Bachelor of Science in de toegepaste economische wetenschappen
De klemtoon ligt op de studie van het bedrijf en haar functionele domeinen: hoe en waarom een bedrijf ontstaat, hoe het gefinancierd wordt, hoe het zich administratief organiseert, hoe verloopt de productie en de verkoop, hoe gaat het om met personeel en hoe coördineert en stuurt het management dit alles.
Inhoud
In de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen word je opgeleid om bedrijfsproblemen op een geïntegreerde manier aan te pakken: Hoe wordt een bedrijf winstgevend? Hoe een investering optimaal financieren? Hoe een marktonderzoek opzetten om de klanten in kaart te brengen? Van idee naar een nieuw bedrijf: hoe de economische leefbaarheid vooraf beoordelen? Dat alles en meer komt aan bod in de opleiding Toegepaste Economische wetenschappen.
Als TEW’er, word je een specialist in elk van de domeinen accounting, bedrijfsfinanciering en marketing. De drie domeinen kan je kortweg omschrijven als: hoe het resultaat rapporteren van een bedrijf (accounting), hoe voldoende geld binnenhalen voor het bedrijf (bedrijfsfinanciering) en hoe – uitgaande van de behoeften van de klanten - waarde creëren door de juiste producten en diensten te verkopen voor het bedrijf (marketing). De opleiding TEW biedt daarnaast een analytische onderbouw met nadruk op kwantitatieve en onderzoeksvaardigheden. Ook algemene economische principes komen aan bod. Maar de focus ligt wel op de besluitvorming binnen de onderneming.
Aandachtspunten
Op de opleidingswebsite vind je nog heel wat filmpjes, presentaties, getuigenissen van studenten ...
Voor wie
Heb je belangstelling voor een job in het bedrijfsleven? Hou je ervan om precies te weten hoe een probleem wordt opgelost? Zoek je een gespecialiseerde opleiding in bedrijfseconomie? Wens je later een leidinggevende job bij een grote onderneming? Kies dan voor Toegepaste Economische Wetenschappen!
Een vooropleiding van minimum vijf à zes uur wiskunde per week is aangeraden. Specifieke voorkennis voor de economische vakken is niet vereist, want de economische basisbegrippen worden in het eerste jaar van de bacheloropleiding bijgebracht.
Structuur
- Bachelor
Het eerste bachelorjaar is gemeenschappelijk met de opleidingen Economische Wetenschappen en Handelsingenieur. Dat zorgt ervoor dat je in de daaropvolgende jaren een onderbouwde keuze kunt maken. Het eerste jaar geeft je een grondige basiskennis in de algemene economie en de bedrijfseconomie, en in een aantal ondersteunende en aanverwante vakgebieden.
Vanaf het tweede jaar ligt in de Toegepaste economische wetenschappen de klemtoon op het verwerven van wetenschappelijk inzicht in de functionele domeinen accounting, bedrijfsfinanciering en marketing. Daarnaast word je algemene bedrijfskennis aangescherpt in opleidingsonderdelen zoals management, juridische vakken en ondernemerschap. Je opleidingsprogramma wordt aangevuld met kwantitatieve vakken en onderzoeksvaardigheden.
Het derde jaar wordt afgesloten met een bachelorproef, waarbij elke student individueel een aantal bedrijfsvraagstukken doorloopt.
- Master
Vanaf nu is Engels de doceertaal. In de éénjarige, Engelstalige masteropleiding Business Economics zijn er drie afstudeerrichtingen, met name Accountancy, Corporate Finance en Marketing. De keuze voor één van de drie laat je toe om je eigen lessenpakket af te stemmen op het domein dat jou het meest interesseerde in de 2de en 3de bachelor (accounting, bedrijfsfinanciering of marketing). Je leert dit domein in alle verdere details kennen. Daarnaast is er nog minstens één keuzevak, dat je ook kan vervangen door een stage in het bedrijfsleven. De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef waarin je, onder begeleiding van een professor, een probleem in alle dimensies onderzoekt.
Naast de hier beschreven (domein)master kun je ook kiezen voor de educatieve master (90 sp).
Arbeidsmarkt
We vinden afgestudeerden Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) terug in alle mogelijke functies binnen het bedrijfsleven en in het onderwijs. Als master in de TEW, specialisatie accounting start je bijvoorbeeld bij een internationaal revisorenkantoor, waar je beoordeelt of de jaarrekening van grote bedrijven een correct beeld geeft van de werkelijkheid.
Na enkele jaren krijg je stilaan grotere verantwoordelijkheden of maak je de overstap naar een functie als interne auditor of controller (kostprijsexpert), om daarna door te groeien naar de functie van financieel directeur binnen een bedrijf. De master TEW, bedrijfsfinanciering start binnen de bank-consultingwereld, helpt bedrijven bij het realiseren van hun overnameplannen (al of niet met een beursintroductie), en groeit daarna misschien door naar bankdirecteur. De master TEW Marketing start als ‘brand of product manager’, begeleidt bedrijven bij het uittekenen van een promotiebeleid en maakt daarna de overstap naar marketing manager bij een bedrijf. Vele afgestudeerden groeien op termijn dus door naar algemene managementfuncties.
