Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica

Na je academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica (of bachelor industriële wetenschappen, machine- en productieautomatisering) kun je rechtstreeks naar de aansluitende master in de industriële wetenschappen: elektromechanica. Je specialiseert verder in hetzelfde technologische domein en maakt een masterproef als bekroning. Daarmee behaal je het masterdiploma en de titel van industrieel ingenieur. De opleiding focust op het ontwerp, het onderhoud en de optimalisatie van machines in diverse toepassingen: productiemachines, robotica, CNC-machines, landbouwmachines … De hedendaagse machinebouw eist een voortdurend opdrijven van de productiviteit en meer nauwkeurigheid. Om aan deze eisen te beantwoorden, moeten machines steeds sneller en preciezer werken. Een mechatronische aanpak tijdens de ontwerpfase is dan ook essentieel. Alleen op die manier ben je in staat om de geschikte mechanische componenten te selecteren, een elektronisch gestuurde aandrijving te implementeren en een regelaar correct in te stellen.
Gespecialiseerde technologie als 3D CAD, CAE, CNC-technologie en Motion Control bestudeer je zowel in theorie als in de praktijk.
In je masterproef – binnen een bedrijf of binnen de onderzoekslijn van je opleiding – breid je je technische kennis verder uit. Naast de labosessies staan er elk academiejaar ook verschillende bedrijfsbezoeken en vakbeurzen op de agenda.

Expertisecentrum Industriële Automatisering
Het expertisecentrum inzake automatisering, motion control en mechatronische systemen vormt de state-of-the-art omgeving waar studenten en industriële partners elkaar ontmoeten in het kader van lessen, onderzoeken met testopstellingen, stages of masterproeven.

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (Campus Kortrijk en Gent) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Deze opleiding wordt vanaf 2021-22 vervangen door de nieuwe master industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering. Ontdek alvast wat de nieuwe opleiding te bieden heeft. De bacheloropleiding die toegang geeft tot deze master heet ‘bachelor in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering’.

Arbeidsmarkt

Het beroepenveld van een industrieel ingenieur in elektromechanica of elektrotechniek-automatisering is zeer breed.
Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht: in engineering- en ontwerpbureaus, industriële installaties, verlichting, verwarming, conditionering van gebouwen, productieen distributiesector, elektrische energie, R&D, houtnijverheid, machinebouw, kunststofindustrie, metaalindustrie, verzorgende sector of het onderwijs.

Je kunt aan de slag als ontwerpingenieur, productie- en onderhoudsingenieur, technisch verantwoordelijke dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...), projectmanager, service-ingenieur, technisch-commercieel afgevaardigde, docent ...Of misschien start je je eigen bedrijf op ...

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.