Bachelor of Science in de economische wetenschappen
Dit is een brede opleiding die de werking van de globale economie bestudeert. Waar de toegepaste economische wetenschappen eerder de 'binnenkant' van het bedrijf bestudeert, gaat de aandacht hier naar de 'buitenkant': de sociaaleconomische of maatschappelijke omgeving waarin de bedrijven opereren.
Inhoud
De opleiding Economische Wetenschappen is een brede opleiding die de werking van de globale economie bestudeert. Alle economische actoren en hun onderlinge interactie komen aan bod: gezinnen, bedrijven, financiële instellingen, overheid en buitenland. In essentie bestudeert de opleiding hoe die actoren economische keuzes maken (consumeren, produceren, arbeid verrichten, investeren en beleggen, invoeren, uitvoeren ...), wat de gevolgen daarvan zijn voor de samenleving, en hoe problemen in dat verband het best kunnen worden opgelost.
De topics die aan bod komen, zijn maatschappelijk dan ook zeer relevant: economische groei, welvaart, inkomensvorming, inkomensverdeling, geld, inflatie, monetair beleid, tewerkstelling en werkloosheid, efficiënt overheidsbeleid, sociale zekerheid, belastingen en overheidsschuld, internationale economische relaties, globalisering, problematiek van de ontwikkelingslanden, milieuvervuiling, armoede, enz.
De opleiding Economische Wetenschappen is gericht op de macro-economische analyse, in tegenstelling tot de opleidingen Toegepaste Economische Wetenschappen en Handelswetenschappen die veeleer de functionele domeinen van ondernemingen bestuderen. De analyses in de EW hebben betrekking op de gedragingen en interacties tussen consumenten, ondernemingen, financiële instellingen en de overheid, uiteraard in een internationaal kader.
Aandachtspunten
Op de opleidingswebsite vind je nog heel wat filmpjes, presentaties, getuigenissen van studenten ...
Voor wie
Heb je een brede maatschappelijk-economische interesse? Ben je gebeten om te weten hoe de financiële crisis veroorzaakt werd en hoe de internationale regulering is aangescherpt? Wil je inzicht verwerven in hoe het gedrag van de centrale banken en de financiële markten invloed hebben op de rendementen van beleggingen? Wil je meewerken aan het opstellen van de overheidsbegroting of heb je ambitie om het energiebeleid mee vorm te geven? Vraag je je af welke economische toekomst Europa heeft in een geglobaliseerde wereld?
Kies dan voor Economische Wetenschappen!
Een vooropleiding van minimum vijf à zes uur wiskunde per week is aangeraden. Specifieke voorkennis voor de economische vakken is niet vereist.
Structuur
- Bachelor
Het eerste bachelorjaar is gemeenschappelijk met de opleidingen Toegepaste Economische Wetenschappen en Handelsingenieur. Dat zorgt ervoor dat je in de daaropvolgende jaren een onderbouwde keuze kunt maken. Het eerste jaar geeft je een grondige basiskennis in de algemene economie en de bedrijfseconomie, en in een aantal ondersteunende en aanverwante vakgebieden.
In de tweede bachelor krijg je de typisch economische basisvakken maar er blijft ook een link met de bedrijfseconomie. Er wordt verder geschaafd aan de kwantitatieve vaardigheden waardoor je op een wetenschappelijke wijze economische problemen leert beschrijven en onderzoeken.
In het derde bachelorjaar ligt de focus op de grote domeinen van de macro-economische analyse: de rol van de overheid, de tendensen op de arbeidsmarkt, de economische analyse van klimaat en energievraagstukken en het monetair beleid van de centrale banken. Ook de internationale dimensie komt uitgebreid aan bod.
- Master
Vanaf nu is Engels de doceertaal. De eenjarige, Engelstalige masteropleiding Economics start met een gemeenschappelijk deel waarin micro-economie en macro-economie verder worden verdiept, met nadruk op de toepassing op actuele vraagstukken. Tevens worden de kwantitatieve vaardigheden verder geoefend in econometrie.