Enkele concrete jobs waarin afgestudeerden TEW terecht komen: bedrijfsrevisor (auditor), kostprijsexpert (controller), financieel directeur, financieel consultant (beursintroducties, overnames van bedrijven), marketingmanager en marktonderzoeker.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: we leiden onze studenten op tot kritische professionals die zowel individueel als in teamverband kunnen werken. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
- Talentontwikkeling: we ontwikkelen de talenten van studenten aan de hand van 5 leerlijnen: 1a. Basiseconomische en 1b. bedrijfseconomische leerlijn, 2. Onderzoeksmethodologische leerlijn, 3. Innovatie en ondernemerschapsleerlijn, 4. Communicatieleerlijn, 5. Multidisciplinariteit en duurzaamheidsleerlijn. Studenten hebben daarnaast zowel in de bachelor als in de master voldoende keuzemogelijkheden, zowel op vlak van afstudeerrichting als op vlak van keuzevakken.
- Kenniscreatie: de opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis die vervat zit in de leerlijnen. Onze studenten worden daarbij voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie. Een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare master die zich toch voldoende heeft kunnen specialiseren, en voor wie de mogelijkheden op de arbeidsmarkt legio zijn.
- Programma: om je leereffecten te optimaliseren is de masteropleiding modulair vakgericht. Daarnaast wordt ruimte voorzien voor ‘in practice’ vakken, waarbij jullie de aangeleerde concepten en theorieën in de praktijk brengen. Als keuzevak behoren stages met bedrijfstoepassingen expliciet tot de lesmogelijkheden, terwijl via uitwisseling partneruniversiteiten de mogelijkheden tot internationale ervaring verbeterd werden.
- Integratie theorie en praktijk: de opleiding integreert een graduele overgang van hoorcolleges naar interactieve werkvormen over de studiejaren heen. Via ‘in practice’ vakken, vrijwillige stages, groepswerken en door het betrekken van gastsprekers uit de praktijk worden studenten optimaal voorbereid op hun toekomstige loopbaan. We streven er hierbij naar studenten een grondige theoretische en analytische basis bij te brengen die hen in staat stelt om problemen en casussen in het werkveld aan te pakken.
Sterke punten
- Focus op onderzoekcompetenties: de opleiding is sterk onderzoeksgebaseerd. Dit komt tot uiting via de leerlijn ‘onderzoek’, en via de masterproef, waarbij sterk ingezet wordt op onderzoeksgebaseerde masterproeven. Deze onderzoeksfocus leidt tot het uitbouwen van een sterke theoretische en analytische basis bij onze studenten, die hen in staat stelt problemen in het werkveld aan te pakken, ongeacht hun aard of oorsprong.
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoekexpertise met een passie voor onderwijs. Door actief te zijn binnen een internationale scène dragen zij bij tot het integreren van nieuwe inzichten en actualiseren van de opleiding.
- Externe blik: de contacten en samenwerking met ondernemingen, alumni, vakorganisaties, standaardzetters en andere stakeholders worden intensiever o.a. via de ‘in practice’ vakken, stages, samenwerking en contacten met bedrijven, de inbreng van alumni en gastsprekers.
- Vlotte doorstroom naar het beroepsleven: Er is een excellente doorstroom naar het beroepsleven, met een hoge tewerkstellingsgraad bij onze afgestudeerden (in functies op niveau).
- Toetsing: onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
Werkpunten
- Transparant en efficiënt masterproefbeleid: we streven naar high quality masterproeven door in te zetten op de begeleiding tijdens de voorbereiding en het tot stand komen van de masterproef. Dit gaat van duidelijke en passende informatie bij de masterproefonderwerpen voorzien tot inzetten op extra begeleiding bij het uitwerken van de masterproef. Zodat de student de mogelijkheid om kritisch na te denken en de coaching als waardevol aanvoelen en de theoretische kennis leert toe te passen. Om deze intensieve begeleiding mogelijk te maken wordt er een uitbreiding van het professorenkorps voorzien en zal er afgestemd worden tussen de promotoren.
- Betrokkenheid van het werkveld: de connectie met de stakeholders en het werkveld werd sterk verbeterd door de nadruk op de externe blik te leggen via het samenwerken met gastsprekers uit de bedrijfswereld, het extra aantrekken van gemotiveerde en kritische alumni in de opleidingscommissie, het aanwakkeren van stageopdrachten in en samen met ondernemingen, …, . Het einde is echter nog niet bereikt en het blijven werkpunten om de integratie van het beroepenveld te versterken en het integreren van feedback vanuit het werkveld in de opleiding. Daarnaast is het de bedoeling om via de recente oprichting FEB Academy Levenslang Leren de banden met de externe stakeholders, alumni, duurzaam te versterken om zodoende de verbondenheid met de maatschappij en het beroepenveld tot resultaten te laten leiden.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.