Bachelor of Science in de industriële wetenschappen (informatica)
De opleiding industriële wetenschappen: informatica is uniek in Vlaanderen en legt de klemtoon op netwerken, softwareontwerp en beheer van informaticasystemen.
Het eerste jaar is volledig gemeenschappelijk voor alle bachelors in de industriële wetenschappen (in Gent en Kortrijk), met uitzondering van de opleiding industrieel ontwerpen.
Inhoud
De impact van wetenschap en technologie op onze maatschappij is vandaag groter dan ooit. Gesofisticeerde machines nemen moeilijke of gevaarlijke taken over, de geneeskunde evolueert zeer snel, nieuwe technieken zorgen voor een vermindering van onze afvalberg, … Ingenieurs spelen hierbij een cruciale rol. Ze bedenken oplossingen voor bestaande problemen en ontwikkelen nieuwe producten en technologieën. Kortom, ze bouwen aan een betere en duurzame toekomst voor iedereen. In de opleidingen bachelor en master of science in de industriële wetenschappen (industrieel ingenieur) verwerf je via basisvakken veeleer toepassingsgerichte kennis. Je gebruikt die kennis vervolgens om bestaande ontwerpen en systemen te verbeteren en nieuwe concepten in het werkveld toe te passen. Typerend voor de opleiding zijn dan ook de talrijke oefeningen en practica in de laboratoria en de veelvuldige contacten met het werkveld, via projecten en stages.
De bachelor (en masteropleiding) in de industriële wetenschappen: informatica is een unieke opleiding in Vlaanderen.
Unieke leerinhoud
In vergelijking met de master opleiding industriële wetenschappen elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT wordt veel meer de nadruk gelegd op netwerken, softwareontwerp en beheer van informaticasystemen dan op de elektronica achter de schermen.
Unieke uitdieping
Door het academische karakter krijg je een ruimere kijk op zowel het volledige ontwikkelingsproces van grote computerapplicaties als op het efficiënt beheren van gegevens, computerparken en netwerken. Bij de professionele bachelor informatica daarentegen focussen de toepassingen eerder op onderdelen in dat proces.
Unieke training
In vergelijking met de andere universitaire masteropleidingen informatica ligt in deze opleiding de focus meer op ontwikkeling van toegepaste vaardigheden, zowel individueel als in teamverband, dit terwijl de opleiding even goed academisch onderbouwd is.
Aandachtspunten
Om te kunnen starten met de opleiding moet je hebben deelgenomen aan een starttoets (verplichte ijkingstoets).
Voor wie
Het spreekt voor zich dat een uitgesproken interesse voor wiskunde, wetenschappen en techniek onontbeerlijk is voor al wie een ingenieursstudie wil aanvatten. Daarnaast zijn motivatie, doorzettingsvermogen en creativiteit belangrijke troeven.Wie in het secundair onderwijs een sterk wiskundige of wetenschappelijke richting volgde, heeft een goede vooropleiding. Elke toekomstige student kan zijn/haar voorkennis meten met de zelftest en de starttoets. Tijdens de eerste 3 semesters van je opleiding diepen we de wiskunde-onderwerpen uit het secundair onderwijs verder uit en brengen nieuwe onderwerpen aan. Maar ook voor de meeste andere opleidingsonderdelen heb je een degelijke basiskennis wiskunde nodig. Een voorkennis van opleidingsonderdelen zoals mechanica, elektriciteit en chemie is mooi meegenomen, maar niet strikt noodzakelijk.
Structuur
De opleiding tot industrieel ingenieur duurt vier jaar: drie bachelor jaren en één masterjaar. De inhoud van de bachelor- (en master)opleiding is opgebouwd rond vijf leerlijnen: wiskunde en wetenschappen, technologie, engineering, project en onderzoek, communicatie en bedrijfsmanagement. Wiskunde en wetenschappen komen in de eerste twee jaren aan bod en vormen de basis van de opleiding. De andere leerlijnen lopen door alle opleidingsjaren en nemen jaar na jaar toe in diepgang en complexiteit. Via keuzevakken kan je bovendien persoonlijke accenten leggen in je opleiding.
Het eerste jaar is volledig gemeenschappelijk voor alle opleidingen (bachelor of science in de industriële wetenschappen). Je maakt hierin kennis met alle ingenieursdomeinen, wat je in staat stelt om met collega’s uit andere disciplines te communiceren. Dat onderscheidt een ingenieur van een professionele bachelor of een zuivere wetenschapper. In het tweede jaar maak je een keuze: bouwkunde, chemie, elektromechanica, elektronica-ICT of informatica. Je specialiseert je dan verder in het door jouw gekozen domein. De theorie wordt aanschouwelijk gemaakt via oefeningen en in laboratoria, waar je de opgedane kennis aan de praktijk kunt toetsen. Een industrieel ingenieur stopt immers niet bij de theorie en de concepten; hij is pas tevreden als zijn toepassing echt werkt. Daarnaast staan ook projecten en/of stages (al dan niet in het buitenland) op het programma. Zo maak je al tijdens je studies kennis met het ingenieursberoep.
