Bachelor of Arts in de Afrikaanse talen en culturen

The Economist riep Afrika een tijd geleden uit tot het 'opkomende continent'. Het internationaal hoog aangeschreven weekblad bevestigde daarmee wat Afrikakenners al jaren zien aankomen. Extra Afrikadeskundigen zijn dus meer dan welkom! In de opleiding Afrikaanse talen kijk je door een taalkundige, culturele en historische bril naar het Afrikaanse continent.

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

De Universiteit Gent is de enige plek in België waar je een volledige opleiding Afrikaanse talen en culturen kan volgen. De opleiding is ook uniek door haar interdisciplinariteit: je benadert het Afrikaanse continent vanuit een taalkundig, cultureel én historisch perspectief. Je leert Swahili en Lingála, twee talen met miljoenen sprekers in Oost- en Centraal- Afrika, en ontwikkelt via taalverwerving en taalanalyse een diep inzicht in hun grammatica. Dat helpt je bij het leren van andere Afrikaanse talen. Naast de talenrijkdom bestudeer je de culturele diversiteit in Afrika en de diaspora, met aandacht voor thema’s zoals diversiteit en identiteit, religie en kunst, politiek en globalisering. De opleiding belicht ook de geschiedenis van Afrika en de interactie met andere werelddelen, wat je helpt om de huidige Europese samenleving en de vaak stereotiepe beeldvorming over Afrika beter te begrijpen. Daarnaast onderzoek je onder meer hoe taal het dagelijks leven in Afrika vormgeeft en gemeenschappen samenbrengt, en welke impact de kolonisatie had op het taallandschap daar. In vakken zoals Afrikaanse literatuur ontdek je, tot slot, hoe auteurs reflecteren op thema’s zoals migratie, racisme en gender, en leer je de brug te slaan tussen taal, cultuur en samenleving.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

Je wil meer te weten komen over de talen en culturen van Afrika en dat vanuit een onbevooroordeelde, kritische wetenschappelijke benadering? Je bent nieuwsgierig naar waarom het Afrikaanse continent vandaag met bepaalde problemen geconfronteerd wordt en hoe die historisch te verklaren zijn? Je hebt zin om naar Afrika te gaan voor les, stage of onderzoek? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! Specifieke voorkennis van talen, literatuur en geschiedenis komt goed van pas, maar is niet noodzakelijk. Een grote interesse hebben in Afrika is dat vanzelfsprekend wel.

Structuur

Bachelor

De drie pijlers van de opleiding – Afrikaanse talen; Afrikaanse culturen; taal, cultuur en samenleving in Afrika – vertalen zich in zes duidelijke leerlijnen: taalverwerving, taalkunde, antropologie, geschiedenis & actualiteit, literaturen en methode. Bovendien leer je hoe je Afrika en zijn talen en culturen zelf kan bestuderen, door wetenschappelijke literatuur te verwerken, en door onderzoek en veldwerk in Afrika zelf uit te voeren tijdens een heus Afrika-semester. Je kiest ook een keuzepakket, waarbij je over de grenzen van je vakgebied kijkt.

  • Samen met studenten uit andere opleidingen volg je in je eerste jaar een aantal algemeen vormende vakken. Daarnaast start je met de studie van Afrikaanse talen en culturen. Je leert twee Afrikaanse talen, het Swahili en het Lingála, en wordt geïntroduceerd in de Afrikaanse taalkunde. Verder krijg je een inleiding in de interactie tussen taal, cultuur en samenleving in Afrika en volg je inleidende vakken over onder meer antropologie en geschiedenis van Afrika.
  • In het tweede jaar verdiep je je verder in het Swahili en het Lingála, en je krijgt vakken over taal en geschiedenis, taaldocumentatie en taalbeschrijving in Afrika, en culturele antropologie in Afrika. Bovendien maak je kennis met de methodologische aspecten van de studie van Afrika door een opleidingsonderdeel over veldwerk. Verder breid je je kennis over Afrikaanse literaturen uit en ga je aan de slag met historische bronnen. Ook je kennis over de relatie tussen taal, cultuur en samenleving wordt verdergezet in het tweejaarlijkse vak Afrika: actualiteit, discours en beeldvorming.
  • In je derde jaar kan je een Afrika-semester volgen aan een van de Afrikaanse partneruniversiteiten of aan een Europese universiteit met een sterke Afrika-afdeling. Je zet je keuzepakket verder, net als de studie van het Lingála en het tweejaarlijkse vak Antropologie van visuele en materiële culturen in Afrika. Je komt in aanraking met theorieën over multiculturalisme en religie. Bovendien krijg je de kans om een groot aantal keuzevakken te volgen, zoals Arabisch. Je rondt het derde jaar af met een bachelorpaper.
Master

Het bachelordiploma Afrikaanse talen en culturen geeft toegang tot de eenjarige Engelstalige master African Studies. Die master biedt drie thematische vakken: Language, History and Identity; Literature, Media and the Arts; en Conflict and Society. Daarnaast volg je disciplinespecifieke vakken zoals Afrikaanse antropologie, geschiedenis, literatuur en taalkunde. Je kan ook een aantal vakken vrij kiezen. Je sluit de master af met een masterproef over een zelfgekozen onderwerp.

 

  • Je bachelordiploma geeft ook toegang tot andere masters dan hierboven vermeld, waaronder een educatieve master. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.

Arbeidsmarkt

Je expertise is erg gewild bij bedrijven met relaties in Afrika, en bij organisaties in de ontwikkelingssamenwerkings-, integratieof diversiteitssector die in Afrika zelf werken, of met mensen uit Afrika. En verder opent een diploma Afrikaanse talen en culturen / African Studies de deuren tot alle beroepen die om een universitaire opleiding vragen. De algemene academische vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt ontwikkeld, zijn een belangrijke meerwaarde en voorwaarde voor veel functies bij de overheid, het bedrijfsleven, internationale organisaties of de media. Onderzoek onder alumni wijst uit dat de meeste studenten na hun afstuderen vlot een baan vinden.