Master of Science in Sociology
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Inzicht in de samenleving van de 21ste eeuw: in onze opleiding leer je de uitdagingen van de wereld van vandaag beter te begrijpen: diversiteit, migratie en integratie, genderissues, sociale ongelijkheid en onderwijsprestaties, depressie en welbevinden, culturele uitsluiting, conflict en ontwikkeling in het globale zuiden, globalisering, burgerschap en maatschappelijke participatie.
- Onderzoekscompetenties: de opleiding is hands-on. Je leert verder te gaan dan alledaagse verklaringen. Door het leren van praktische onderzoeksvaardigheden wordt je specialist in het complex en genuanceerd analyseren van de samenleving. Zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek komen aan bod.
- Community Service Learning: studenten blijven niet in het auditorium. Voor verschillende vakken en onderzoeksopdrachten doen studenten praktijkervaring op als sociologische professional in het kader van maatschappelijke dienstverlening.
- Toekomstperspectief: de combinatie van analytisch inzicht en onderzoeksvaardigheden bereidt onze studenten op een carrière als onderzoeker en of wereldveranderaar bijvoorbeeld binnen de universitaire wereld, overheidssector of het maatschappelijke middenveld.
- Multiperspectivisme: de core business is sociologie. Binnen de gevorderde inhoudelijke vakken is er ook aandacht voor interdisciplinariteit, waar sociologische inzichten aangevuld worden met inzichten uit de onderwijskunde, psychologie, biologie, sociale demografie, politicologie, bestuurskunde, cultuurwetenschappen, gezondheidswetenschappen,…
Sterke punten
- Kleine groepen: we zijn een kleine opleiding, met alle voordelen van dien. Kleine klasgroepen, gezellige sfeer, en vooral een grote mate van interactiviteit.
- Actieve onderwijsvormen: schrijfoefeningen, in groep onderzoek opzetten, micro-teaching, presentaties, debatten… er wordt hard gewerkt!
- Talentontwikkeling en feedback: kleine klasgroepen en actieve werkvormen worden ondersteund door continue opvolging door assistenten en lesgevers.
- Kenniscreatie: door de nauwe verwevenheid van onderwijs en onderzoek in ons programma leren onze studenten zelf wetenschappelijke kennis creëren.
- Aanspreekbaarheid: als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen lesgevers, assistenten en studenten.
Werkpunten
- Betere communicatie over de overgang naar de arbeidsmarkt: onze studenten zijn gegeerd op de arbeidsmarkt, maar weten zelf niet altijd goed waar hun meerwaarde ligt. Dit aanpakken is de inzet van een ‘career’ traject voor onze masterstudenten.
- Meer inspraak: we vinden het belangrijk dat studenten zich actief betrokken voelen bij onze werking. Inspraak leidt tot enthousiasme en betrokkenheid, maar vooral tot het tijdig bijsturen van onze werking. We werken met een systeem van studentenvertegenwoordigers, en dat willen we nog meer in de verf zetten!
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 26/01/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.