Bachelor of Science in de logopedische en audiologische wetenschappen (logopedie)

De logopedie en de audiologie bestuderen communicatie en communicatiestoornissen. Daarbij gaat de aandacht zowel naar communicatie in het algemeen als naar welbepaalde aspecten zoals stem, spraak, taal en gehoor. Logopedisten spitsen zich hoofdzakelijk toe op stoornissen bij de stem, de spraak en de taal, in de audiologie staan stoornissen van het gehoor en het evenwicht centraal.

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

Logopedisten en audiologen zijn experten in communicatie en communicatiestoornissen. Ze streven naar een optimale communicatie en naar het verbeteren van spraak-, taal-, slikstoornissen (logopedie) en gehoor- en evenwichtsproblemen (audiologie) via preventie, diagnostiek en revalidatie.

Beide disciplines werken zowel met kinderen, adolescenten als volwassenen die centraal staan in de logopedische en audiologische zorg en revalidatie. Hiervoor dient in de praktijk interdisciplinair samengewerkt te worden met specialisten uit andere vakgebieden. Zowel de normale ontwikkeling als de communicatiestoornissen worden aangeleerd vanuit exacte, biomedische, psychopedagogische en linguïstische basiswetenschappen.

Wil je graag concrete voorbeelden zien van wat een logopedist of audioloog doet of ben je benieuwd naar hoe een cursus eruitziet? Kijk dan zeker eens op de infopagina van de opleiding logopedie en audiologie.

Voor wie

Een brede wetenschappelijke interesse en attitude vormen de basis voor een academische bachelor logopedische en audiologische wetenschappen. Specifieke voorkennis is niet echt nodig, maar aanleg en interesse voor exact-wetenschappelijke vakken en een passie voor taal en communicatie spelen in je voordeel.

Als logopedist of audioloog is het belangrijk dat je zelf over een goed spraak-, taal- en gehoorvermogen beschikt. De opleiding biedt heel wat mogelijkheden om je op dat gebied verder te laten groeien.

Omdat je als logopedist en audioloog regelmatig in contact komt met collega’s uit andere disciplines, met kinderen en/of volwassen patiënten, is het belangrijk dat je communicatief, sociaalvaardig en flexibel bent. Inlevings- en doorzettingsvermogen zijn twee eigenschappen die in de opleiding en revalidatiezorg heel belangrijk zijn. Zorg dragen voor anderen kan enkel als je ook voldoende zorg draagt voor jezelf. Het mentaal welzijn van onze studenten dragen we daarom hoog in het vaandel.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Structuur

  • Bachelor

De bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten (3 jaar). Het eerste jaar wordt gemeenschappelijk aangeboden voor zowel de afstudeerrichtingen logopedie als audiologie. Hier maak je kennis met de normale ontwikkeling van spraak, taal, gehoor en evenwicht en met het beroep van logopedist en audioloog via observatie van de praktijk. Vanaf het tweede bachelorjaar kies je voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie en komen de communicatiestoornissen aan bod. Op het einde van derde bachelor gaan jullie zelf aan de slag bij een logopedist of audioloog tijdens de bachelorstage.

In jullie bacheloropleiding ontwikkelen jullie de nodige onderzoeksvaardigheden via een maatschappelijk onderzoeksproject dat competenties als maatschappelijke betrokkenheid, leiderschaps- en academische taalvaardigheden stimuleert. Deze competenties vormen een stevige voorbereiding op de masteropleiding.

Het bachelordiploma logopedie en audiologie geeft ook toegang tot andere masteropleidingen dan de master logopedie en audiologie. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.

  • Master

De masteropleiding omvat 120 studiepunten gespreid over twee masterjaren. De afstudeerrichting die je gekozen hebt in de bacheloropleiding zet je verder in de masteropleiding. Binnen de logopedie kies je voor twee klinische specialisaties met aansluitende masterstage. De audiologie richt zich op de auditieve en vestibulaire neurowetenschappen. Ook hier volg je tijdens je beide masterjaren een uitgebreide masterstage. Naast de klinische leerlijn kies je voor een minor die jou een verbreding geeft in het onderzoek, onderwijs of leiderschap. Daarnaast werk je in de masteropleiding aan een masterproef en krijg je de mogelijkheid om je internationale en interculturele vaardigheden te ontplooien.

Arbeidsmarkt

Als master in de logopedische of audiologische wetenschappen kan je naast een klinisch beroep ook een onderwijskundige, managements- of onderzoeksloopbaan bewandelen.

Concrete jobs waarin afgestudeerde logopedisten terecht komen zijn bv. diensthoofd in een revalidatiecentrum of in een ziekenhuis of medisch-pedagogisch instituut, docent in een opleiding logopedie, stafmedewerker meertaligheid, onderzoeker in een onderzoeksinstelling, coördinator van een zelfstandige logopedische groepspraktijk, departementshoofd in de gezondheidszorg, radiopresentatrice of logopedist bij radio en televisie.

Concrete jobs waar afgestudeerde audiologen terecht komen zijn bv. diensthoofd in een revalidatiecentrum, een ziekenhuis of medisch-pedagogisch instituut, docent in een opleiding audiologie, onderzoeker in een onderzoeksinstelling, HR business partner/sales manager, klinisch audioloog, preventieaudioloog of prothetisch audioloog.

Wil je meer informatie over de tewerkstellingsmogelijkheden? GALA, een netwerk van afgestudeerde logopedisten en audiologen aan de UGent, stelt voor jou een carrièregids ter beschikking.