Postgraduate Certificate Arts and Culture Management

Course content

Het postgraduaat cultuur- en kunstmanagement is een academische en competentiegerichte opleiding met als doel performante en competente leidinggevenden en managers te vormen. Door zowel academische inzichten als praktijkgericht werken en casestudies worden de cursisten vertrouwd gemaakt met managementtheorieën, -systemen en -praktijken.

In het postgraduaat ligt de klemtoon op:

  • het verwerven van theoretische en modelmatige inzichten over management in kunstenorganisaties, socio-culturele organisaties, cultuurcentra, erfgoed, enz.,
  • het kunnen hanteren van managementsystemen op het domein van personeel, financiën, kwaliteitszorg, ICT, marketing, projectmanagement, logistiek en werkprocessen;
  • het trainen van leidinggevende vaardigheden zoals interne communicatie, besluitvorming,  veranderingsmanagement, presenteren en teammanagement.

De opleiding richt zich tot managers en leidinggevenden in de cultuur- en kunstsector en zij die willen doorgroeien naar een managementfunctie.
Pas afgestudeerde studenten met een sterke interesse in cultuur en kunst kunnen aansluiten na het positief doorlopen van het intakegesprek. Uitgebreide informatie over de opleiding vind je op www.sspm.be.

Course structure

Tijdens de lessen wordt interactief gewerkt en leren de studenten van elkaar op basis van hun ervaringen uit de eigen organisatie. Actuele managementcases worden besproken tijdens de lessen.
Evaluaties gebeuren op basis van opdrachten, assessments, papers of permanente evaluatie.

Een volledig programma omvat minimum 27 studiepunten, waaronder 17 verplichte en 10 te kiezen studiepunten. Een studiepunt komt overeen met een volledige lesdag.
Het programma kan in één jaar gevolgd worden, maar ook gespreid worden over verschillende jaren.
De mogelijkheid bestaat om enkel losse modules te volgen.

Career perspectives

Je kunt aan de slag als manager of leidinggevende in de culturele en de kunstensector.