Master of Science in de bedrijfseconomie (fiscaliteit )
De masteropleiding Bedrijfseconomie heeft twee afstudeerrichtingen: Bedrijfseconomie en Fiscaliteit. In het vakgebied Bedrijfseconomie maak je kennis met de interne structuren en processen die een bedrijf in staat stelt zijn doelstellingen te bereiken. Het vakgebied Fiscaliteit wint elke dag aan belang, niet in het minst omdat steeds meer particulieren, vennootschappen en verenigingen geconfronteerd worden met een steeds complexer wordende wetgeving.
Inhoud
De afstudeerrichting Fiscaliteit is gericht op het uiteenrafelen en analyseren van deze complexe materie; ze integreert daartoe het juridische denkpatroon en bedrijfseconomische inzichten, in een dynamische optiek en actuele achtergrond. Na deze brede vorming in de fiscaliteit ben je in staat om complexe fiscale vraagstukken, zowel op nationaal als internationaal niveau, op een correct wetenschappelijke en kritische wijze te analyseren om zo tot creatieve oplossingen of antwoorden te komen. De evoluties binnen het vakgebied worden op een systematische wijze opgevolgd zodat je in staat bent om een gefundeerd en maatschappelijk verantwoord fiscaal advies te formuleren. Het werkveld stelt daarom steeds hogere eisen waaraan dit programma tegemoet komt. De vakken uit de master Fiscaliteit geven aanleiding tot vrijstellingen voor het toelatingsexamen van belastingsadviseur (ITAA).
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De opleiding bestaat uit een voorbereidingsprogramma en een masterprogramma. Afhankelijk van jouw vooropleiding volg je een voorbereidingsprogramma waarin we jou een grondige basiskennis (bedrijfs)economie en recht bijbrengen.
In de masteropleiding volg je 45 studiepunten aan verplichte vakken. Je verwerft inzicht in de structuur en systematiek van de Belgische, internationale en Europese fiscaliteit. Je zal onder andere in staat zijn om diverse vraagstukken uit de personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw kritisch te analyseren. We maken je wegwijs in de fiscale procedure, gaande van de aangifte tot betwisting of invordering van een aanslag. Daarnaast maken we jou vertrouwd met de wettelijke en beroepsnormen voor belastingconsulenten, de fiscale bevoegdheden van de lokale en regionale overheden, de registratie- en successierechten, de uitdagingen inzake internationale en Europese fiscaliteit en de interpretatie van het Belgisch en internationaal boekhoudrecht en dit in relatie tot de inkomstenbelastingen. In fiscale planning en strategie worden actuele thema's aangereikt waarbij je de diverse fiscale takken leert integreren en beslissingen aftoetst aan de fiscale strategie.
De overige 15 studiepunten worden ingenomen door de masterproef die uit twee luiken bestaat: een seminariewerk in kleine groep over een actueel fiscaal thema waarbij een onderzoeksvraag op een correct wetenschappelijke en kritische wijze wordt geanalyseerd om te komen tot een duurzame oplossing, en een praktijkgerichte tax game ontwikkeld door een grote fiscale werkgever. De tax game stimuleert een creatief en kritisch denkpatroon en dompelt je meteen onder in de fiscale adviespraktijk, zowel op Belgisch als op internationaal niveau.
Arbeidsmarkt
Als je kiest voor de afstudeerrichting fiscaliteit, dan bouw je een carrière uit als belastingconsulent, fiscaal jurist, fiscaal advocaat, accountant, bedrijfsrevisor, of bekleed je een kaderfunctie in de privésector of bij de overheid.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
De afstudeerrichting Fiscaliteit beoogt de studie van de interactie van fiscaliteit met bedrijfseconomische inzichten. Daarbij streeft de opleiding er naar om voor zowel juristen als voor niet-juristen de banden tussen het fiscaal recht en de bedrijfseconomie aan te trekken.
- Diepgaande vakgerichte fiscale kennis, waarvan de basis in een vooropleiding of het voorprogramma is aangebracht met aandacht voor aanverwante kennisgebieden zoals onder meer accountancy, bedrijfseconomie en vennootschapsrecht aan te scherpen.
- Integratie theorie en praktijk met nadruk op het toepassen van de grondige fiscale kennis op concrete problemen en het verwerven van de nodige compententies als voorbereiding op de fiscale beroepspraktijk.
- Communicatievaardigheden met aandacht voor correct gebruik van zowel de juridische als de bedrijfseconomische terminolgie.
- Onderzoeksvaardigheden waarbij de mogelijkheid geboden wordt om zelfstandig fiscaal onderzoek te verrichten, zowel in een juridische als in een bedrijfseconomische context.
Sterke punten
- Diepgaande kennis en inzicht in de fiscaliteit: de studenten verwerven een diepgaande kennis in de grondbeginselen van het fiscaal recht en in de functionele domeinen van de fiscaliteit en de randdisciplines. Hierbij volgen ze de recente evoluties in de fiscale wetgeving nauw op.
- Multidisciplinaire aanpak: er wordt in de opleiding bijzonder aandacht besteed aan de interactie tussen de bedrijfseconomie en fiscaliteit zodat studenten fiscale vraagstukken oplossen vanuit een multidisciplinaire benadering. Hierbij staan generieke competenties zoals samenwerken en communiceren centraal.
- Inbreng praktijkdeskundigen: gastprofessoren van reputabele fiscale advies- en advocatenkantoren zijn aangetrokken, om elk in hun vakgebied, opleidingsonderdelen te verzorgen. Dit zorgt voor een sterke verwevenheid tussen onderzoek, onderwijs en praktijk.
- De opleiding zet sterk in op een alumnibeleid en de samenwerking met het werkveld. Jaarlijks wordt een alumni event georganiseerd om deze contacten warm te houden. Alumni en studenten worden ook nauw betrokken bij de opleidingscommissie.
Werkpunten
- Stimuleren van buitenlandse contacten en studie-ervaringen. De opleiding streeft ernaar de kansen te benutten die er bestaan in het kader van Internationalization@home en wenst de contacten en samenwerkingsmogelijkheden te stimuleren tussen internationale en Vlaamse studenten.
- De opleiding wenst de thema’s duurzaamheid, ondernemen en maatschappelijk engagement een meer uitgesproken karakter te geven in het programma.
- De opleiding streeft ernaar een internationale programmatoets uit te werken, deze voor te leggen aan externe academische peers en hun waardevolle feedback in rekening te nemen. Deze programmatoets zal om de 6 jaar herhaald worden.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/07/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.