Schakelprogramma tot Master of Science in het management en het beleid van de gezondheidszorg
Een schakelprogramma is een overgangsprogramma tussen bepaalde professionele bachelors (3-jarige hogeschoolopleiding) en een specifieke master. Via het schakelprogramma krijg je dus toegang tot een aansluitende master.
Inhoud
Een professioneel management in zorginstellingen veronderstelt dat men oog heeft voor het personeel en de patiënt, maar dat men tegelijkertijd ook de financiële leefbaarheid van de instelling in beschouwing neemt. Maatschappelijke verantwoording en economisch inzicht zijn basisvereisten voor een goed beheer. Een belangrijke doelstelling van de master is het aanleren van een kritisch-wetenschappelijke houding ten aanzien van het management en beleid van zorginstellingen.
Centraal in de opleiding staan:
- ontwikkeling van een academisch denk- en werkniveau;
- gerichtheid op permanent leren en leren in de praktijk;
- grensverleggend, methodisch en probleemoplossend denken;
- toegankelijkheid voor werkstudenten.
Voor wie
Dit schakelprogramma is een toegangsticket naar een specifieke master. De toelatingsvoorwaarden worden vastgelegd op het niveau van de master in kwestie. Op de fiche van de master vind je of jouw diploma toelating geeft. De link vind je op het tabblad 'verder studeren' op deze pagina.
Structuur
> Master
De masteropleiding legt de focus op een wetenschappelijke benadering van de management- en beleidsvraagstukken. De wetenschappelijke kennis van een master moet voorbereiden op goede besluitvorming in de complexe situaties van een zorginstelling. Alle aangeboden vakken zijn gericht op management en beleid. Ondersteunende basiswetenschappen worden voorzien in het schakelprogramma en (eventueel) in een voorbereidingsprogramma.
Het programma draagt bij tot de ontwikkeling van competenties die toelaten om drie rollen in het management en beleid van zorginstellingen op te nemen: de rol van wetenschapper, manager en professional. De masterproef vormt het sluitstuk van de opleiding en laat toe te bewijzen dat een management- en beleidsprobleem op een kritisch-wetenschappelijke en zelfstandige wijze bestudeerd kan worden. Dat onderscheidt de masteropleiding van de professionele bacheloropleiding. In het eerste semester van het masterjaar is er een mogelijkheid om op Erasmus te gaan. Een belangrijke troef van de masteropleiding is dat het studieprogramma helemaal aangepast is aan werkstudenten: de lessen worden zoveel mogelijk geconcentreerd op een beperkt aantal dagen en opgenomen indien de lessen zich daar toe lenen.
> Schakelprogramma
Voor professionele bachelors wordt een schakelprogramma georganiseerd. In het schakelprogramma van 61 of meer studiepunten (afhankelijk van de vooropleiding) komen naast de basiswetenschappen en de onderzoeksvaardigheden, inleidende vakken met betrekking tot management en beleid van zorginstellingen en de context van de gezondheidszorg aan bod. Er wordt voortgebouwd op de eindtermen van de professionele bacheloropleiding.
Arbeidsmarkt
Specifieke kennis rond het management en beleid in de gezondheidszorg is een absolute noodzaak als gevolg van een groeiende professionalisering van het managementberoep en de beleidsfuncties in de gezondheidszorg. De gezondheidszorg heeft een grote nood aan wetenschappelijk gevormde managers en beleidsmensen.
Doel is dan ook om professionele bachelors met een zorg- of management achtergrond en andere academische bachelors en masters (bijvoorbeeld Economie en Geneeskunde) de nodige bagage mee te geven zodat ze kunnen functioneren op midden- en topkaderniveau in zorginstellingen of dat ze mee vorm kunnen geven aan het overheidsbeleid m.b.t die instellingen.
Naast de tewerkstelling in zorginstellingen heeft een master in het management en het beleid van gezondheidszorg ook perspectieven in toeleverende bedrijven van gezondheidszorg zoals consultancy- en farmaceutische bedrijven. Een belangrijke afzetmarkt zijn de studiediensten en/of administraties van de overheidsinstanties werkzaam in de gezondheidszorg.
Troeven
- Multiperspectivisme: De opleiding leidt studenten op tot reflectieve practitioners die als leidinggevende kunnen werken in de gezondheidszorg. Daarbij wordt aan de studenten de nodige vaardigheden bijgebracht om creatief, interdisciplinair en probleemoplossend te werken. Het interdisciplinair karakter is gebaseerd op een diverse instroom van zowel professionele bachelors, academische bachelors en masters met hun eigen specifieke vooropleiding enerzijds, en studenten die wel of geen werkervaring hebben anderzijds. Het onderwijs wordt gegeven door docenten uit verschillende vakgroepen en faculteiten waarbij elke docent aantoonbare expertise heeft in het vakgebied dat relevant is voor de opleiding.