Het vervolgtraject bestaat uit twee majors die jou toelaten om je in beperkte mate te specialiseren: Financial institutions and markets en Economic policy. Via de keuzevakken kun je je specialisatie verderzetten of kiezen voor een verbreding van je studie door een vak uit een ander specialisme te kiezen. Een keuzevak kan vervangen worden door een stage in het betreffende vakgebied. De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef, onder nauwe begeleiding van EW-professoren en onderzoekers.
Naast de hier beschreven (domein)master kun je ook kiezen voor de educatieve master (90 sp).
Arbeidsmarkt
Afgestudeerden uit de opleiding Economische Wetenschappen (EW) komen in belangrijke mate terecht in de macro-economische omgeving waar nood is aan experten met sociaal-financieel-internationaal-economische inzichten. In de financiële sector (banken, verzekeringsmaatschappijen en centrale banken) vinden we economen terug in studiediensten, het management, de kredietanalyse, conjunctuuranalyse, vermogensbeheer, etc.
Daarnaast zijn veel EW-afgestudeerden ook terug te vinden bij de overheid, in internationale instellingen, bij sociale partners (vakbonden en werkgeversverenigingen), in onderwijs en onderzoek.
Bij de overheid bekleden ze tal van functies die te maken hebben met de voorbereiding, uitvoering, controle en evaluatie van de vele aspecten van het economische en sociaaleconomisch beleid. Enkele concrete jobs waarin afgestudeerden EW terecht komen: analist overheidsopdrachten, hoofdeconoom van een bank, conjunctuuranalist bij de Nationale Bank, beleidsmedewerker economie Vlaamse Overheid, beleggingsspecialist en milieu-econoom bij een ngo.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: we leiden onze studenten op tot kritische economisten die de economische evoluties op de voet volgen. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
- Talentontwikkeling: als student krijg je de een zekere keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma om een economist met een brede visie te worden.
- Kenniscreatie: de opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis. Onze studenten worden daarbij voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie Een afgestudeerde van onze opleiding is een master met een gedegen analytische en kwantitatieve specialisatie.
- Programma: in het programma is wordt veel aandacht besteed aan de kerndomeinen van de economie, hebben de majoren een duidelijke finaliteit en is er ruimte voor internationale uitwisseling.
- Integratie theorie en vaardigheden: in het opleidingsprogramma wordt veel aandacht besteed aan groepsopdrachten waarin economische problemen worden geanalyseerd. Daarbij scherpen wij de kritische zin en het probleemoplossend denken van onze studenten aan en houden we de pols aan nieuwe economische ontwikkelingen.
Sterke punten
- Voorbereiding: om goed voorbereid het eerste academiejaar in te zetten kunnen studenten deelnemen aan onze zomercursussen en de inleidingsweek.
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende economische disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Ruimte voor praktijkervaring: onze permanente nadruk op oefeningen, cases en groepswerken zorgt ervoor dat we de theoretische kennis over economische vraagstukken vertalen naar concrete cases, zowel Belgisch als internationaal. Via de werkstukken en de masterproef willen we de studenten permanent betrekken bij het wetenschappelijk onderzoek in de economie.
- Toetsing: onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
- Aanspreekbaarheid: als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten.
Werkpunten
- Internationalisering: we streven naar een ruim aandeel buitenlandse degree studenten in de master EW.
- Verankeren van de externe blik: de opleiding streeft (samen met de faculteit) naar het behalen van de internationale accreditatie AACSB.
Gericht coaching traject: De opleiding gaat samen met de faculteit en de Directie Onderwijsaangelegenheden aan de slag om de werkpunten binnen een redelijke termijn zoals bepaald in het kwaliteitsverbeterplan weg te werken. De opleiding rapporteert tussentijds aan het Onderwijskwaliteitsbureau van de Universiteit Gent over de voortgang van de werkzaamheden.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.