Bachelor of Science in de industriële wetenschappen (elektromechanica)
Deze opleiding tot industrieel ingenieur wordt aangeboden aan de UGent Campus Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.
Het eerste jaar is volledig gemeenschappelijk voor alle bachelor in de industriële wetenschappen van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, met uitzondering van de opleiding industrieel ontwerpen.
Inhoud
Een ingenieur Machine- en productieautomatisering ontwerpt machines die de basis vormen van de geautomatiseerde industrie, de zogenaamde industrie 4.0. In die fabrieksomgeving van de toekomst zullen slimme producten communiceren met slimme machines aan de hand van een unieke code. De machines combineren hun elektromechanisch ontwerp met intelligentie waardoor ze efficiënt en flexibel inzetbaar zijn. Het gaat om bewegende machines die op een snelle, intelligente en duurzame manier producten produceren of taken uitvoeren. Gekende voorbeelden van dergelijke ontwerpen zijn robots en cobots, geautomatiseerde voertuigen (AGV), 3D-printers en alle geavanceerde productiemachines. Zij vormen de basis van een nieuwe competitieve industrie.
Aandachtspunten
Om te kunnen starten met de opleiding moet je hebben deelgenomen aan een starttoets (verplichte ijkingstoets).
Voor wie
Het spreekt voor zich dat een uitgesproken interesse voor wiskunde, wetenschappen en techniek onontbeerlijk is voor al wie een ingenieursstudie wil aanvatten. Daarnaast zijn motivatie, doorzettingsvermogen en creativiteit belangrijke troeven. Wie in het secundair onderwijs de opleiding industriële wetenschappen volgde of uit een sterke wiskundige of wetenschappelijke richting komt, heeft een goede vooropleiding. Elke toekomstige student kan zijn/haar voorkennis meten met de zelftest en de ijkingstoets. Tijdens de eerste 3 semesters van je opleiding diepen we de wiskunde-onderwerpen uit het secundair onderwijs verder uit en brengen nieuwe onderwerpen aan. Maar ook voor de meeste andere opleidingsonderdelen heb je een degelijke basiskennis wiskunde nodig. Een voorkennis van opleidingsonderdelen zoals mechanica, elektriciteit en chemie is mooi meegenomen, maar niet strikt noodzakelijk.
Structuur
- Bachelor
Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor alle bachelors in de Industriële wetenschappen van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (met uitzondering van de bachelor Industrieel Ontwerpen) in Gent en Kortrijk. In het eerste jaar maak je kennis met alle ingenieursdomeinen. Daardoor ben je in staat om met collega’s uit andere disciplines te communiceren. Dit is één van de troeven van een ingenieur in vergelijking met een professionele bachelor of een zuivere wetenschapper. Vanaf het tweede jaar maak je de specifieke keuze voor Machine- en productieautomatisering.
De bacheloropleiding wordt gekenmerkt door vier leerlijnen: mechatronica omvat de mechanische ontwikkeling die machines uit de maakindustrie* nodig hebben. Dit gebeurt met behulp van specifieke software die jou ondersteunt om de juiste keuzes te maken. Naast het functioneel ontwerp zijn aspecten zoals machineveiligheid belangrijk. De volgende stap in het ontwerp is de keuze voor de aandrijving. Elektrisch ontwerp en aandrijvingen focust op de correcte motorkeuze en -sturing. Het correct ontwerp van het elektrische net, de elektrische kast en bijhorende schema’s van de machine zorgen uiteindelijk voor de voeding van deze elektrische aandrijving. Elektronica en ICT vormen het regeltechnische hart van de machine. (Micro)controllers nemen de beslissingen en sturen de bewegingen van de machine. Daarnaast komen aspecten als sensoren, interfacing en communicatie aan bod. Ten slotte is productieautomatisering het domein dat zich niet zozeer meer toespitst op de machine maar wel op hoe verschillende machines perfect kunnen samenwerken om één werkend productieproces te vormen. Centraal hierbij staan de industriële sturing (PLC) met bijhorende visualisatie (HMI) en de communicatiesystemen die alle entiteiten met elkaar verbinden.
* De maakindustrie houdt zich bezig met het machinaal vervaardigen van producten. Het gaat dus over de productie zelf maar ook over de bedrijven die machines ontwikkelen die de productie mogelijk maken. Flexibel, snel en duurzaam produceren zijn hierbij de sleutelwoorden.
- Master
In het masterjaar wordt verder gebouwd op de leerlijnen uit de bacheloropleiding. De master bereidt je voor om actief te zijn in diverse sectoren waarin 'industrie 4.0' een relevante rol speelt. Via minors kan je kiezen om je meer te specialiseren in slimme bewegende machines die de werkpaarden zijn in de industrie (Smart Machines), in de fabrieksomgeving zelf (Smart Factories), of in de uitdagingen gekoppeld aan die digitalisering (Smart Technologies). .