Arbeidsmarkt
Er is een groot tekort aan goed gekwalificeerde informatici, die problemen doordacht aanpakken en onderhoudsvriendelijke oplossingen ontwerpen. Als industrieel ingenieur informatica kan je aan de slag als softwareontwikkelaar, netwerk- en systeembeheerder, software-ingenieur, functioneel analist, web-ontwikkelaar, IT-coördinator, database-ontwerper, informatieanalist…
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
Het opleidingstraject dat leidt tot de titel Industrieel Ingenieur Informatica wil
- breed opgeleide ingenieurs afleveren die gegeerd en direct inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt en die verschillende functiecategorieën binnen het informaticawerkveld kwaliteitsvol kunnen invullen;
- de opleiding structureren rond vier pijlers, die in de loop van het opleidingstraject gradueel uitgebouwd worden: softwareontwikkeling, netwerken, besturingssystemen en elektronica & hardware;
- de theoretische kennis steeds verankeren via praktijkvoorbeelden en via intensieve praktijksessies waarin de studenten hun kennis creatief moeten toepassen en tevens essentiële technische vaardigheden inoefenen;
- competenties in onderzoek en communicatie bijbrengen, zodat nieuwe kennis gecreëerd en vlot gedeeld kan worden;
- studenten begeleiden tot en bevestigen in zelfstandigheid met het oog op levenslang mee evolueren in de snel veranderende IT‐sector.
Sterke punten
-
Het studieprogramma is logisch en coherent opgebouwd en is gestructureerd rond de zes onderstaande leerlijnen en werd mede gebaseerd op bevragingen van studenten, alumni en werkveld.
- Technische en wetenschappelijke basisvakken
- Softwareontwikkeling
- Computernetwerken
- Besturingssystemen
- Elektronica en hardware
- Project, onderzoek en communicatie
- Door een doordachte, evenwichtige verdeling van didactische werkvormen worden studenten op verschillende manieren aangezet tot het leren en verwerven van de competenties. Het aantal hoorcolleges neemt af naarmate de opleiding vordert, terwijl het aantal practica toeneemt. De studenten krijgen niet alleen schrijf- en presentatiesessies, maar krijgen ook multidisciplinaire opdrachten. Ook de evaluatievormen zijn aangepast aan de te verwerven competenties, waarbij er ook aandacht is voor nieuwe evaluatievormen.
- De opleiding kan beschikken over een uitgebreid kader van hooggekwalificeerde personeelsleden in de diverse personeelscategorieën. De docenten zijn niet alleen gemotiveerde lesgevers, maar zijn ook nauw betrokken bij het onderwijsbeleid van de opleiding. Zij geven de passie voor hun vak met kunde door aan de studenten, en zijn makkelijk aanspreekbaar.
-
Er wordt een goed eindniveau gerealiseerd. Met name de combinatie van een sterke wetenschappelijke basiskennis met de toepassingsgerichte houding van de afgestudeerden wordt sterk gewaardeerd door werkgevers. De afgestudeerden zijn goed inzetbaar op de arbeidsmarkt en worden door het beroepenveld gewaardeerd. Een afgestudeerde vindt vrijwel onmiddellijk werk.
Er worden tal van studiebegeleidingsactiviteiten georganiseerd en er wordt zelftestsoftware betreffende wiskundekennis en studiemethodiek aangeboden. - In de master biedt de opleiding een ruim pakket aan keuzemogelijkheden.
- De masterproef kan in samenwerking met een bedrijf of een onderzoeksgroep uitgevoerd worden. Onderwerpen worden op voorhand gescreend en de opleiding zorgt voor een degelijke organisatorische ondersteuning.
Werkpunten
- Op het vlak van internationalisering is er nog ruimte voor verbetering. Er zijn slechts heel weinig studenten die, ondanks het ruime informatieaanbod, kiezen om een deel van hun opleiding in het buitenland te volgen. Studenten die niet kiezen voor een buitenlands verblijf hebben maar een beperkt aantal opties om een internationale ervaring te beleven.
- Wetenschappelijke integriteit kan nog sterker geëxpliciteerd worden in de verschillende vakken van de opleiding.
- Ondernemerschap, duurzaamheid en maatschappelijk engagement komen voornamelijk in de keuzevakken aan bod.
- De opleiding is nog niet internationaal getoetst.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier en hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 08/03/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.