Master of Science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT (multimedia en informatietechnologie)

De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT vormt industrieel ingenieurs waarvan de kern van hun profiel bestaat uit: een praktische component in de opleiding, directe inzetbaarheid in een breed industrieel werkveld en leidinggevende competenties.

De opleiding heeft als doel creatieve, kritische en veelzijdige masters te vormen die passende antwoorden en oplossingen aanreiken in overeenstemming met de hedendaagse noden van de elektronica- en ICT-industrie. Doorheen gans de opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd.

Kies je voor de afstudeerrichting Elektronica dan ligt de focus op het ontwerp van elektronische schakelingen en systemen, draadloze communicatie, ingebedde systemen en breedbandtechnologie.

Volg je de afstudeerrichting Multimedia- en informatietechnologie (MIT), dan ligt de nadruk op cloud computing, web, mobiele applicaties, IT-governance, datamining en Future Media.

De opleiding is verweven met het onderzoek rond design van intelligente sensorsystemen, cloud technologie, embedded system design en draadloze communicatie. Tijdens je studies word je bij het onderzoek betrokken en leer je op die manier de vaardigheden van het toegepast wetenschappelijk onderzoek kennen. In je masteropleiding volg je naast technische en technologische vakken ook bedrijfsgeoriënteerde opleidingsonderdelen zoals bedrijfsmanagement, een stage en/of projectmanagement.

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (UGent Campus Kortrijk en UGent campus Schoonmeersen) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Opbouw

De opleiding Master in de industriële wetenschappen verloopt in twee fases: de eerste fase van drie jaar leidt tot de graad van bachelor in de industriële wetenschappen. De daaropvolgende fase van één jaar leidt tot de graad van Master in de industriële wetenschappen. Tijdens de bacheloropleiding kies je tussen de majors Elektronica en ICT. Jouw keuze mondt in de masteropleiding uit in de respectievelijke afstudeerrichtingen ‘Elektronica’ en ‘Multimedia- en informatietechnologie’.

De afstudeerrichting Multimedia- en Informatietechnologie stelt jou in staat om complexe IT-systemen flexibel op te bouwen. Embedded prototyping, digitale signaalverwerking, sociale media en datamining en IT governance en management vormen een belangrijk deel van deze afstudeerrichting. Je maakt ook een keuze tussen twee majors: Future Media en Embedded System Design. Jouw kennis en techniek – de basis van onze snelgroeiende multimediamarkt – leer je, binnen de major Future Media, vertalen en implementeren in games, mobiele toepassingen, 3D-televisie, cloud en mobiele toepassingen en sensorgebaseerde interfaces. Ben je sterk geïnteresseerd in multimedia en informatietechnologie alsook in embedded design, kies dan voor de major Embedded System Design binnen deze afstudeerrichting. Je leert de verwevenheid van hardware en software toe te passen bij het ontwerp van intelligente innovatieve producten.

Arbeidsmarkt

Deze masteropleiding bereidt voor op een carrière als ontwerper van elektronische systemen, hardware- of software-ingenieur, IT-manager, multimedia-ingenieur, projectleider, onderzoeker, docent, manager, IT- en systeembeheerder in sectoren zoals industrie, onderzoekscentra, onderwijs, financiële wereld, overheidsbedrijven. Kortom, een onuitputtelijke waaier van uitdagende jobs in boeiende sectoren.