Arbeidsmarkt
Het valt niet in een paar zinnen samen te vatten wat industrieel ingenieurs allemaal doen. Eén ding is zeker: het beroep van ingenieur is dynamisch, boeiend, veelzijdig én creatief. De verscheidenheid aan jobs is bijzonder groot. Een groot deel van de afgestudeerden komt in technische, management of commerciële functies terecht: als automatiseringsingenieur, Research& Development, ingenieur, productie- en onderhoudsingenieur (hout, textiel, kunststof, voeding …), sales engineer, technisch verantwoordelijke, projectmanager, service ingenieur, veiligheidsverantwoordelijke, electrical engineer of docent.
Je kan terecht in sectoren als machinebouw, metaalindustrie, elektronica, integratoren, de dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...). Ook studiebureaus nemen heel wat ingenieurs in dienst. Andere belangrijke werkgevers zijn de overheid, parastatale instellingen (bv. Federaal Planbureau, Regie der Gebouwen…) en het onderwijs. Ook een carrière in een onderzoeksinstelling behoort tot de mogelijkheden. Of misschien start je wel je eigen bedrijf op?
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen en in deze filmpjes laten we alumni zelf aan het woord.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
-
Multiperspectivisme: De opleiding leidt studenten op tot ingenieurs met zowel technische als wetenschappelijke kennis, zowel theoretische als praktische vaardigheden en attitudes, met een brede polyvalente basis (1ste en 2de bachelor) en een duidelijke specialisatie (3de bachelor en master).
- Profilering: De opleiding richt zich in het 3de bachelorjaar en masterjaar op specifieke speerpunten, die onderbouwd zijn door onderzoek op de campussen en door jarenlange samenwerking met de industrie.
- Talentontwikkeling: De opleiding versterkt de kennis van de studenten in specifieke technisch-wetenschappelijke materie, en bouwt tegelijkertijd ook aan de broodnodige generieke vaardigheden voor de toekomstige ingenieur, zoals communicatie en projectmanagement. Daarnaast komen ook economische, duurzaamheids- en veiligheidsaspecten aan bod bij projecten.
- Integratie theorie en praktijk: Het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend.
Sterke punten
- Programma: De opleiding heeft recent een grondige programmahervorming doorgevoerd waarbij duidelijke leerlijnen zijn gedefinieerd die stap voor stap opgebouwd worden;
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers, die zeer aanspreekbaar zijn.
- Verwevenheid onderwijs, onderzoek en industrie: De opleiding beschikt op campus Ardoyen over een aantal state-of-the-art laboratoria waar industriële partners, lesgevers en studenten nauw samenwerken, zodat kennis en expertise optimaal uitgewisseld worden.
- Aanbod keuzevakken: De opleiding voorziet een groot aanbod aan keuzevakken, zodat de student zich in zijn/haar eigen interessegebied kan specialiseren.
- Betrokkenheid stakeholders: Het werkveld wordt betrokken via de industriële adviesgroep; de individuele lesgevers onderhouden nauwe contacten met de bedrijfswereld. De opleidingscommissie zorgt voor een open communicatie met haar lesgevers en studentenvertegenwoordigers. Via de studentenvertegenwoordigers houdt de opleiding voeling met wat leeft in de studentengroep en kan ze bijsturingen doen waar nodig.
Werkpunten
- Kwaliteitscultuur: De borging en het uitdragen van de kwaliteitszorg dient gedragen te worden door de volledige opleiding en is geïntegreerd in de werking van de opleidingscommissie. De kwaliteitscyclus die door de UGent werd opgesteld, inclusief de opleidingsfeedback als graadmeter, gelden hierbij als leidraad en leiden ook tot de concretisering van actiepunten in een jaarlijks verbeterplan;
- Internationalisering: Zowel docenten- als studentenmobiliteit worden nog niet optimaal aangewend. De mogelijkheden voor een internationaal semester zijn op dit ogenblik eerder beperkt. Er wordt naar gestreefd om verschillende mogelijkheden tot internationalisering@home in het curriculum te integreren;
- Studentenparticipatie: De opleiding biedt voldoende mogelijkheden aan de studenten om bekommernissen te uiten en de kwaliteit van de opleiding voortdurend te optimaliseren. Het is daarnaast ook belangrijk dat de opleidingsverantwoordelijken samen met haar studentenvertegenwoordigers de gehele studentengroep op de hoogte houdt van belangrijke beslissingen met betrekking tot de opleiding en haar kwaliteitsborging;
- Internationale inhoudelijke toetsing: De opleiding wil haar externe blik verruimen door in overleg te gaan met vergelijkbare (internationale) opleidingen. Het betrekken van een bredere groep externen uit binnen- en buitenland bij het vormgeven en organiseren van het opleidingsprogramma kan de opleiding enkel ten goede komen. De opleiding steunt daarbij op de talrijke internationale contacten van de lesgevers;
- Toetsing: Heldere informatie over de vorm en de inhoud van de evaluaties is van groot belang zodat studenten tijdens het studeren duidelijk weten wat van hen verwacht wordt. Daarnaast dient er eveneens voldoende feedback aangereikt te worden bij zowel de tussentijdse als de eindevaluaties.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier en hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.