Bachelor of Science in de bio-industriële wetenschappen
Deze opleiding tot (bio-)industrieel ingenieur wordt aangeboden aan de UGent Campus Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. De opleiding bachelor in de bio-industriële wetenschappen in Kortrijk spitst zich toe op de bioprocestechnologie en de circulaire economie.
Inhoud
Deze opleiding focust op de ‘circulaire bioprocestechnologie’. ‘Bioprocestechnologie’ verwijst naar het ontwikkelen van nieuwe, biogebaseerde processen voor de productie en de bioraffinage van gezonde voedingsingrediënten, chemicaliën, materialen en biobrandstoffen.
Daarbij staat duurzaamheid centraal. Het ‘circulaire’ verwijst naar het recycleerbaar of biodegradeerbaar maken van het eindproduct en de nevenstromen en afvalstromen opwaarderen tot nieuwe producten.
Industrieel ingenieurs worden polyvalent opgeleid en praktijkvakken vormen een belangrijk onderdeel in de opleiding. Je scherpt je technische vaardigheden aan door eigenhandig te experimenteren in de goed uitgeruste labo’s. Je leert zelfstandig of in team te zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labosessies.
Aandachtspunten
Om te kunnen starten met de opleiding moet je hebben deelgenomen aan een starttoets (verplichte ijkingstoets).
Voor wie
De impact van de wetenschap op technologische vernieuwing is vandaag groter dan ooit. Ingenieurs spelen hierbij een cruciale rol. Zij ontwikkelen de nieuwe producten en bedenken de nieuwe technologieën. Ingenieurs hebben een belangrijke maatschappelijke taak bij tal van toepassingen voor voeding, gezondheid, milieu…
Doe je graag wetenschappen? Ben je goed in wiskunde? Heb je een uitgesproken interesse in biotechnologie, biologische en chemische processen? En heb je zin om je in te zetten voor je studies? Dan is de opleiding tot bio-industrieel ingenieur beslist iets voor jou.
Om met succes je studie van industrieel ingenieur te doorlopen, is een voorkennis van minstens 4 uur wiskunde per week onontbeerlijk, bij voorkeur 6 uur. Specifieke voorkennis van vakken zoals elektriciteit en elektronica is niet noodzakelijk.
Structuur
De opleiding is opgebouwd uit twee cycli: de bachelor- en de masteropleiding. De bacheloropleiding duurt 3 jaar (180 studiepunten), de masteropleiding omvat 60 studiepunten (1 jaar). Je volgt je hele opleiding op de UGent Campus Kortrijk.
Bachelor
Het eerste en tweede jaar bevatten vooral basis-wetenschappelijke vakken zoals fysica, chemie, wiskunde en biologie naast technisch-wetenschappelijke vakken zoals programmeren, instrumentele chemisch-analytische technieken en slimme sensoren. Vanaf het derde jaar pas je die kennis toe op een waaier van aspecten rond de bioprocestechnologie en de circulaire economie, waarbij er zowel aandacht is voor voedings- als niet-voedingstoepassingen van biologische grondstoffen. Als ingenieur-in-spe is het van belang dat je de processen kent die nodig zijn om zowel een voedingsproduct als een biogebaseerd product zoals bioplastics of biobrandstoffen te maken. Daarnaast bestudeer je ook diverse milieu- en recyclagetechnieken om het productieproces zo duurzaam mogelijk te maken. Je bestudeert zowel de processen, het ontwerp als de bedrijfsvoering. Je leert problemen op te lossen, processen te verbeteren en te optimaliseren. In het labo ga je zelf aan de slag met pilootinstallaties en professionele software om nieuwe productie- en recyclagetechnieken op te stellen en uit te werken.
Master
De master in de bio-industriële wetenschappen duurt 1 jaar en geeft je inzicht in (integraal) procesontwerp en toepassen van circulaire technieken in de productieomgeving van een bedrijf.
Arbeidsmarkt
Omdat de opleiding verschillende disciplines combineert, hebben afgestudeerde ingenieurs een gegeerd profiel voor kmo’s en grote bedrijven in de voedings-, energie- en bioprocestechnologiesector. Onze industrieel ingenieurs leren wiskundige en wetenschappelijke inzichten creatief toepassen in de praktijk. Zij zijn dan ook experten in de optimalisatie van processen en systemen en komen in heel uiteenlopende sectoren en functies terecht.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: We leiden onze studenten op tot kritische professionals die kunnen werken in teamverband. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
- Talentontwikkeling: Als student krijg je een zekere keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang van je eigen interesses.
- Kenniscreatie: Onze opleiding biedt een praktische vorming met stevige theoretische onderbouw, die de student gegarandeerd voorbereidt op een succesvol beroepsleven als toekomstig industrieel ingenieur. Om de kansen van onze studenten op de latere arbeidsmarkt te vergroten, onderhouden we onze contacten met ondernemers en onderzoekers in de bedrijfswereld.
- Programma: Ruim een derde van het masterjaar is voorzien voor de masterproef, eventueel in combinatie met een stage. Dit biedt verschillende mogelijkheden voor internationale uitwisseling.
- Integratie theorie en praktijk: Binnen het opleidingsprogramma is er een verhouding 60/40 tussen de theorievakken en het praktisch labowerk. Binnen deze laatste wordt de kennis uit de hoorcolleges ingeoefend. Daarbij scherpen wij de kritische zin en het probleemoplossend denken van onze studenten aan en houden wij hen op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Sterke punten
- Voorbereiding: Om goed voorbereid het eerste academiejaar in te zetten kunnen studenten deelnemen aan onze zomercursussen en de inleidingsweek, daarnaast zijn er semestriële monitoraten en de extra regelmatige monitoraten van wiskunde.
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Studiebegeleiding: Met vragen over het studietraject kunnen studenten altijd terecht bij de trajectbegeleider. Vragen over de leerstof kunnen studenten stellen aan de docent tijdens het monitoraat. Na de examens krijgen onze studenten bovendien nog feedback op maat. Studenten met een leerstoornis kunnen extra begeleid worden. Elke student krijgt tevens een mentor toegewezen.
- Aanspreekbaarheid: Als kleine opleiding zetten wij in op een direct en intensief persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten.
- Participatie: Als opleiding moedigen we iedereen lesgevers, studenten én potentiële werkgevers aan om na te denken over en mee te bouwen aan de dagdagelijkse werking van de opleiding, zowel nu als met het oog op de toekomst. Jaarlijks wordt er met de studenten overlegd over alles wat met de studies en het studentenleven te maken heeft, tijdens de klankbordbijeenkomsten.
Werkpunten
- Vernieuwd bachelorprogramma: Op het bachelorprogramma waren er in het verleden enkele opmerkingen i.v.m. de samenhang van het programma. Het nieuwe programma is nu in volle ontwikkeling, maar wordt permanent opgevolgd en waar nodig bijgestuurd.
- Feedback en feedforward: De studenten gaven terecht aan dat ze te weinig feedback en, meer specifiek voor bepaalde taken en werkstukken, feedforward krijgen. De lesgevers werden hiervan op de hoogte gebracht en er wordt nauwkeurig op toegezien dat deze twee aspecten, in de mate van het mogelijke geïntegreerd worden in de verschillende vakken.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. Screening van de monitor door het Onderwijskwaliteitsbureau van de Universiteit Gent staat gepland in de periode 2021 – 2024. .
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.