Master of Science in de bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie
Deze master (Campus Kortrijk) geeft je inzicht in de ontwikkeling, het ontwerp en de operatie van biogebaseerde circulaire processen in een industriële productieomgeving. Ook aspecten als risico-evaluatie en kwaliteit komen uitvoerig aan bod.
Inhoud
De masteropleiding bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie duurt 1 jaar en geeft je inzicht in de ontwikkeling, het ontwerp en de operatie van bio-gebaseerde circulaire processen in een industriële productieomgeving. Je wordt helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt: je volgt bedrijfsmanagement, je doet een stage en je schrijft een masterproef.
In deze opleiding leer je hoe je nieuwe biogebaseerde processen ontwikkelt en verfijnt voor de productie, (bio)raffinage en recyclage van levensmiddelen, groene chemicaliën en duurzame brandstoffen. Daarbij staat duurzaamheid centraal. Het ‘circulaire’ verwijst naar het recycleerbaar of biodegradeerbaar maken van het eindproduct en de nevenstromen en afvalstromen opwaarderen tot nieuwe producten. Je scherpt je technische vaardigheden aan door zelf te experimenteren in onze gloednieuwe labo’s. Je leert zelfstandig of in team te zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labosessies.
Aandachtspunten
De Master of Science in de Bio-industriële wetenschappen: Circulaire bioprocestechnologie is een unieke opleiding in Vlaanderen.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De masteropleiding volgt op de driejarige bacheloropleiding. Tijdens het masterjaar werk je aan een masterproef van 20 studiepunten. Je kan die uitvoeren in samenwerking met een bedrijf of een onderzoeksinstelling. Gezien de toepassingsgerichtheid van de opleiding is er naast de masterproef ook een stage voorzien waarin je met verschillende aspecten van het werkveld in contact komt.
Arbeidsmarkt
Met je diploma industrieel ingenieur heb je veel mogelijkheden: je kan aan de slag in een bedrijf als procesingenieur, productie-ingenieur, kwaliteitsingenieur, R&D-ingenieur, verantwoordelijke voor aan- en verkoop, consultant, bij de overheid, als leerkracht, en nog veel meer. Omdat de opleiding verschillende disciplines combineert, heb je als afgestudeerde ingenieur een gegeerd profiel voor kmo's en grote bedrijven in o.a. de hernieuwbare energie-, milieutechnologie- en recyclagesector. Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je enkele getuigenissen van afgestudeerden die je vertellen over hun job.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme en multidisciplinariteit: We leiden onze studenten op tot zelfstandige professionals. Onze studenten leren in team werken binnen verschillende integratievakken. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om innovatief en praktijkgericht te werken.
- Een wetenschappelijke en praktijkgerichte focus: onze studenten krijgen een grondige theoretische kennis mee, maar leren ook eigenhandig te experimenteren in de goed uitgeruste en recent vernieuwde labo’s.
- Een sterke inbedding in het werkveld via de bedrijfsstage, de masterproef (vaak in samenwerking met bedrijven) en talrijke bedrijfsbezoeken. Als student krijg je dus verschillende kansen om in contact te komen met de laatste nieuwe ontwikkelingen in de industrie.
- Toekomstgericht: als afgestudeerde Master in de bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie ben je flexibel inzetbaar binnen de industrie van de toekomst, die gebaseerd is op circulariteit bij zowel food and non-food toepassingen.
- Programma: Ruim een derde van het masterjaar is voorzien voor de masterproef en stage. Dit biedt verschillende mogelijkheden voor internationale uitwisseling.
Sterke punten
- Voorbereiding: de Master in de bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie bouwt verder op de Bacheloropleiding bio-industriële wetenschappen waardoor studenten goed voorbereid zijn.
- Onderwijs en industrieel relevant onderzoek: studenten die kiezen voor onze opleiding, kiezen voor kwaliteitsvol onderwijs dat gebaseerd is op industrieel en toepassingsgericht wetenschappelijk onderzoek. Ons vakkenaanbod sluit bovendien nauw aan bij de onderzoekexpertise van onze docenten en de noden van de (lokale) industrie.
- Evenwicht theorie en praktijk: de vakken in ons opleidingsprogramma bestaan voor een belangrijk deel uit praktijk (labo’s, bedrijfsbezoeken, groepswerk). Hierbij wordt er steeds gewerkt met kleine groepen in moderne, recent vernieuwde labo’s en infrastructuur.
- Gemotiveerd lesgeversteam: Het lesgeversteam is bijzonder geëngageerd om de studenten zo kwaliteitsvol mogelijk onderwijs te verschaffen. Het lesgeversteam legt een grote flexibiliteit aan de dag om het onderwijs en de evaluatie zo optimaal mogelijk voor de studenten te laten verlopen.
- Aanspreekbaarheid: Als praktijkgerichte opleiding zetten wij in op een direct en intensief persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten.
Werkpunten
- Nieuw programma: zowel het masterprogramma, als het voorafgaande bachelorprogramma zijn volledig nieuw (eerste masterstudenten zijn afgestudeerd in juni 2022). Op basis van de bevindingen van de eerste afgestudeerden zal het programma worden bijgestuurd.
- Strakkere opvolging van het masterproefproces: Het masterproefproces gaande van het voorstellen van de onderwerpen, de keuze van de onderwerpen tot het presenteren en verdedigen van de masterproef werd volledig herzien na opmerkingen door de studenten. Er werd een compleet draaiboek uitgewerkt, de evaluatieprocedure werd opnieuw bekeken, het masterproefcompendium werd uitgebreid. Dit alles is lopende en wordt van nabij opgevolgd en waar nodig bijgestuurd.
- Feedback en feedforward: Omdat feedback en feedforward aangegeven werden als belangrijk bij de opstart van de bacheloropleiding, zal er in de masteropleiding op worden toegezien dat er adequate feedback is.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. Screening van de monitor door het Onderwijskwaliteitsbureau van de Universiteit Gent staat gepland in de periode 2021 – 2024.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.