Master of Science in de algemene economie

De masteropleiding Algemene Economie is een verbredende opleiding gericht op studenten met een niet-economische vooropleiding. Je bestudeert het gedrag van organisaties, gezinnen, bedrijven en de overheid en de sociaal-economische omgeving waarbinnen ze handelen en interageren.

AACSB International Logo

Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.

https://www.aacsb.edu/about-us

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De verbredende masteropleiding Algemene Economie richt zich tot studenten met een niet-economische vooropleiding die meer inzicht willen verwerven in de rol die economische mechanismen spelen in hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Deze verbredende opleiding laat je toe om een economische toolbox uit te bouwen en leert je huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken te benaderen en analyseren vanuit een multidisciplinair denkkader dat je vooropleiding met nieuwe economische tools combineert. Economische uitdagingen zijn niet meer weg te slaan uit alle aspecten van ons dagelijks leven. Welke economische mechanismen bepalen de effecten van globalisering? Wat zijn de belangrijkste determinanten van economische groei en hoe zit het met de verhouding tussen groei en de milieu- en klimaatproblematiek? Hoe werken financiële markten en kunnen we een volgende crisis vermijden? Hoe kunnen budgettair beleid, monetair beleid, en andere beleidsinterventies bijdragen tot meer welvaart en minder ongelijkheid? De masteropleiding Algemene Economie stelt je in staat om de economische aspecten van dergelijke maatschappelijke uitdagingen te begrijpen en te analyseren om zo tot beleidsrelevante inzichten en aanbevelingen te komen.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De opleiding Algemene Economie bestaat uit een voorbereidingsprogramma en een masterprogramma. Het voorbereidingsprogramma telt 20 studiepunten en brengt jou een grondige basiskennis economie bij. Je zal inzicht verwerven in het micro-economische gedrag van consumenten en producenten en in de prijsvorming op markten die uit hun interacties voortkomen. Daarnaast leer je de concepten van macro-economische evenwicht met hun bijhorende fluctuaties en verstoringen. Hierdoor begrijp je de relaties tussen macro-economisch beleid, groei en ongelijkheid. In het methodologisch vak maak je kennis met de verschillende deeldomeinen van de economische wetenschappen en het onderzoek van de verschillende research areas van de vakgroep economie.

Het masterprogramma telt 60 studiepunten. Je verwerft een gevorderd inzicht in de werking van de arbeidsmarkten in het algemeen en de Belgische arbeidsmarkt in het bijzonder. Je bestudeert ook het internationale financiële systeem en de instrumenten die centrale banken aanwenden in hun monetair beleid. We brengen jou de oorzaken en effecten van de globalisering van de economie bij in termen van handelsstromen, financiële stromen en migratiestromen. Daarnaast duiden we jou ook de relaties tussen economische ontwikkeling en milieukwaliteit, en de effecten van milieubeleid op milieu en economie. Tot slot introduceren we jou in de werking van de financiële markten en banken. In het masterprogramma kies je voor 12 studiepunten keuzevakken uit een vastgelegde lijst. Maak je keuze in functie van je persoonlijke interesse, je masterproefonderwerp of als voorbereiding op de arbeidsmarkt. De masterproef (18 studiepunten) peilt naar jouw vermogen om de verworven kennis zelfstandig toe te passen. Na overleg met een promotor baken je een onderwerp af dat zich binnen het economische vakgebied situeert of je stelt een onderwerp voor uit jouw vooropleiding waarvan je een economisch aspect wenst uit te diepen.

Vrijstellingen zijn mogelijk op basis van eerder behaalde credits. In jouw vooropleiding kan je dus reeds keuzevakken afstemmen op het voorbereidingsprogramma van de opleiding Algemene Economie en/of de master Algemene Economie.

Arbeidsmarkt

Toekomstige werkgevers verwachten steeds vaker dat werknemers vertrouwd zijn met economische begrippen en relaties. Een brede economische bagage is daarom een troef en soms zelfs een vereiste. De verbredende master Algemene Economie brengt je de nodige economische kennis bij. Of je nu bio-ingenieur, geschiedkundige of politicoloog bent, je functioneert beter in een organisatie als je de economische context begrijpt waarin de organisatie zich bevindt. Een breed economisch perspectief biedt een grote meerwaarde op de moderne arbeidsmarkt waar flexibiliteit van toenemend belang is. Een degelijke kennis van de werking van de economie is daarom noodzakelijk voor elke jongere met interesse en ambitie.