Bachelor of Science in de wiskunde
Wiskunde is een zelfstandige wetenschap maar tegelijkertijd ook een discipline die parallel loopt met verschillende andere wetenschappen en er voortdurend mee in wisselwerking staat. Soms is die wisselwerking heel direct en logisch maar soms ook indirect en onverwacht.
Inhoud
Wiskunde is de studie van structuur, ruimte, kwantiteit en verandering, herleid tot hun meest abstracte essentie. Wiskundigen zoeken patronen, formuleren vermoedens en leiden waarheid af via rigoureuze deductie uit oordeelkundig gekozen axioma’s en definities. Twee zaken staan centraal: het abstraheren van de werkelijkheid en het deduceren van waarheden.
Wiskunde staat ook voortdurend in wisselwerking met andere wetenschappen. De bruikbaarheid van wiskunde voor de fysica is onmiskenbaar, maar in de twintigste eeuw hebben ook de biologie, economie, statistiek, informatica en tegenwoordig ook de menswetenschappen zich ontpopt als belangrijke toepassingsgebieden.
Wiskunde is al heel lang een van de meest fundamentele uitingen van de mens in zijn streven om de wereld beter te begrijpen. Daarom zal ze ook een essentieel element blijven van de cultuur die we aan de komende generaties doorgeven.
Aandachtspunten
Om te kunnen starten met deze opleiding moet je deelgenomen hebben aan een starttoets (verplichte ijkingstoets).
Voor wie
Dat je de wiskunde in het secundair onderwijs kon appreciëren en dat je graag logisch nadenkt en zoekt naar oplossingen voor uitdagende problemen zijn alvast sterke aanwijzingen dat je de academische opleiding wiskunde interessant zal vinden. De eerstejaarsvakken sluiten aan bij en bouwen voort op de wiskunde die in de derde graad van het secundair onderwijs wordt gegeven in de sterkst (exact-)wetenschappelijke richtingen. De belangrijkste begrippen worden in een meer algemeen kader geplaatst en nauwkeuriger gefundeerd. Wie in het secundair onderwijs de abstracte taal van de wiskunde moeiteloos hanteerde en bovendien sterk gemotiveerd is om verder te gaan in het nadenken over scherp gedefinieerde structuren, zit goed. Wie zes uur wiskunde volgde en daarbij degelijke punten haalde, heeft alle bagage om de opleiding Wiskunde tot een goed einde te brengen.
Structuur
- Bachelor
De bacheloropleiding in de wiskunde is algemeen wiskundig vormend. In het eerste bachelorjaar wordt de basis gelegd voor de vakken in de latere jaren. Vanaf het tweede bachelorjaar is er ruimte voor verbreding; dan kies je een van de vijf minors waaruit drie vakken gevolgd worden: biowetenschappen, economie, informatica, natuurkunde of onderwijs. Het tweede en derde bachelorjaar reiken verschillende vakgebieden binnen de wiskunde aan: van complexe analyse tot wiskundige optimalisatie en van logica tot regressiestatistiek. In het derde bachelorjaar kan je een aantal studiepunten vrij kiezen uit de bacheloropleidingen van alle Vlaamse universiteiten of uit het studieaanbod van Erasmus+ partnerinstellingen. Na de bacheloropleiding heb je van vele disciplines binnen de wiskunde geproefd en ben je klaar om bewuste keuzes te maken in je masteropleiding.
- Master
De master heeft een pakket van verplichte vakken (24 sp) die voor elke student van belang zijn: Wiskunde en maatschappij, Machine Learning, Codeertheorie en Stage. Verder laat het studieprogramma een ruime keuze toe.
Je kiest een major van 24 sp die aansluit bij je interesse:
- Zuivere wiskunde
- Toegepaste wiskunde
Je maakt er kennis met de verschillende onderzoeksdomeinen inherent aan de gekozen major.
Daarnaast kies je voor 30 sp keuzevakken, die enerzijds verdiepend zijn (via de cluster Wiskundige verdieping) en anderzijds verbredend (via zeven beroepsgerichte clusters). Ook een combinatie van beide is mogelijk: je mag vakken over de verschillende clusters heen kiezen. De vakken in de clusters worden ondersteund door actieve onderzoekers en sluiten aan bij wetenschappelijk onderzoek. De zeven beroepsgerichte clusters laten verbreding toe in verschillende toepassingsgebieden: Informatica, Data Science, Fysica, Financiële wiskunde en economie, Biowetenschappen, Ondernemerschap en Onderwijs. Door de keuze voor vakken uit de clusters Financiële wiskunde en economie, en Ondernemerschap zijn studenten die voor de bankensector, verzekeringssector of bedrijfswereld willen kiezen, gewapend met de nodige economische voorkennis.