- Talentontwikkeling: Naargelang de vooropleiding van de student kan de student rechtstreeks instromen in het masterjaar of wordt via een schakel-of voorbereidingsprogramma een adequaat aanbod van studie- en trajectbegeleiding voorgesteld. Er worden ook keuzevakken aangeboden die de student toelaat om een aantal eigen accenten te leggen.
- Wetenschappelijke onderbouwing: Goed gekwalificeerde, gemotiveerde en betrokken lesgevers leren de studenten hoe ze onderzoeksevidentie moeten zoeken, beheren en beoordelen. De studenten leren hoe dat deze onderzoeksevidentie kan toegepast worden in de praktijk van gezondheidszorg. Dit leidt tot een attitude van levenslang leren.
- Programma: Het programma is zodanig opgebouwd dat de studenten competenties verwerven om drie rollen te kunnen opnemen, namelijk de rol van wetenschapper, manager en professional. De masterproef wordt beschouwd als de kers op de taart waarbij de student een aantal verworven competenties geïntegreerd kan aantonen.
- Integratie theorie en praktijk: Het opleidingsprogramma bestaat uit theoretische concepten en een groot aantal uren activerende werkvormen zoals groepsopdrachten en gevallenstudies. Daarbij worden de kritische zin, het probleemoplossend denken en het lerend vermogen van de studenten aangescherpt en zijn zij op de hoogte van de nieuwste internationale ontwikkelingen in het vakgebied.
Sterke punten
- Verbredend en verdiepend: Als opleiding zetten we in op het verwerven van belangrijke generieke competenties (management en beleid van de gezondheidszorg) en tegelijk ook op academisch-wetenschappelijke competenties m.a.w. de opleiding is zowel verbredend als verdiepend.
- Combinatie van werken en studeren: Hoewel we geen afstandsonderwijs zijn, staat de opleiding open voor zowel werkstudenten als reguliere studenten. Deze rijkdom van uiteenlopende ervaringen heeft een inspirerend en verrijkend effect op de studenten.
- Gemotiveerd en deskundig lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines en faculteiten. De lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen. Verschillende lesgevers hebben ook praktijkervaring in het management en het beleid van organisaties in de gezondheidszorg. De opleiding zet sterk in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen de docenten en de studenten.
- Activerende onderwijsvormen: De studenten passen de wetenschappelijke kennis toe op de praktijk van management en beleid in de gezondheidszorg. De opleiding zet hiervoor in op activerende werkvormen, een masterproef met empirisch onderzoek in een concrete werksetting en gastdocenten uit het werkveld.
- Doorgedreven kwaliteitszorg: De opleiding kenmerkt zich door een continue aandacht voor de kwaliteit en organisatie, met snelle en efficiënte bijsturing indien nodig. Ook de kwaliteit van de toetsen wordt voortdurend opgevolgd om op deze wijze er voor te zorgen dat de toetsen in overeenstemming zijn met de eindcompetenties en er een goed eindniveau bereikt wordt.
- Betrokkenheid van stakeholders: De opleiding kan haar doel enkel bereiken door een intense samenwerking met verschillende stakeholders (partners). Naast de docenten beschouwt de opleiding de studenten ook als partners bij het realiseren van haar missie en visie. Op deze wijze wil ze medeverantwoordelijkheid geven aan de studenten voor hun studietraject. Tenslotte is het belangrijk dat de opleiding zich maatschappelijk verankert. Dit gebeurt door potentiële werkgevers en alumni via de resonantieraad bij de evaluatie en de ontwikkeling van de opleiding te betrekken.
Werkpunten
- Inspelen op de noden van studenten met een verschillende achtergrond: De studenten die rechtstreeks instromen in het masterjaar (en dus geen schakeljaar of voorbereidingsprogramma volgen) vergen specifieke aandacht naar begeleiding bij de aanvang van het academiejaar.
- Verschillende sectoren in de gezondheidszorg: Een aandachtspunt is het voldoende aan bod laten komen van de verschillende sectoren in de gezondheidszorg.
- Internationalisering: Hoewel internationalisering aanwezig is in het programma van de opleiding, zijn de internationale aspecten niet altijd goed zichtbaar in de studiefiches en dienen de studenten nog meer gesensibiliseerd te worden over de mogelijkheden voor buitenlandse ervaringen.
- Stage: Een deel van de studenten en potentiële werkgevers geven aan dat stage een meerwaarde kan zijn voor het programma. De opleiding heeft in het kader van de programmahervorming de mogelijkheid voorzien om een stage als keuzevak aan te bieden in de toekomst.
- Feedback: Gezien het groot aantal studenten is het niet altijd evident om individuele feedback te geven ondanks de verwachtingen van de studenten.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier. Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/04/2025.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.