Master of Science in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek (maritieme techniek)
Dit is een brede opleiding met een technisch-wetenschappelijke diepgang. Je bent in staat om een groot aantal functies te vervullen in het bedrijfsleven, de dienstensector, het onderwijs en het onderzoek. Goed functioneren in teamverband is belangrijk maar ook leidinggeven, (industriële) processen en installaties ontwerpen, begeleiden of onderhouden behoren tot de basisvaardigheden van de afgestudeerde.
EUR-ACE® Master (EURopean ACcredited Engineering Master)
Het EUR-ACE label werd aan deze opleiding toegekend door de Commission des titres d’ingénieur (CTI), onder goedkeuring van het European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE).
EUR-ACE® is een accreditatiesysteem dat binnen een vastgelegd kader een reeks kwaliteitsstandaarden biedt die hoogwaardige ingenieursdiploma’s identificeren zowel binnen als buiten Europa.
Aandachtspunten
De hier beschreven opleiding is een equivalente (maar niet identieke) volledig Nederlandstalige masteropleiding waarvan je de Engelstalige variant terug vindt onder 'Electromechanical Engineering'.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Toekomstbestendige opleiding: De master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek is een tweejarige diplomaopleiding die als doel heeft om studenten voor te bereiden op technisch leiderschap in de industrie. De opleiding biedt een diepgaande vorming in alle aspecten van elektromechanische ingenieurswetenschappen en haar economische en sociale gevolgen, gebaseerd op een diepgaande wetenschappelijke basis.
- Werkzekerheid: Masters in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek worden tewerkgesteld in alle industrietakken. Zowel in overheidsinstellingen als in privébedrijven kunnen ze erg uiteenlopende taken vervullen: elektrische-energieproductie en -distributie, productie van elektrische en mechanische uitrustingen, metaalindustrie, gebouwconstructie, transport- en maritieme industrie, consultancy, bankwezen en verzekeringen.
- Brede gemeenschappelijke basis, keuze van eigen klemtoon: Alle studenten werktuigkunde-elektrotechniek worden opgeleid met een brede algemene basis. De masterstudenten kunnen een van de vijf hoofdvakken kiezen. Het hoofdvak in maritieme techniek is uniek in Vlaanderen.
- Het personeel heeft toegang tot state-of-the-art laboratoria, die ze ook sterk implementeren in labo’s voor de studenten. Hierdoor wordt de link met wetenschappelijk onderzoek versterkt en worden de wetenschappelijke vaardigheden van de studenten verbeterd.
- Uitgebreide logistieke ondersteuning voor studenten: Studenten en wetenschappelijk personeel worden vertegenwoordigd in verschillende commissies. Daarbovenop hebben de studenten uit werktuigkunde-elektrotechniek hun eigen studentenorganisatie (PKarus) opgezet. Bedrijfsbezoeken, infosessies en sociale activiteiten versterken en verbeteren de interne en externe communicatie.
Sterke punten
- Opleiding van hoog niveau: Afgestudeerden beschikken zowel over wetenschappelijke-synthesevaardigheden en analytisch vermogen als over wetenschappelijke en technische onafhankelijkheid. Door hun training in onderzoeksvaardigheden beschikken ze over de kennis om technische en wetenschappelijke innovaties te ontwerpen, te implementeren en op te volgen.
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door professoren en personeel die hun onderzoeksexpertise combineren met onderwijsvaardigheden, wat de kwaliteit van de lessen ten goede komt. Alle lesgevers zijn internationaal actief en behouden een link met de industrie.
- Projectgebaseerd onderwijs: Doorheen de volledige opleiding worden projecten georganiseerd, wat de praktijkgerichte vaardigheden die de industrie vraagt, versterkt.
- Studententevredenheid: Uit de officiële studentenbevraging blijkt een grote studententevredenheid, zowel wat betreft de kwaliteit, de organisatie, de samenhang als de inhoud van de opleiding.
- Stageprogramma: Tijdens de masteropleiding worden nationale en internationale bedrijfsstages aangeboden. Zowel de studenten als de industrie waarderen deze ervaring enorm.
Werkpunten
- Duurzaamheid: Aspecten van duurzame ingenieurswetenschappen zijn verwerkt in verschillende opleidingsonderdelen, maar de studenten ervaren dit niet als zodanig. We werken er momenteel aan om een duurzaamheidsstudie en duurzaamheidsprojecten in te voeren.
- Internationalisering: De masteropleiding wordt in het Engels aangeboden, maar trekt in de praktijk nauwelijks goede buitenlandse studenten aan. Anderzijds zijn er ook maar een beperkt aantal lokale studenten die een deel van hun opleidingstraject in het buitenland volbrengen.
- Diversiteit: De opleiding zou gebaat zijn bij een meer gemengde instroom. Met dat doel draagt de opleiding actief bij tot de implementatie van het diversiteitsactieplan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.