Bachelor of Laws in de rechten
Wie rechten studeert, wordt niet automatisch advocaat, magistraat of notaris. Ook in bedrijven, bij overheidsdiensten of in de politieke wereld kunnen juristen aan de slag. Tijdens de opleiding komen dan ook heel uiteenlopende rechtstakken aan bod en word je ondergedompeld in een brede waaier aan juridische problemen.
Inhoud
Rechten is een van de oudste universitaire opleidingen, en ook vandaag worden studenten er nog steeds door aangetrokken. De verklaring ligt voor de hand: juristen nemen een sleutelpositie in binnen de samenleving. Dat komt onder meer door de toenemende ‘juridisering’ van verschillende sectoren. Steeds meer zaken worden in regels en procedures vastgelegd, waardoor ook juridisch advies steeds belangrijker wordt. Wie rechten studeert, wordt dus niet automatisch advocaat, magistraat of notaris. Ook in bedrijven, bij overheidsdiensten of in de politieke wereld gaan juristen aan de slag. Tijdens de opleiding komen dan ook heel uiteenlopende rechtstakken aan bod en word je ondergedompeld in een brede waaier aan juridische problemen.
Voor wie
Bijt je je graag vast in de analyse van complexe problemen? Zie je jezelf feitelijke elementen ‘kwalificeren’, relevante toepasselijke regels vinden, je oplossing voor het probleem beargumenteren en erover rapporteren? Schep je genoegen in logisch redeneren? Ben je rad van tong en heb je een scherpe pen? Dat zijn allemaal goede redenen om voor een opleiding Rechten te kiezen. Goed om te weten: dat je in vijf jaar tijd veel leerstof moet verwerken klopt. Dat je als student in de rechten uitsluitend wetten uit het hoofd moet blokken, is echter een fabeltje. Het klopt dus ook niet dat rechten daarom de geknipte studie is voor wie een goed geheugen heeft en onvoldoende kaas gegeten heeft van wiskunde of exacte wetenschappen.
Rechtenstudies veronderstellen geen specifieke voorkennis. Wel heb je een grote maatschappelijke betrokkenheid en een goed inzicht in de samenleving nodig. Het recht wordt namelijk gemaakt door mensen in een concrete omgeving die gestuurd wordt door waarden en normen. Ook belangstelling en aanleg voor talen is belangrijk. Een goede taalbeheersing van het Nederlands en op zijn minst een passieve kennis van het Frans en Engels zijn essentieel. Kennis van het Latijn is niet nodig, maar biedt wel het voordeel dat sommige juridische begrippen en uitdrukkingen sneller worden gevat en het geeft meestal ook een beter grammaticaal inzicht.
Structuur
Bachelor
Tijdens de driejarige bacheloropleiding krijg je een overzicht van de basisconcepten en hoofdlijnen van de meeste rechtstakken. Naast de zuivere rechtsvakken heeft de opleiding dan ook een ruim aanbod aan politiek-filosofische, historische, economische en menswetenschappelijke vakken die de bredere context belichten waarin het recht functioneert. Het merendeel van het programma is voor alle studenten hetzelfde, al krijg je in het derde bachelorjaar enige keuzevrijheid. Je kan dan een vak opnemen uit een lijst van metajuridische vakgebieden of een vak uit een andere bacheloropleiding volgen. Van studenten wordt verwacht dat ze een vlotte babbel en dito pen hebben. Die vaardigheden worden aangescherpt via praktische oefeningen. In het derde jaar schrijf je daarnaast een bachelorpaper over een thema dat aansluit bij een van de juridische opleidingsonderdelen van de bacheloropleiding.
Master
Met je bachelordiploma kan je in principe al aan de slag op de arbeidsmarkt. Het is echter de bedoeling om na de academische bachelor door te stromen naar de master. Het masterdiploma opent de poort naar leidinggevende functies en is vereist om te kunnen starten als bedrijfsjurist of advocaat, om in de magistratuur te werken of om de studies notariaat aan te vatten.
Het tweejarige masterprogramma is zeer flexibel. Je volgt zes verplichte vakken en kiest daarnaast een twaalftal keuzevakken uit een lijst met vakken met een component vaardigheden (zoals een stage, een internationale pleitcompetitie of een legal clinic), een lijst met verdiepende vakken (die een bepaalde rechtstak uitdiepen) en een lijst met verbredende vakken (die specifieke juridische of metajuridische onderwerpen hebben). Zo kan je je in zekere zin specialiseren (bijvoorbeeld in burgerlijk recht, strafrecht, milieurecht...), terwijl je diploma toch een algemene geldigheid voor alle juridische beroepen behoudt.
Verder krijg je in je master de gelegenheid om deel te nemen aan Engelstalige internationale pleitwedstijden of aan échte zaken te werken in legal clinics. Tot slot diep je een belangrijk topic uit het recht uit in je masterproef.
- Je bachelordiploma geeft ook toegang tot andere masters dan hierboven vermeld, waaronder een educatieve master. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.
