Master of Science in de bedrijfseconomie (bedrijfseconomie)
De masteropleiding Bedrijfseconomie heeft twee afstudeerrichtingen: Bedrijfseconomie en Fiscaliteit. In het vakgebied Bedrijfseconomie maak je kennis met de interne structuren en processen die een bedrijf in staat stelt zijn doelstellingen te bereiken. Het vakgebied Fiscaliteit wint elke dag aan belang, niet in het minst omdat steeds meer particulieren, vennootschappen en verenigingen geconfronteerd worden met een steeds complexer wordende wetgeving.
Inhoud
In de afstudeerrichting Bedrijfseconomie bestudeer je de functionele aspecten van een organisatie: het ontstaan van bedrijven en organisaties, het management, de financiering, de financiële rapportering, de administratieve organisatie, het personeelsbeleid, de productie en verkoop van goederen en diensten, en de rol van het management. Na deze opleiding heb je oog voor economische opportuniteiten en ondernemerschap, en begrijp je de maatschappelijke implicaties van bedrijfseconomische beslissingen. In deze opleiding combineer je eerder verworven kennis en vaardigheden met bedrijfseconomische inzichten.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De opleiding bestaat uit een voorbereidingsprogramma en een masterprogramma. Het voorbereidingsprogramma brengt je een grondige basiskennis bedrijfseconomie bij.
Het masterprogramma (60 studiepunten) bestaat uit vijf verplichte vakken die een grondige kennis op het vlak van het financieel en algemeen beheer nastreven. Zo moet je in staat zijn om een jaarrekening op te stellen en de betekenis van de cijfers te begrijpen in het licht van investeringsbeslissingen en waardering. Je leert de impact van verschillende financieringsvormen op de waarde van de onderneming schatten en je gebruikt kostprijzen in beslissings- en besturingsprocessen. Aanvullend bieden we jou een raamwerk om na te denken over strategische keuzes waarmee organisaties worden geconfronteerd. De verplichte vakken worden aangevuld met 21 studiepunten aan keuzevakken waardoor je jouw kennis verdiept in één domein of verbreedt binnen meerdere domeinen. Je kiest uit de volgende clusters: ondernemerschap, dienstenmanagement, beleidsinformatica en operationeel beheer, bedrijfsfinanciering, accountancy of marketing en personeelsbeleid.
De masterproef (15 studiepunten) peilt naar jouw vermogen om de verworven kennis zelfstandig toe te passen in een grondige studie van een onderwerp naar keuze. Na overleg met jouw promotor baken je een onderwerp af dat zich volledig binnen het economische vakgebied situeert of je stelt een onderwerp voor uit jouw vooropleiding waarvan je een economisch aspect wenst uit te diepen.
Vrijstellingen zijn mogelijk op basis van eerder behaalde credits. In jouw vooropleiding kan je dus reeds keuzevakken afstemmen op het voorbereidings- of masterprogramma.
Arbeidsmarkt
Toekomstige werkgevers verwachten steeds vaker dat werknemers vertrouwd zijn met bedrijfseconomische begrippen en relaties. Zij moeten economisch redeneren en communiceren binnen een complexe, bedrijfsmaatschappelijke context. Jouw bedrijfseconomische bagage is op de arbeidsmarkt een belangrijke troef en vaak zelfs een vereiste. Of je nu jurist bent, psycholoog of ingenieur, je functioneert beter in een organisatie als je de werking ervan doorziet en de economische context begrijpt. Een degelijke kennis van de werking van een bedrijf of organisatie is daarom noodzakelijk voor elke jongere met interesse en ambitie.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Effectiviteit: onze grootste troef is zonder meer dat we op korte termijn onze studenten heel wat bedrijfseconomische kennis en vaardigheden bijbrengen. Onze studenten kunnen op de arbeidsmarkt dan ook hun voet zetten naast studenten TEW of Handelswetenschappen.
- Talentontwikkeling: we bieden onze studenten heel wat keuzevrijheid om een groot deel van hun programma zelf samen te stellen.
- Programma: onze opleiding brengt heel wat concrete kennis bij, maar is gestoeld op wetenschappelijke inzichten. Onze studenten zijn in staat na de studie aan te sluiten bij het doctoraat in de Toegepaste Economie.
- Communicatie- en samenwerkingsvaardigheden: via tal van opdrachten leren onze studenten samenwerken rond bedrijfseconomische thema’s en hierover professioneel te rapporteren, zowel schriftelijk als mondeling.
- Aandacht voor milieu en samenleving: we hechten belang aan hoe bedrijfseconomische beslissingen rekening kunnen houden met elementen van milieu en maatschappelijk welzijn.
Sterke punten
- Studentvriendelijk en academisch onderlegd lesgeversteam: onze lesgevers hebben stuk voor stuk mensen hun sporen verdiend als internationaal erkend onderzoeker. Terzelfdertijd zijn ze toegankelijk voor studenten.
- Toetsing: onze studenten worden op voorhand goed geïnformeerd over de wijze van evalueren en de verwachtingen omtrent de examens. Er is voldoende mogelijkheid tot feedback.
- Gebruik maken van het multiperspectivisme in de opleiding: de opleiding kent een diverse instroom van studenten. Zij hebben reeds een ander, niet-economisch, diploma behaald. De opleiding benut de mogelijkheden om studenten met verschillende vooropleidingen bij elkaar te brengen. Zo kunnen ze eerder verworven inzichten uitwisselen en toepassen op economische aspecten.
Werkpunten
- De opleiding wil in de toekomst nog meer mensen uit het bedrijfsleven bij de opleiding betrekken. Gegeven dat veel studenten de opleiding volgen om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen, moet er een goede mapping zijn tussen de nagestreefde opleidingscompetenties en de vaardigheden die nodig zijn in het bedrijfsleven.
- De alumniwerking kan nog worden verbeterd: door de korte tijdsduur (i.e. dikwijls negen maanden) waarin studenten aan onze faculteit verblijven gaat de band met de faculteit en de opleiding na het afstuderen vaak verloren. We zouden graag initiatieven nemen om de band met de studenten ook na het afstuderen te versterken.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 24/06/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.