Bachelor of Science in de sociologie
De socioloog bestudeert menselijke interactie. Die vindt plaats tussen minimaal twee personen, maar meestal is de realiteit complexer. Sociologen gaan na hoe het groepsverband interactie en sociaal handelen beïnvloedt. Ze gaan op zoek naar patronen en mechanismen, ze bekijken de samenhang en wisselwerking tussen groepen, ook sociale bewegingen en veranderingen komen aan bod.
Inhoud
Wat doen, denken en voelen we? Dat wil de sociologie begrijpen en verklaren vanuit het feit dat mensen samenleven.
Waar voor een bioloog de lichamelijke aspecten centraal staan, en voor een psycholoog de werking van het brein, focust een socioloog zich op de samenleving en de relatie tussen mensen en de samenleving.
Wie we zijn en wat we doen wordt ook, en misschien vooral, door onze relaties met anderen bepaald. Dat kan over persoonlijke relaties gaan (bv. de invloed van ouders op hun kinderen), maar evengoed over verhoudingen tussen sociale groepen van mensen met dezelfde kenmerken (bv. naar leeftijd, opleidingsniveau, geslacht, etniciteit ...) die een gelijkaardige positie in de samenleving delen (bv. de invloed van stigma’s op het welbevinden van etnische minderheden). Daarnaast zijn er ook nog grote organisaties als scholen, multinationals, ngo’s, mediabedrijven en staten die ons leven bepalen (bv. de invloed van grote mijnbedrijven op de gezondheid van Peruviaanse boeren).
Op die manier is sociologie dé discipline die zich richt op de studie van de mens in de samenleving van de 21ste eeuw.
Voor wie
Je bent geboeid door hoe mensen met elkaar samenleven en hoe ze met elkaar omgaan in de samenleving van de 21ste eeuw. Je wil inzicht krijgen in hoe de maatschappij een invloed op ons uitoefent en, terzelfdertijd, hoe mensen de samenleving kunnen beïnvloeden. Je wil de oorzaken en gevolgen van sociale verschijnselen (zoals ongelijkheid en solidariteit, zelfdoding, armoede, genderrollen, Noord-Zuid problematiek …) bestuderen, niet alleen door erover na te denken, maar door die verschijnselen op een wetenschappelijke wijze in de praktijk te onderzoeken. Daarom ben je geïnteresseerd in methodes en technieken om wetenschappelijke studies uit te voeren.
Hiertoe heb je geen specifieke voorkennis nodig. Een werkbare taalvaardigheid (Nederlands, Engels) is wel van belang, zowel om teksten goed en snel te kunnen analyseren als om zelf presentaties te maken, problemen te formuleren …
Structuur
De faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen organiseert drie bacheloropleidingen, met name politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen en sociologie. Je kiest vanaf het eerste jaar voor één van de drie richtingen.
- Bachelor
De bachelor in de sociologie biedt je een brede en kwalitatief hoogstaande sociologische vorming, waarbij je naast kennis en theorie over de samenleving van de 21ste eeuw ook een goede beheersing van sociaalwetenschappelijke onderzoekstechnieken verwerft. Verder is er, zeker in het eerste jaar, veel aandacht voor hulpwetenschappen. Daarnaast investeren we in het aanleren van communicatievaardigheden: presenteren, rapporteren en debatteren. Je krijgt tevens de kans om eigen accenten te leggen in je opleidingsprogramma via een aantal keuzevakken en buitenlandse ervaring op te doen via internationale uitwisselingsprojecten. Op het einde van de bacheloropleiding beschik je over een grondige theoretische kennis, degelijke praktische onderzoeksvaardigheden en skills in academisch communiceren. Op die manier word je opgeleid tot kritische en zelfstandige onderzoeker die op een creatieve wijze een maatschappelijk fenomeen sociologisch kan analyseren.
- Master
In de masteropleiding vervolmaak je je kennis over de kernbegrippen, de voornaamste verklaringsmodellen, geavanceerde onderzoeksvaardigheden en benaderingswijzen van de algemene sociologie. Je leert actief en zelfstandig onderzoek op te zetten en uit te voeren.
In de Nederlandstalige master in de sociologie verdiep je jou in een deelgebied naar keuze via een major: gezondheid en sociale demografie; cultuur en onderwijs, politieke sociologie; conflict en ontwikkeling in een globale wereld.
