Bachelor of Science in de bio-industriële wetenschappen

Deze opleiding tot (bio-)industrieel ingenieur wordt aangeboden aan de UGent Campus Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. De opleiding bachelor in de bio-industriële wetenschappen in Kortrijk spitst zich toe op de bioprocestechnologie en de circulaire economie.

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

Deze opleiding focust op de ‘circulaire bioprocestechnologie’. ‘Bioprocestechnologie’ verwijst naar het ontwikkelen van nieuwe, biogebaseerde processen voor de productie en de bioraffinage van gezonde voedingsingrediënten, chemicaliën, materialen en biobrandstoffen.

Daarbij staat duurzaamheid centraal. Het ‘circulaire’ verwijst naar het recycleerbaar of biodegradeerbaar maken van het eindproduct en de nevenstromen en afvalstromen opwaarderen tot nieuwe producten.

Industrieel ingenieurs worden polyvalent opgeleid en praktijkvakken vormen een belangrijk onderdeel in de opleiding. Je scherpt je technische vaardigheden aan door eigenhandig te experimenteren in de goed uitgeruste labo’s. Je leert zelfstandig of in team te zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labosessies.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Aandachtspunten

Om te kunnen starten met de opleiding moet je hebben deelgenomen aan een starttoets (verplichte ijkingstoets).

Voor wie

De impact van de wetenschap op technologische vernieuwing is vandaag groter dan ooit. Ingenieurs spelen hierbij een cruciale rol. Zij ontwikkelen de nieuwe producten en bedenken de nieuwe technologieën. Ingenieurs hebben een belangrijke maatschappelijke taak bij tal van toepassingen voor voeding, gezondheid, milieu…

Doe je graag wetenschappen? Ben je goed in wiskunde? Heb je een uitgesproken interesse in biotechnologie, biologische en chemische processen? En heb je zin om je in te zetten voor je studies? Dan is de opleiding tot bio-industrieel ingenieur beslist iets voor jou.

Om met succes je studie van industrieel ingenieur te doorlopen, is een voorkennis van minstens 4 uur wiskunde per week onontbeerlijk, bij voorkeur 6 uur. Specifieke voorkennis van vakken zoals elektriciteit en elektronica is niet noodzakelijk.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Structuur

De opleiding is opgebouwd uit twee cycli: de bachelor- en de masteropleiding. De bacheloropleiding duurt 3 jaar (180 studiepunten), de masteropleiding omvat 60 studiepunten (1 jaar). Je volgt je hele opleiding op de UGent Campus Kortrijk.

Bachelor

Het eerste en tweede jaar bevatten vooral basis-wetenschappelijke vakken zoals fysica, chemie, wiskunde en biologie naast technisch-wetenschappelijke vakken zoals programmeren, instrumentele chemisch-analytische technieken en slimme sensoren. Vanaf het derde jaar pas je die kennis toe op een waaier van aspecten rond de bioprocestechnologie en de circulaire economie, waarbij er zowel aandacht is voor voedings- als niet-voedingstoepassingen van biologische grondstoffen. Als ingenieur-in-spe is het van belang dat je de processen kent die nodig zijn om zowel een voedingsproduct als een biogebaseerd product zoals bioplastics of biobrandstoffen te maken. Daarnaast bestudeer je ook diverse milieu- en recyclagetechnieken om het productieproces zo duurzaam mogelijk te maken. Je bestudeert zowel de processen, het ontwerp als de bedrijfsvoering. Je leert problemen op te lossen, processen te verbeteren en te optimaliseren. In het labo ga je zelf aan de slag met pilootinstallaties en professionele software om nieuwe productie- en recyclagetechnieken op te stellen en uit te werken.

Master

De master in de bio-industriële wetenschappen duurt 1 jaar en geeft je inzicht in (integraal) procesontwerp en toepassen van circulaire technieken in de productieomgeving van een bedrijf.

Arbeidsmarkt

Omdat de opleiding verschillende disciplines combineert, hebben afgestudeerde ingenieurs een gegeerd profiel voor kmo’s en grote bedrijven in de voedings-, energie- en bioprocestechnologiesector. Onze industrieel ingenieurs leren wiskundige en wetenschappelijke inzichten creatief toepassen in de praktijk. Zij zijn dan ook experten in de optimalisatie van processen en systemen en komen in heel uiteenlopende sectoren en functies terecht.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.