About the programme
Programme summary
Find out more
Off to a good start
After graduation
For whom
The admission requirements vary. Depending on your preliminary training, you are either able to enrol directly, or there are additional requirements.
Quality Assurance
At Ghent University, we strive to educate people who dare to think about the challenges of tomorrow. For that purpose, we provide education that is embedded in six strategic objectives: Think Broadly, Keep Researching, Cultivate Talent, Contribute, Extend Horizons, Opt for Quality.
Ghent University continuously focuses on quality assurance and quality culture. The Ghent University's quality assurance system offers information on each study programme’s unique selling points, and on its strengths and weaknesses with regard to quality assurance.
More information:
Valentine
MA1
Voor mij persoonlijk was de overgang een vrij grote stap. Toen ik naar de introductiedag voor het eigenlijke begin van het academiejaar ging, was ik echt overweldigd toen ik thuis kwam. Wat een massa volk! En een totaal andere manier van lesgeven. Het is op zich niet evident om van de secundaire school, waar je vaste uren hebt en waar er nog strikte regels zijn, over te stappen naar de universiteit. Hier is geen vast uurschema van 's morgens tot in de namiddag en het gaat er allemaal veel losser aan toe. Ook het studeren moet je gewoon worden want er wordt niet meer gezegd wanneer je moet studeren en je hebt geen huiswerk meer. Als je al gewoon bent om regelmatig en op een systematische manier te studeren dan is de overgang niet zo groot maar wanneer je dat helemaal niet gewoon bent dan kan je er toch beter op letten om regelmatig de leerstof bij te houden. Anders komt het op het einde allemaal samen en wordt het moeilijk. Ik had ergens wel verwacht dat de overgang niet eenvoudig zou zijn. Er was niet echt iemand uit de secundaire school die dezelfde richting deed als ik en dan is het niet evident om in zo'n grote massa vrienden te maken. Als je uit jezelf begint te praten met andere mensen valt het waarschijnlijk wel mee maar wanneer je, zoals ik, niet meteen zelf een babbel slaat kan het ook wel wat onwennig overkomen. Uiteindelijk valt alles weer in zijn plooien, leer je automatisch mensen kennen en wen je aan het reilen en zeilen aan de universiteit. Dus ik zou aanraden niet te veel te panikeren en gewoon mee te gaan in de gang van zaken en dan komt alles wel goed.
Pepijn
MA1
Leerlingen die overwegen psychologie te studeren mogen zich aan een degelijke algemene vorming verwachten. Let wel: het is en blijft een wetenschap, ook al is het humaan. Als je niet van exacte wetenschappen houdt, zullen er elementen uit de opleiding psychologie je ook niet meteen bevallen. Je hebt les in grote groepen en mag pas praktijk verwachten vanaf het derde jaar. Na het tweede jaar moet je kiezen voor een bepaalde afstudeerrichting. Onderschat die keuze niet.
Anne
MA1
De keuze voor psychologie lag pas vast in het tweede semester van mijn laatste jaar in het secundair. Ervoor had ik lang getwijfeld tussen leraar lager onderwijs en psychologie. Maar na de infodag van psychologie was ik overtuigd ervoor te gaan. Ondanks het feit dat mijn klastitularis zei dat ik universiteit niet zou aankunnen. Het tegendeel was in het eerste jaar meteen dik bewezen! Ik wist wel zeker dat het mij volledig interesseerde. De overgang viel beter mee dan verwacht. Ik had de raad opgevolgd van 'op de unief moet je vanaf dag 1 beginnen'. En inderdaad, dat is waar. Grote aanpassingsmoeilijkheden had ik daardoor niet. En de vakken waren interessanter dan verwacht. Dat komt doordat de wetenschappelijkheid van psychologie zeer hard benadrukt wordt. Daar schrok ik zelfs in het eerste jaar van en daardoor vond ik de opleiding nog degelijker en plezanter.
Eline
MA1
Ik heb eigenlijk pas zeer laat besloten wat ik wou gaan studeren. In de zomervakantie na mijn zesde jaar ben ik pas echt beginnen denken wat ik nu precies zou willen doen. Ik kwam uit de studierichting architectuur in het KSO en ik heb lang getwijfeld of ik in het hoger onderwijs daarmee zou voortdoen. Maar ik was niet echt overtuigd dat ik dat het liefst wou. Uiteindelijk kwam ik op het idee psychologie of pedagogiek te doen. Veel mensen raadden me toen af om universiteit te doen omdat ik van het kunstonderwijs kwam. Ik heb hier echter nooit naar geluisterd en ben er gewoon voor gegaan. Ik had in het begin toch wel wat moeite met de overgang. Plots zat ik op kot, vrij ver van huis (ik ben van Hasselt) en moest ik alles zelf regelen. Ik vond de lessen op zich ook heel vermoeiend. Het hele systeem van lesgeven is totaal verschillend van het secundair ... De grootste verandering vond ik de examenperiode. Plots kreeg ik enkel nog meerkeuzevragen terwijl ik hier totaal geen ervaring mee had. Ook de grote hoeveelheden leerstof filteren was heel moeilijk in het begin. Anderzijds was het wel een heel nieuwe wereld die openging: zelfstandigheid, alleen wonen ...