Master of Science in de industriële wetenschappen: biochemie

In de master in de industriële wetenschappen: biochemie (Campus Schoonmeersen - Gent) komen de technologie van de biochemische bedrijven en de vijf biotechnologiedomeinen evenwichtig aan bod. Een brede link wordt gelegd met biotechnologie in de praktijk door onder andere de bezoeken aan biotechbedrijven.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De opbouw van de Master in de industriële wetenschappen: biochemie is een weerspiegeling van de vijf pijlers binnen het toekomstige potentiële werkveld van deze ingenieurs in de bio-gebaseerde economie.

Industriële biotechnologie omhelst de toepassing van microorganismen en enzymen om op grote schaal biomoleculen, materialen, chemicaliën en brandstof te produceren uitgaande van hernieuwbare grondstoffen of nevenstromen.

De medische en plantenbiotechnologie wordt belicht op het vlak van de state-of-the-art DNA- en eiwittechnologie die hierin worden toegepast, geflankeerd door een serie van gastsprekers uit deze life sciences bedrijven.

De biotechnologie van bierbrouwerij en gefermenteerde dranken focust op de toepassing van gisten en bacteriën binnen deze tak van de voedingsindustrie. En in milieubiotechnologie wordt dieper ingegaan op processen uitgevoerd door micro-organismen binnen de waterzuivering, bodemsanering en afvalverwerking.

Deze vijf pijlers worden in de masteropleiding ook nog geflankeerd door vakken waarin algemene analytische, ingenieurs- en bedrijfstechnieken aan bod komen. Via de masterproef kan elke student zich verder verdiepen in één van de bovenstaande biotechnologische toepassingsvelden, in een onderzoekslabo of op de R&D-afdeling van een bedrijf. Daarenboven bestaat er de mogelijkheid om een stage op te nemen waarin je wordt ondergedompeld in alle aspecten van het bedrijfsleven. De link met de praktijk wordt verder versterkt door de talrijke bedrijfsbezoeken en nationale en internationale gastsprekers. De funderingen voor deze opleiding worden gelegd in de basisvakken en gespecialiseerde opleidingsonderdelen binnen de genetica, celbiologie, biochemie, biotechnologie, microbiologie, milieukunde en enzymtechnologie, en de onderzoeksgerichte opleidingsonderdelen met projectwerking.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Arbeidsmarkt

In het streven naar een meer duurzame maatschappij zijn de ontwikkeling en optimalisatie van biotechnologische processen en producten in volle opmars. Als industrieel ingenieur biochemie ben je breed inzetbaar in uiteenlopende sectoren zoals biochemische en biotechnologische productie, farmacie, milieutechnologie, fermentatie-industrie, plantenbiotechnologie… Bovendien zal je ook verschillende functies kunnen bekleden zoals onder andere analytische en technische ondersteuning, productieontwerp, procesingenieur en onderzoeker. Een doorgedreven contact met wetenschappelijk onderzoek kan ook via het uitvoeren van een doctoraat.

Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.