Arbeidsmarkt
Een aantal algemene trends? Slechts een derde van de masters in de rechten stroomt door naar de advocatuur, magistratuur of het notariaat. Een tweede vaststelling: de nood aan bedrijfsjuristen blijft groeien. En tot slot: steeds meer ‘polyvalente’ functies worden ingenomen door juristen. Voor veel opleidingen worden diploma en beroep losgekoppeld van elkaar. Daar vormt het diploma rechten geen uitzondering op. Als je flexibel bent ingesteld, sociaal vaardig bent en over flink wat talenkennis beschikt, dan kan je perfect een baan vinden buiten de traditionele sectoren. Bijkomend voordeel voor juristen? Omdat die polyvalente functies steeds complexer worden en een juridische kennis daarbij goed van pas komt, worden ze niet zelden door juristen bezet. Het klopt dus: als jurist vind je vrij gemakkelijk een baan, al zou dat niet je belangrijkste motivatie mogen zijn om aan de opleiding Rechten te beginnen.
-
Op de website van de faculteit Recht en Criminologie vind je getuigenissen over de tewerkstelling van juristen. Ook op durfdenken.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Kennis- en talentontwikkeling: op een compacte en sequentieel goed opgebouwde wijze wordt een totaal ‘helikopterbeeld’ gegeven van het Belgische recht, het Europees recht en het internationaal recht. Actuele ontwikkelingen worden daarbij op de voet gevolgd. Onze studenten worden bij de studie van het recht voortdurend aangezet tot kritische reflectie. Een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare jurist.
- Specialisatie: als student krijg je ruim de mogelijkheid om je te verdiepen in bepaalde rechtsdomeinen, in het bijzonder omdat er in de master rechten een groot aanbod aan keuzevakken bestaat in de verschillende takken van het recht. Daarnaast kan je ervoor kiezen het vak “stage” te volgen, zodat je reeds in aanraking komt met de praktijk.
- Integratie theorie en praktijk: de opleiding rechten beperkt zich niet tot een schets van het theoretisch kader, doch scherpt tevens verschillende vaardigheden van studenten aan. In de bachelor staan schriftelijke en mondelinge vaardigheden centraal, in de master professionele en wetenschappelijke vaardigheden. In deze vaardighedensessies wordt steeds gewerkt in kleine groepen. De focus ligt op het probleemoplossend denken van onze studenten.
- Internationalisering: studenten hebben de mogelijkheid om gedurende één of twee semesters in het buitenland te studeren. Daarnaast kan de student ervoor kiezen in het Engels gedoceerde opleidingsonderdelen te volgen, waaronder een moot court.
- Zelfstandigheid: de opleiding streeft ernaar juristen te creëren, die in hun latere loopbaan in staat zijn op een zelfstandige wijze te functioneren.
Sterke punten
- Gepassioneerde lesgevers: de opleiding wordt gedragen door gepassioneerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise en professionele ervaring met een passie om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven. Ondanks de grote groepen zijn lesgevers en hun medewerkers vlot aanspreekbaar.
- Het studieprogramma van de master biedt aan de studenten de mogelijkheid om zich te verdiepen in verschillende domeinen van het Belgische, Europese of Internationaal recht.
- De kwaliteitszorg van de opleiding: is goed uitgebouwd en maakt op systematische wijze gebruik van data uit de verschillende bevragingen en de feedback van de studentenvertegenwoordigers. De opleiding is vandaar doeltreffend in het identificeren en vervolgens adequaat aanpakken van knelpunten in overleg met alle interne stakeholders (studenten, lesgevers, assistenten, monitoraat en onderwijsondersteuners).
- Toetsing: de opleiding beschikt over een degelijke toetsvisie en toetsbeleid, Transparantie bij het toetsen staat centraal. Onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
- Participatie van de studenten: de opleiding heeft een jarenlange traditie van studentenparticipatie aan de ontwikkeling en het dagelijks beleid van de opleiding en hecht een groot belang aan opmerkingen van studenten in het kader van de onderwijsevaluaties.
- Studiebegeleiding: de opleiding hecht veel belang aan een goede ondersteuning van de studenten. In het eerste jaar van de bacheloropleiding is er studiebegeleiding op maat dankzij de doorgedreven inspanningen van het monitoraat en zijn studietrajectbegeleiders.
Werkpunten
- Activerende werkvormen: in de theoretische vakken wordt vandaag nog te beperkt gebruik gemaakt van activerende werkvormen. De opleiding onderzoekt momenteel hoe deze in het onderwijs in grote groepen kunnen worden ingebouwd.
- Feedback: de studenten geven aan dat ze tijdens het academiejaar te weinig feedback krijgen op hun werkstukken. De opleiding gaat na hoe feedback (en niet enkel feedback na examens) op een waardevolle manier kan worden georganiseerd.
- Meer aandacht voor de aspecten ‘ondernemen’ en ‘maatschappelijk engagement’: Hoewel de opleiding veel belang hecht aan de thema’s ondernemen en maatschappelijk engagement, komen deze topics eerder ad hoc en versnipperd doorheen het opleidingsprogramma aan bod. We willen deze thema’s steviger in onze opleiding verankeren en studenten maximaal kansen bieden om zich binnen deze thema’s te ontplooien.
- Internationalisering: omdat een studieverblijf in het buitenland niet voor iedereen evident en haalbaar is, wil de opleiding ook meer inzetten op initiatieven van Internationalisation@Home.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.