Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica
De master in de industriële wetenschappen: elektromechanica spitst zich toe op machinebouw in de breedste zin van het woord. Opleidingsonderdelen als mechanica en elektriciteit worden uitgediept en via keuzevakken kan je ook specialiseren in verschillende domeinen, waaronder kunststoffen, productietechnieken en voertuigtechnologie, maar ondernemerschap en duurzaamheid komen eveneens aan bod.
Inhoud
De opleiding elektromechanica spitst zich toe op machinebouw in de breedste zin van het woord. Verschillende aspecten die belangrijk zijn bij het ontwerpen en bouwen van moderne machines en constructies, zoals materiaalgebruik, geavanceerde vormgevings-, ontwerp- en simulatietechnieken komen aan bod. De opleiding is gericht op innoverend, probleemoplossend en toepassingsgericht denken en werken, veeleer dan het gebruiken en/of uitvoeren van gekende technologie. We houden hierbij rekening met de economische en ecologische realiteit.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De masteropleiding in de industriële wetenschappen: elektromechanica bouwt verder op de afstudeerrichting elektromechanica van de academische bachelor in de industriële wetenschappen. Je diept specifieke domeinen in de mechanica en elektriciteit verder uit. Dankzij een ruim aanbod aan keuzevakken kan je je ook specialiseren in verschillende domeinen, waaronder kunststoffen, productietechnieken en voertuigtechnologie, maar ondernemerschap en duurzaamheid komen eveneens aan bod. In de masterproef bewijs je in staat te zijn een project van enige omvang en een bepaalde complexiteit zelfstandig te kunnen uitvoeren en tot een goed einde te brengen. Hierbij wordt intensief samengewerkt met verschillende partners uit de industrie en andere onderzoeksinstellingen, die hun expertise ter beschikking stellen van de studenten.
Arbeidsmarkt
Als master in de industriële wetenschappen in elektromechanica heb je een gedroomd profiel. Grote en kleinere ondernemingen zijn aangenaam verrast door de polyvalentie en inzetbaarheid van de nieuwe generatie ingenieurs. De pijlers mechanica, elektrotechniek en automatisering maken dat je werkelijk universeel inzetbaar bent. Na je masteropleiding neem je de leiding in productie, design, management, onderhoud of commerciële diensten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als ontwerpingenieur, methode-ingenieur, productie-ingenieur, onderhoudsingenieur, veiligheidsingenieur, technisch-commercieel verantwoordelijke, organisator van trainingen en opleidingen… Ook onderwijs en onderzoek behoren tot de jobmogelijkheden.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
-
Multiperspectivisme: De opleiding leidt studenten op tot ingenieurs met zowel technische als wetenschappelijke kennis, zowel theoretische als praktische vaardigheden en attitudes, met een brede polyvalente basis (1ste en 2de bachelor) en een duidelijke specialisatie (3de bachelor en master).
- Profilering: De opleiding richt zich in het 3de bachelorjaar en masterjaar op specifieke speerpunten, die onderbouwd zijn door onderzoek op de campussen en door jarenlange samenwerking met de industrie.
- Talentontwikkeling: De opleiding versterkt de kennis van de studenten in specifieke technisch-wetenschappelijke materie, en bouwt tegelijkertijd ook aan de broodnodige generieke vaardigheden voor de toekomstige ingenieur, zoals communicatie en projectmanagement. Daarnaast komen ook economische, duurzaamheids- en veiligheidsaspecten aan bod bij projecten.
- Integratie theorie en praktijk: Het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend.
Sterke punten
- Programma: De opleiding heeft recent een grondige programmahervorming doorgevoerd waarbij duidelijke leerlijnen zijn gedefinieerd die stap voor stap opgebouwd worden;
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers, die zeer aanspreekbaar zijn.
- Verwevenheid onderwijs, onderzoek en industrie: De opleiding beschikt op campus Ardoyen over een aantal state-of-the-art laboratoria waar industriële partners, lesgevers en studenten nauw samenwerken, zodat kennis en expertise optimaal uitgewisseld worden.
- Aanbod keuzevakken: De opleiding voorziet een groot aanbod aan keuzevakken, zodat de student zich in zijn/haar eigen interessegebied kan specialiseren.
- Betrokkenheid stakeholders: Het werkveld wordt betrokken via de industriële adviesgroep; de individuele lesgevers onderhouden nauwe contacten met de bedrijfswereld. De opleidingscommissie zorgt voor een open communicatie met haar lesgevers en studentenvertegenwoordigers. Via de studentenvertegenwoordigers houdt de opleiding voeling met wat leeft in de studentengroep en kan ze bijsturingen doen waar nodig.
Werkpunten
- Kwaliteitscultuur: De borging en het uitdragen van de kwaliteitszorg dient gedragen te worden door de volledige opleiding en is geïntegreerd in de werking van de opleidingscommissie. De kwaliteitscyclus die door de UGent werd opgesteld, inclusief de opleidingsfeedback als graadmeter, gelden hierbij als leidraad en leiden ook tot de concretisering van actiepunten in een jaarlijks verbeterplan;
- Internationalisering: Zowel docenten- als studentenmobiliteit worden nog niet optimaal aangewend. De mogelijkheden voor een internationaal semester zijn op dit ogenblik eerder beperkt. Er wordt naar gestreefd om verschillende mogelijkheden tot internationalisering@home in het curriculum te integreren;
- Studentenparticipatie: De opleiding biedt voldoende mogelijkheden aan de studenten om bekommernissen te uiten en de kwaliteit van de opleiding voortdurend te optimaliseren. Het is daarnaast ook belangrijk dat de opleidingsverantwoordelijken samen met haar studentenvertegenwoordigers de gehele studentengroep op de hoogte houdt van belangrijke beslissingen met betrekking tot de opleiding en haar kwaliteitsborging;
- Internationale inhoudelijke toetsing: De opleiding wil haar externe blik verruimen door in overleg te gaan met vergelijkbare (internationale) opleidingen. Het betrekken van een bredere groep externen uit binnen- en buitenland bij het vormgeven en organiseren van het opleidingsprogramma kan de opleiding enkel ten goede komen. De opleiding steunt daarbij op de talrijke internationale contacten van de lesgevers;
- Toetsing: Heldere informatie over de vorm en de inhoud van de evaluaties is van groot belang zodat studenten tijdens het studeren duidelijk weten wat van hen verwacht wordt. Daarnaast dient er eveneens voldoende feedback aangereikt te worden bij zowel de tussentijdse als de eindevaluaties.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.