Er is ook een Engelstalige Master in Sociology. Het programma is opgebouwd rond drie pijlers: toegepast onderzoek, internationalisering en een wetenschappelijke aanpak van hedendaagse maatschappelijke problemen. Je hebt hier de keuze tussen vier majors: Policy and Management; Skills Lab; Conflict and Development in a Global World of International Internship.
Een bachelordiploma geeft ook toegang tot andere dan de hier vermelde masters. Het overzicht vind je op het tabblad 'Verder studeren'.
Arbeidsmarkt
Afgestudeerde sociologen worden door werkgevers sterk gewaardeerd vanwege hun inzicht in de samenleving, hun onderzoekvaardigheden, hun projectmatige manier van handelen en hun communicatievaardigheden. Een opleiding in de sociologie leert je inzicht verwerven in maatschappelijke fenomenen en sociologische problemen te besturen waardoor je goed voorbereid wordt op het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijke projecten voor een universiteit, de overheid of een studiedienst. Daarnaast ben je als socioloog ook goed voorbereid om acties voor maatschappelijke veranderingen te ontwerpen, implementeren en beheren, als bv. beleidsadviseur of NGO-medewerker. Bij meer coördinerende functies waarbij je binnen organisaties diensten aanstuurt en projecten managet (bv. human resources), ben je tevens gebaat bij een opleiding in de sociologie. Tot slot kan je de vaardigheden die je aangeleerd zijn, gebruiken om maatschappelijke fenomenen en sociologische problemen te duiden en uit te leggen als journalist of lesgever.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Inzicht in de samenleving van de 21ste eeuw: in onze opleiding leer je de uitdagingen van de wereld van vandaag beter te begrijpen: diversiteit, migratie en integratie, genderissues, sociale ongelijkheid en onderwijsprestaties, depressie en welbevinden, culturele uitsluiting, conflict en ontwikkeling in het globale zuiden, globalisering, burgerschap en maatschappelijke participatie.
- Onderzoekscompetenties: de opleiding is hands-on. Je leert verder te gaan dan alledaagse verklaringen. Door het leren van praktische onderzoeksvaardigheden wordt je specialist in het complex en genuanceerd analyseren van de samenleving. Zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek komen aan bod.
- Community Service Learning: studenten blijven niet in het auditorium. Voor verschillende vakken en onderzoeksopdrachten doen studenten praktijkervaring op als sociologische professional in het kader van maatschappelijke dienstverlening.
- Toekomstperspectief: de combinatie van analytisch inzicht en onderzoeksvaardigheden bereidt onze studenten op een carrière als onderzoeker en of wereldveranderaar bijvoorbeeld binnen de universitaire wereld, overheidssector of het maatschappelijke middenveld.
- Multiperspectivisme: de core business is sociologie. Binnen de gevorderde inhoudelijke vakken is er ook aandacht voor interdisciplinariteit, waar sociologische inzichten aangevuld worden met inzichten uit de onderwijskunde, psychologie, biologie, sociale demografie, politicologie, bestuurskunde, cultuurwetenschappen, gezondheidswetenschappen,…
Sterke punten
- Kleine groepen: we zijn een kleine opleiding, met alle voordelen van dien. Kleine klasgroepen, gezellige sfeer, en vooral een grote mate van interactiviteit.
- Actieve onderwijsvormen: schrijfoefeningen, in groep onderzoek opzetten, micro-teaching, presentaties, debatten… er wordt hard gewerkt!
- Talentontwikkeling en feedback: kleine klasgroepen en actieve werkvormen worden ondersteund door continue opvolging door assistenten en lesgevers.
- Kenniscreatie: door de nauwe verwevenheid van onderwijs en onderzoek in ons programma leren onze studenten zelf wetenschappelijke kennis creëren.
- Aanspreekbaarheid: als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen lesgevers, assistenten en studenten.
Werkpunten
- Betere communicatie over de overgang naar de arbeidsmarkt: onze studenten zijn gegeerd op de arbeidsmarkt, maar weten zelf niet altijd goed waar hun meerwaarde ligt. Dit aanpakken is de inzet van een ‘career’ traject voor onze masterstudenten.
- Meer inspraak: we vinden het belangrijk dat studenten zich actief betrokken voelen bij onze werking. Inspraak leidt tot enthousiasme en betrokkenheid, maar vooral tot het tijdig bijsturen van onze werking. We werken met een systeem van studentenvertegenwoordigers en dat willen we nog meer in de verf zetten!
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 26/01/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.