Master of Science in de bedrijfseconomie (fiscaliteit )

De masteropleiding Bedrijfseconomie heeft twee afstudeerrichtingen: Bedrijfseconomie en Fiscaliteit. In het vakgebied Bedrijfseconomie maak je kennis met de interne structuren en processen die een bedrijf in staat stelt zijn doelstellingen te bereiken. Het vakgebied Fiscaliteit wint elke dag aan belang, niet in het minst omdat steeds meer particulieren, vennootschappen en verenigingen geconfronteerd worden met een steeds complexer wordende wetgeving.

AACSB International Logo

Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.

https://www.aacsb.edu/about-us

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De afstudeerrichting Fiscaliteit is gericht op het uiteenrafelen en analyseren van deze complexe materie; ze integreert daartoe het juridische denkpatroon en bedrijfseconomische inzichten, in een dynamische optiek en actuele achtergrond. Na deze brede vorming in de fiscaliteit ben je in staat om complexe fiscale vraagstukken, zowel op nationaal als internationaal niveau, op een correct wetenschappelijke en kritische wijze te analyseren om zo tot creatieve oplossingen of antwoorden te komen. De evoluties binnen het vakgebied worden op een systematische wijze opgevolgd zodat je in staat bent om een gefundeerd en maatschappelijk verantwoord fiscaal advies te formuleren. Het werkveld stelt daarom steeds hogere eisen waaraan dit programma tegemoet komt. De vakken uit de master Fiscaliteit geven aanleiding tot vrijstellingen voor het toelatingsexamen van belastingsadviseur (ITAA).

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De opleiding bestaat uit een voorbereidingsprogramma en een masterprogramma. Afhankelijk van jouw vooropleiding volg je een voorbereidingsprogramma waarin we jou een grondige basiskennis (bedrijfs)economie en recht bijbrengen.

In de masteropleiding volg je 45 studiepunten aan verplichte vakken. Je verwerft inzicht in de structuur en systematiek van de Belgische, internationale en Europese fiscaliteit. Je zal onder andere in staat zijn om diverse vraagstukken uit de personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw kritisch te analyseren. We maken je wegwijs in de fiscale procedure, gaande van de aangifte tot betwisting of invordering van een aanslag. Daarnaast maken we jou vertrouwd met de wettelijke en beroepsnormen voor belastingconsulenten, de fiscale bevoegdheden van de lokale en regionale overheden, de registratie- en successierechten, de uitdagingen inzake internationale en Europese fiscaliteit en de interpretatie van het Belgisch en internationaal boekhoudrecht en dit in relatie tot de inkomstenbelastingen. In fiscale planning en strategie worden actuele thema's aangereikt waarbij je de diverse fiscale takken leert integreren en beslissingen aftoetst aan de fiscale strategie.

De overige 15 studiepunten worden ingenomen door de masterproef die uit twee luiken bestaat: een seminariewerk in kleine groep over een actueel fiscaal thema waarbij een onderzoeksvraag op een correct wetenschappelijke en kritische wijze wordt geanalyseerd om te komen tot een duurzame oplossing, en een praktijkgerichte tax game ontwikkeld door een grote fiscale werkgever. De tax game stimuleert een creatief en kritisch denkpatroon en dompelt je meteen onder in de fiscale adviespraktijk, zowel op Belgisch als op internationaal niveau.

Arbeidsmarkt

Als je kiest voor de afstudeerrichting fiscaliteit, dan bouw je een carrière uit als belastingconsulent, fiscaal jurist, fiscaal advocaat, accountant, bedrijfsrevisor, of bekleed je een kaderfunctie in de privésector of bij de overheid.