wel. Alleen de leerstof was véél zwaarder dan ik me had voorgesteld. Ik vond dat ik daar niet goed op voorbereid was. Mijn eerste examenperiode in het eerste jaar was ronduit slecht. Ik was maar voor 4 van de 8 vakken geslaagd. Voor mijn sporten had ik ook redelijk veel onvoldoendes. Maar ik wist dat ik te weinig gestudeerd had. Ik had mijn methode van in het secundair gewoon overgenomen. Het heeft geduurd tot in het tweede jaar vooraleer ik doorhad hoe ik het best studeer. Nog altijd pak ik de verschillende vakken anders aan en af en toe probeer ik iets nieuws.

Laurent, Bachelor

Ik wist sinds het einde van mijn laatste jaar in het secundair pas dat ik deze opleiding zou kiezen. Met mijn opleiding industriële wetenschappen twijfelde ik tussen ingenieurstudies of mijn huidige studie. Uiteindelijk heb ik mijn passie gevolgd. Ik wou gewoon iets doen dat ik graag doe, dat was het belangrijkste en dat heb ik ook gedaan. Toch wist ik niet wat mijn opleiding juist inhield aangezien ik nooit infodagen heb bijgewoond. Ik heb ook nooit iets van brochures ingekeken. Ook werd er op mijn vroegere school nooit over deze opleiding gesproken. Ik wist wel welke vakken ik zou hebben maar wat deze vakken precies inhielden wist ik niet. Mijn eerste examenperiode was een echte tegenvaller. Ik had andere vragen verwacht, zat vol examenstress en mijn resultaten waren niet zo goed. Tijdens de eerste tweede zittijd heb ik me erdoor moeten sleuren. Ik had te veel vakken, wou ze allemaal mee doen om echt te kunnen slagen maar zou me achteraf gezien beter gefocust hebben op bepaalde vakken. Ook had ik in mijn eerste jaar te kampen met een polsblessure door de les gymnastiek waardoor het mentaal wel moeilijk was er volop voor te gaan. Ik heb veel moeilijke momenten gekend tijdens mijn opleiding. Zo ben ik sinds 3 jaar mijn studies aan het combineren met werken in de zaak van mijn ouders. Mijn papa is volop aan het revalideren na een operatie en kan daardoor niet in de zaak werken. Het waren de zwaarste periodes uit mijn leven en daardoor ben ik reeds 6 jaar bezig aan de opleiding ... Ik ben enkele keren van plan geweest om te stoppen maar die moeilijke situatie maakte me op zich ook sterker om te proberen bereiken wat ik echt wil: het behalen van mijn diploma LO en bewegingswetenschappen.

Evy, Bachelor

Ik twijfelde tussen lichamelijke opvoeding en kinesitherapie. Wegens medische redenen en een grotere interesse koos ik voor kinesitherapie. Ik had reeds 4 jaar sportwetenschappen achter de rug. Na een jaar bleek echter dat de opleiding te zwaar was voor mij. Ik ben opnieuw naar een dokter gestapt voor een tweede opinie en die vond dat mijn klinisch probleem een opleiding lichamelijke opvoeding niet in de weg kon staan. Ik ben nog in hetzelfde jaar naar de infodag geweest, heb wel mijn jaar kinesitherapie volledig afgewerkt en heb mij vervolgens voor het volgende academiejaar ingeschreven voor LO. Studeren gaat alsmaar beter naarmate de jaren vorderen. Ik heb mijn studieaanpak niet zo drastisch aangepast maar heb wel geleerd om beter de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden.

Clea, Bachelor

Ik ben eerst naar de SID-in beurs geweest in Flanders Expo om info te verzamelen over verschillende studierichtingen. Daarna had ik een beetje twijfels bij mijn studiekeuze: bio-ingenieur of LO en bewegingswetenschappen. Ik weet niet wat de oorzaak was, maar toch had ik twijfels. Op het einde van mijn 6de secundair heb ik zelf beslist om LO en bewegingswetenschappen te volgen. De doorslaggevende elementen waren de positieve commentaren die ik kreeg over de opleiding en de vakken die me inhoudelijk echt wel interesseerden. Mijn eerste jaar verliep zeer goed! Ik heb met mijn eerste examenperiode ervaren dat ik goed bezig was en zo moest voortdoen. Ik heb geen tweede zit gehad en was heel tevreden met de resultaten.

Anoeshka, Bachelor

De overgang was een grote aanpassing. Ik heb in het secundair nooit echt moeten studeren. Mijn eerste jaar aan de universiteit presteerde ik dan ook ondermaats. Voor mijn overschakeling van kinesitherapie naar LO, ging ik naar de studiebegeleiding om te vragen of dat zou lukken. Ze vertelden mij dat de vakken gelijkaardig waren en dat ik mijn slechte resultaten voor kine mogelijks zou verder zetten in LO. In mijn 1ste jaar LO had ik echter slechts 3 herexamens, waarvan ik er voor 2 slaagde. Mijn resultaten in mijn 1ste jaar LO hadden een gemiddelde van 11, het jaar daarna 13 en in mijn derde jaar 1ste semester behaalde ik gemiddeld 14. Ik heb dus echt moeten leren studeren en word er steeds beter in.

Justine, Bachelor

Ik wou voor universiteit gaan aangezien ik nog graag leer en vrij goede punten behaalde in het secundair. Ik twijfelde om geneeskunde te doen, maar heb een ongelofelijke passie voor sport en wou dus universiteit met sport combineren, wat kan in LO. Ik heb in het voorjaar de infodag bijgewoond. De overgang viel goed mee. Ik ging naar Don Bosco Zwijnaarde waar er een systeem is dat ervoor zorgt dat je je leerstof moet bijhouden over het jaar. Dat kon ik mooi toepassen (ook al zijn er geen testen die me ertoe verplichten) wat tot mooie resultaten leidt. Veel stress brengen al de nieuwe dingen met zich mee. Gelukkig leerde ik rap veel toffe mensen kennen, zeker door de uren sport die je samen hebt. Het was lichamelijk wel zeer lastig aangezien ik ook acro doe op het hoogste niveau en 6 op 7 dagen moet trainen. In de wedstrijdperiode ben ik minimum 1 hele dag van mijn weekend weg, wat iets zwaarder is om mijn leerstof goed bij te houden. In de examens blijf ik trainen. Dat is wel in het tweede semester iets zwaarder, doordat die wedstrijden veel leertijd wegnemen. De ervaring van de eerste examenperiode gaf me het nodige vertrouwen om er te blijven voor gaan en om daarna met iets minder stress naar de examens toe te leven. Naarmate mijn opleiding vorderde, kreeg ik meer vertrouwen in mijn eigen capaciteiten.

Ken, Bachelor

Ik heb wetenschappen-sport gevolgd in het secundair. De overgang naar de universiteit verliep zeer vlot wat de sportvakken betreft. Voor de theorievakken was ik soms met de hakken over de sloot en af en toe zat ik ook wel eens in de sloot. Maar al bij al dacht ik in het begin dat ik meer problemen zou ondervinden. De eerste examenperiode verliep erg vlot voornamelijk doordat mijn eerste examen heel goed was verlopen. Dat gaf me de nodige moed door te zetten. De examenperiode in het 2de semester verliep veel moeizamer omdat er praktisch geen lesvrije overgangsperiode is naar die examens. Er zijn ook elke week sportexamens af te leggen en dat veroorzaakt een enorme druk. Het tweede jaar verliep redelijk vlot. Op het einde had ik wel 4 herexamens. Daarvoor moest ik absoluut slagen als ik in het 3de jaar op Erasmus wou gaan.