Naast die 30 sp keuzeruimte wordt er ook nog eens voor 12 sp voorzien aan vrije keuzevakken, die eventueel gekozen kunnen worden uit de studieprogramma's van andere universiteiten.
Het onderwerp van de masterproef (30 sp) sluit aan bij de gekozen major.
Een bachelordiploma geeft ook toegang tot andere dan de hier vermelde master. Het overzicht vind je op het tabblad 'Verder Studeren'.
Arbeidsmarkt
Een master in de wiskunde is getraind in het analyseren en oplossen van problemen en dat opent een waaier aan mogelijkheden qua beroepsuitwegen. Dat wiskundigen echte topjobs hebben, blijkt onder andere uit rankings waarin ‘wiskundige’ steevast in de top 5 meedraait. Een deel van de wiskundigen kiest voor een loopbaan in het onderwijs. Ook heel wat afgestudeerden doctoreren; dat houdt in dat ze wetenschappelijk onderzoek verrichten aan een universiteit. Daarnaast worden de taken in de industrie en de financiële sector steeds complexer, en dienen ze zich meer en meer aan als wiskundige vraagstukken. De vraag naar hoogopgeleiden met een wiskundige vorming stijgt overal, mede door de exponentiële groei van populariteit van wiskunde in sectoren zoals gezondheidszorg, sporttechnologie en politiek. Dat heeft tot gevolg dat er een tekort is aan wiskundigen, in zowat elke sector.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- De opleiding is gradueel opgebouwd met ruime keuzemogelijkheden en profilering via de majoren (zuivere wiskunde en toegepaste wiskunde). Er is ruime mogelijkheid tot verbreding in verschillende arbeidsgerichte domeinen.
- De opleiding leert de student in kleine groepen gaandeweg actief omgaan met complexere en abstractere problemen uit klassieke theorieën en nieuwe onderzoeksgebieden via een gevarieerd aanbod aan werk- en evaluatievormen, waarbij er aandacht geschonken wordt aan recente ontwikkelingen (bv. zoekmachines, gps, sociale netwerken, etc.).
- Er is laagdrempelige begeleiding op maat en een sterk uitgebouwde studiebegeleiding (bv. tutoraat).
- De afgestudeerde komt vlot terecht in uiteenlopende sectoren zoals bedrijven, bank- en verzekeringssector, ICT, onderzoek, onderwijs, etc. . Afgestudeerden worden bovendien sterk gewaardeerd door het beroepenveld, o.a. door hun analyse- en abstractievermogen.
- Een gemotiveerd, internationaal team van lesgevers uit diverse takken van de wiskunde is sterk betrokken bij de studenten, de opleiding en het internationale onderzoeksveld.
Sterke punten
- De talenten van studenten worden ontwikkeld via een doordachte inhoudelijke programmaopbouw. De student wordt hierbij begeleid in zelfstandigheid, kritisch en creatief denken en bij de stapsgewijze oplossing van complexe wiskundige problemen. Ook bij het bachelorproject en de (kwalitatief hoogstaande) masterproef is de begeleiding excellent, wat onder andere blijkt uit een internationale benchmark.
- Er zijn mogelijkheden tot internationale uitwisseling met en naar gerenommeerde buitenlandse universiteiten. Dit wordt sterk begeleid door de opleiding.
- De samenhorige groep van studenten heeft veel inspraak in overlegorganen, studentenverenigingen, alumniverenigingen, LinkedIn, etc. en organiseert tal van activiteiten (bv. cursuscruisen, problem solving avonden, lezingen, etc.).
- Formele en informele feedback van alle belanghebbenden wordt steeds ter harte genomen en geremedieerd door de opleiding.
- Het internationaal team van lesgevers hanteert uiteenlopende onderwijstechnieken, gaande van de krijt-en- bord methode om wiskundige redeneringen op te bouwen tot het gebruik van state-of-the-art ontwikkelings- en simulatiesoftware.
Werkpunten
- De opleiding zal haar communicatie over de eind- en opleidingscompetenties verder optimaliseren naar alle stakeholders.
- De opleiding zet sterker in op presentatie- en computervaardigheden en samenwerken tijdens de lessen in een hedendaagse infrastructuur.
- Het (internationale) werkveld en alumni zullen nog sterker betrokken worden bij de opleiding via stages, casestudies, gastsprekers, masterproef, etc.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 09/07/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.