Master of Laws in het notariaat
Ambieer je een benoeming tot notaris? Of wil je extra goed voorbereid zijn op een job in de vastgoedsector, de vermogensplanning, de advocatuur of het bank- of verzekeringswezen? Dan is deze verdiepende masteropleiding iets voor jou.
Inhoud
Het doel van de master-na-master Notariaat is om jou een grondige wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis te geven van de rechtstakken die relevant zijn voor de notariële praktijk: burgerlijk recht, familiaal vermogensrecht, krediet- en vennootschapsrecht, fiscaal recht, bestuursrecht, procesrecht en internationaal privaatrecht. Als notaris of notarieel jurist adviseer je immers mensen bij belangrijke stappen in hun leven zoals een huwelijk, de aankoop woning, een overlijden. Je treft preventieve juridische maatregelen en brengt uitdagende opdrachten tot een goed einde. Het is een niet-conflictueus werk, waar je samen met anderen op zoek gaat naar oplossingen. Ook voor wie geen job overweegt in de notariële sector, heeft deze verdiepende opleiding heel wat troeven:
- De colleges zijn praktijkgericht en casuïstisch opgebouwd. Hoe verbeter bijvoorbeeld je een testament? Hoe bereken je de termijn voor bezwaren tegen een ontwerp van verdeling?
- Je leert juridische concepten uitleggen aan niet-juristen die met een concreet probleem worden geconfronteerd.
- Verschillende rechtstakken worden op een geïntegreerde wijze benaderd. Zo komen het administratief recht en het burgerlijk recht vaak samen bij het opstellen van akten.
- De kleinschaligheid en persoonlijke aanpak van de opleiding bieden de mogelijkheid om je netwerk verder uit te bouwen.
Voor wie
Afhankelijk van je vooropleiding kan je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Het is niet noodzakelijk om je keuzes in de basisopleiding rechten al af te stemmen op de opleiding notariaat. Vanzelfsprekend sluit de opleiding best aan bij vakken zoals Familiale vermogensplanning, Vastgoedrecht, Verdiepend zekerheids- en insolventierecht en Verdiepend personen-, familie- en relatievermogensrecht.
Structuur
- Elk opleidingsonderdeel is een verdieping van wat je eerder al gevolgd hebt.
- Er is geen verplichte stage als onderdeel van de opleiding.
- De lessen worden gebundeld op drie dagen van de week. Zo heb je de mogelijkheid om de opleiding te combineren met een deeltijdse job of een relevante stage.
- Je kan de opleiding over meerdere jaren spreiden.
- De lessen gaan door op de campus. Elke lesgever geeft aan de start van het semester aan of er opnames ter beschikking worden gesteld. Behoudens uitzonderlijke omstandigheden zoals de coronapandemie is er geen livestream.
- Voor de masterproef bereid je op zelfstandige wijze een werk voor dat als een wetenschappelijk artikel is opgevat.
Arbeidsmarkt
Wil je in aanmerking komen voor een benoeming tot notaris of kandidaat-notaris? Dan moet je na het behalen van het masterdiploma Notariaat gedurende drie jaar de wettelijk verplichte stage lopen bij een notaris.
Na het doorlopen van de stage kun je de titel van kandidaat-notaris bekomen door deelname aan een vergelijkend examen en benoeming door de Koning.
Streef je geen benoeming tot notaris na en wil je toch graag mensen adviseren over notariële zaken? Dan kan je als notarieel jurist aan de slag.
Ook voor wie liever aan de slag gaat in de advocatuur, het bank-, krediet- en verzekeringswezen, de vermogensplanning of de vastgoedsector biedt de master-na-master Notariaat door haar verdiepende aanpak een meerwaarde.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- De opleiding legt de focus op een grondige wetenschappelijke oriëntatie.
- Er wordt gekozen voor een vakoverschrijdende benadering van de uiteenlopende takken van het recht die de notaris aanbelangen.
- De opleiding heeft bijzonder aandacht voor maatschappelijke competenties in het licht van de taak van de notaris in de samenleving.
- De opleiding besteedt ruime aandacht aan het volledige proces van het opstellen van akten en de inhoudelijke adviesplicht van de notaris daarbij.
- De organisatie van het studieprogramma ligt vast op drie lesdagen zodat een combinatie met een stage of met werk mogelijk is voor de student.
Sterke punten
- De opleiding vertrekt vanuit een duidelijke en specifieke onderwijsvisie.
- Er is een hoge betrokkenheid, professionaliteit en motivatie van de lesgevers.
- Er heerst een grote betrokkenheid van studentenvertegenwoordigers, alumni en het werkveld.
- De opleiding hanteert een transparant toetsbeleid.
- Er is een weloverwogen mix van mondelinge en schriftelijke evaluatievormen.
Werkpunten
- De opleiding wil de verschillende eindcompetenties per opleidingsonderdeel aan de studenten verder verduidelijken.
- De opleiding zal meer inhoudelijke aandacht besteden aan de internationale dimensie van het notarisambt.
- De opleiding maakte een verviervoudiging van het aantal studenten mee in de afgelopen jaren en hoopt daartoe op de inzet van meer academisch personeel voor de begeleiding van de masterproef.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.