Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding
In de opleiding ‘Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding’ leer je als ingenieur innoveren in voedselproducten, hun productieprocessen of in het ruimere voedselsysteem. Deze bio-ingenieur lost complexe uitdagingen op in een sterk evoluerende maatschappij met een voedselsysteem in transitie.
Inhoud
De voedseltransitie is in volle gang: hoe kunnen we in de komende decennia bijna 10 miljard mensen voeden binnen de grenzen van onze planeet? Dit omvat uitdagingen zoals de eiwittransitie, waarbij de focus verschuift naar plantaardige en alternatieve eiwitten; de groeiende vraag naar gezonde en gepersonaliseerde voeding met minder suiker, zout en vet; en de duurzaamheidstransitie die aandacht vraagt voor biodiversiteit en minimaliseren van klimaatimpact. Daarnaast spelen technologische innovaties een sleutelrol, met mildere conserveringstechnieken, het beperken van voedselverliezen en duurzame verpakkingen.
De opleiding ‘Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding’ leidt ingenieurs op die voedselproducten en hun processen innoveren binnen het breder kader van een duurzaam voedselsysteem. Deze ingenieur-innovator denkt kwantitatief met focus op de (bio)technologische, (fysico)chemische, microbiologische en nutritionele aspecten van voedsel en voedselproductie. Masterstudenten leren niet alleen te begrijpen hoe diverse processen (van de verwerking van grondstoffen afkomstig uit de biotechnologie, circulaire processen of conventionele landbouw tot verpakking en bewaring) in elkaar zitten, maar ook om ze kwantitatief te analyseren en te optimaliseren.
Als ingenieur-innovator in het voedselsysteem worden complexe uitdagingen ontrafeld door middel van systeemdenken en een multidisciplinaire aanpak: vb. combinatie van productontwikkeling met risicoanalyse om de voedselveiligheid te garanderen of technologische innovaties met oog voor duurzaamheid. Daarnaast is de kennis van de relatie tussen voeding en gezondheid van de mens cruciaal. Je leert betrouwbare informatie te onderscheiden en een plaats in te nemen in het maatschappelijk debat rond voedsel en voeding. Met deze kennis en vaardigheden worden studenten gestimuleerd om creatief en innovatief bij te dragen aan internationaal beleid rond duurzame voeding en gezondheid. Ze leren nieuwe concepten te ontwikkelen voor het voedselsysteem van de toekomst binnen de biogebaseerde economie.
Aandachtspunten
De transitie naar duurzamere voedselsystemen staat centraal in deze unieke ingenieursopleiding.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De masteropleiding bouwt op de bacheloropleiding bio-ingenieur, waarin basisdisciplines en ingenieursvaardigheden werden aangeleerd. In de master wordt een pakket plichtvakken aangevuld met keuzevakken, die in functie van de interesse van de student kunnen ingevuld worden (vb. eerder georiënteerd naar relatie met gezondheid van de mens of eerder technologisch gericht). In de master komen diverse vakken aan bod die zich focussen op product- en procesontwikkeling alsook modellering & simulering (‘het ingenieur zijn’). Het curriculum wordt verbreed met vakken zoals Human Nutrition & Health, Kwaliteitszorg en risicoanalyse en Voedselveiligheidsbeheer. Duurzaamheid binnen het voedselsysteem, de maatschappelijke rol van voeding en internationale aspecten van het vakgebied worden op een geïntegreerde manier behandeld over diverse vakken heen. Studenten worden gestimuleerd om een internationale blik te ontwikkelen via het vak Global Perspectives of Food Science and Nutrition. Het sluitstuk van de opleiding, naast de masterproef, is het multidisciplinaire vak Productinnovatie in de levensmiddelenindustrie. In dit jaarvak integreren studenten alle opgedane kennis en vaardigheden om in team een innovatief levensmiddel te ontwikkelen dat inspeelt op de voedseltransitie.
De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen is zeer internationaal gericht. Je komt hoe dan ook in contact met studenten en culturen uit de hele wereld. Bovendien kun je op diverse manieren een buitenlandse ervaring opdoen. Zo kun je tijdens de masteropleiding deelnemen aan een uitwisselingsprogramma. Een stage in het buitenland behoort tevens tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je ook in het kader van je masterproef voor een periode naar het buitenland. Voor deze informatie kun je terecht op www.ugent.be/bw/nl/voor-studenten/buitenland.
Arbeidsmarkt
Als bio-ingenieur levensmiddelenwetenschappen en voeding zorg je mee voor de duurzame transitie van het voedselsysteem door te innoveren in voedselproducten, hun technologie en processen en/of het voedselsysteem. Je bent voorbereid op het professionele leven in het domein van de levensmiddelenwetenschappen en voeding, bijvoorbeeld in de (hoogtechnologische) levensmiddelenindustrie en hun toeleveranciers (vb. verpakkingen, ingrediënten, machines) en aanverwante sectoren zoals biotechnologische sector, farmacie en diervoeding. Je kan in een bedrijf aan de slag als R&D-verantwoordelijke, kwaliteitsmanager, proces- of verpakkingsingenieur, vaak doorgroeiend naar leidinggevende functies. De levensmiddelenindustrie is in België en Europa de grootste industriële werkgever. Afgestudeerden vinden ook hun weg naar (internationaal) beleid rond voedselstrategieën (vb. FAO/WHO, Europese Commissie, EFSA), naar NGO's (oa. consumenten- en sectororganisaties) en naar onderzoeksinstellingen die werken rond voedselproductie en relatie voeding en gezondheid. We zien bio-ingenieurs ook hun eigen onderneming opzetten (bv. productie van uniek levensmiddel, consultancy). Bekijk hier waar onze afgestudeerden werken.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Kennisontwikkeling: De opleiding moedigt studenten aan om hun kennis van levensmiddelenwetenschappen en voeding creatief, doelgericht en innovatief toe te passen bij het ontwikkelen van nieuwe concepten op het gebied van proces- en productontwikkeling, met oog voor duurzaamheidsaspecten en het bredere voedselsysteem.
