Master of Science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT (elektronica)

De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT vormt industrieel ingenieurs waarvan de kern van hun profiel bestaat uit: een praktische component in de opleiding, directe inzetbaarheid in een breed industrieel werkveld en leidinggevende competenties.

De opleiding heeft als doel creatieve, kritische en veelzijdige masters te vormen die passende antwoorden en oplossingen aanreiken in overeenstemming met de hedendaagse noden van de elektronica- en ICT-industrie. Doorheen gans de opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd.

Kies je voor de afstudeerrichting Elektronica dan ligt de focus op het ontwerp van elektronische schakelingen en systemen, draadloze communicatie, ingebedde systemen en breedbandtechnologie.

Volg je de afstudeerrichting Multimedia- en informatietechnologie (MIT), dan ligt de nadruk op cloud computing, web, mobiele applicaties, IT-governance datamining en Future Media.

De opleiding is verweven met het onderzoek rond design van intelligente sensorsystemen, cloud technologie, embedded system design en draadloze communicatie. Tijdens je studies word je bij het onderzoek betrokken en leer je op die manier de vaardigheden van het toegepast wetenschappelijk onderzoek kennen. In je masteropleiding volg je naast technische en technologische vakken ook bedrijfsgeoriënteerde opleidingsonderdelen zoals bedrijfsmanagement, een stage en/of projectmanagement. .

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (Campus Kortrijk en Gent) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Opbouw

De opleiding Master in de industriële wetenschappen verloopt in twee fases: de eerste fase van drie jaar leidt tot de graad van bachelor in de industriële wetenschappen. De daaropvolgende fase van één jaar leidt tot de graad van Master in de industriële wetenschappen. Tijdens de bacheloropleiding kies je tussen de majors Elektronica en ICT. Jouw keuze mondt in de masteropleiding uit in de respectievelijke afstudeerrichtingen ‘Elektronica’ en ‘Multimedia- en informatietechnologie’.

In de afstudeerrichting Elektronica leer je elektronische schakelingen ontwerpen voor een brede waaier van toepassingen in de moderne communicatiesystemen. Je specialiseert je in de transmissieproblematiek bij hoge frequenties en elektromagnetische compatibiliteitsproblemen (EMC). In het domein van de ingebedde systemen ontdek je de verwevenheid van hardware en software. Je ontwerpt hardware-acceleratoren om systemen te versnellen. In de projectoefeningen integreer je verschillende sensoren tot nieuwe, intelligente producten.

Arbeidsmarkt

Deze masteropleiding bereidt voor op een carrière als ontwerper van elektronische systemen, hardware- of software-ingenieur, IT-manager, multimedia-ingenieur, projectleider, onderzoeker, docent, manager, IT- en systeembeheerder in sectoren zoals industrie, onderzoekscentra, onderwijs, financiële wereld, overheidsbedrijven. Kortom, een onuitputtelijke waaier van uitdagende jobs in boeiende sectoren.