- Kwantitatief inzicht: Het programma richt zich op het diepgaand begrijpen en kwantitatief analyseren van processen binnen het voedselsysteem en de relatie tussen voeding en gezondheid. Studenten leren deze processen te beschrijven, modelleren en simuleren.
- Ontplooiing van talenten: Studenten krijgen ruime keuzevrijheid bij het samenstellen van hun studieprogramma, afgestemd op hun persoonlijke interesses. Het programma biedt mogelijkheden voor stages en internationale uitwisseling. Afgestudeerden zijn flexibel inzetbare masters, gespecialiseerd in hun vakgebied, met vaardigheden om meerdere taken te beheren en prioriteiten te stellen.
- Kritisch en zelfstandig denken: De opleiding vormt kritische professionals die zelfstandig kunnen functioneren in diverse sectoren, van onderzoek en ontwikkeling tot beleid en maatschappelijke organisaties op het gebied van voeding en gezondheid. Via actief leren, werkcolleges en de masterproef ontwikkelen studenten een levenslange leerhouding en het vermogen om wetenschappelijk onderbouwde argumenten te formuleren in een multidisciplinaire context.
- Praktijkgerichtheid: De opleiding wordt ervaren door alumni en het werkveld als concreet en maatschappelijk relevant. Theoretische kennis wordt gekoppeld aan praktische toepassingen door middel van actuele voorbeelden, gastsprekers, bedrijfsbezoeken, werkcolleges en taken. Tijdens de masterproef voert de student zelfstandig onderzoek uit en in het vak ‘Productinnovatie’ leer je in een team te functioneren en projectmanagement in de praktijk toe te passen.
Sterke punten
- Sterk en veelzijdig programma: De Masteropleiding Bio-ingenieurswetenschappen: Levensmiddelenwetenschappen en Voeding biedt een kwalitatief hoogstaand programma dat focust op kritisch inzicht en onderzoeksvaardigheden. Afgestudeerden worden breed inzetbare bio-ingenieurs die voorbereid zijn om de uitdagingen binnen ons voedselsysteem (‘van boer tot bord’) met kennis en kritisch denkvermogen aan te pakken. De opleiding opent de deur naar diverse functies in de industrie, zoals R&D, procesingenieur of kwaliteitsmanager, zowel in grote, hoogtechnologische bedrijven als in KMO’s. Daarnaast behoren ook onderzoeks- en beleidsfuncties tot de mogelijkheden, met uitstekende doorgroeimogelijkheden. Sommige alumni starten een eigen productie- of consultancybedrijf.
- Gemotiveerd, deskundig en toegankelijk docententeam: De opleiding wordt ondersteund door een toegewijd team van docenten en assistenten uit diverse disciplines. Zij combineren hun passie voor onderwijs met internationale onderzoeksexpertise van wereldklasse, zoals blijkt uit de Shanghai-ranking 2021, waarin de faculteit wereldwijd in de top 50 (ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects) en in Europa op de 2e plaats staat voor Nutrition and Food Science (Europe's best Nutrition and Food Science universities [Rankings]). Het docententeam is toegankelijk en hanteert een persoonlijke aanpak in de begeleiding van studenten. Via communicatie met studentenvertegenwoordigers wordt een open dialoog gewaarborgd en feedback over de onderwijskwaliteit geïntegreerd, naast de reguliere onderwijsevaluaties.
- Geïntegreerd en multidisciplinair onderwijs: Het vak Productinnovatie in de levensmiddelenindustrie weerspiegelt de multidisciplinaire aard van het werkveld. Zowel studenten als docenten worden gestimuleerd om vakoverschrijdend te denken en te werken.
- Sterke ondersteuning door de Facultaire Dienst Onderwijs: De Facultaire Dienst Onderwijs speelt een cruciale rol in het ondersteunen van de opleidingscommissie en het waarborgen van de onderwijskwaliteit. Door workshops over kwaliteitszorg te organiseren en ‘best practices’ tussen docenten te delen, wordt een cultuur van voortdurende kwaliteitsverbetering in het onderwijs gestimuleerd.
Werkpunten
- Tekort aan ingenieurs voor de voedseltransitie aanpakken: Er is een dringende behoefte aan ingenieurs die zich willen inzetten voor een duurzame voedseltransitie. Daarom richten we ons op het beter toegankelijk maken van de opleiding Levensmiddelenwetenschappen en Voeding voor jongeren en de in- en doorstroom te garanderen. We werken aan het doorbreken van misvattingen, zoals het idee dat de opleiding ‘over koken’ gaat, en het beter positioneren van de opleiding als een hoogtechnologisch en veelzijdig vakgebied. Het werkveld biedt namelijk ook uitdagende en technologisch geavanceerde mogelijkheden om zich als bio-ingenieur volledig te ontplooien!
- Gerichte feedback en feedforward: De opleiding wil sterker inzetten op heldere en constructieve feedback en feedforward bij opdrachten. Dit helpt studenten beter inzicht te krijgen in hun prestaties (wat gaat goed en wat kan worden verbeterd?) en stelt hen in staat hun leerproces gericht bij te sturen. Daarnaast worden studenten meer gestimuleerd om proactief hun examens in te kijken, zodat ze een duidelijker beeld krijgen van hun sterke punten en groeimogelijkheden.
- Een gebalanceerd curriculum. De studenten ervaren het curriculum als pittig, mede door de vrij zware taakbelasting en de diverse manieren van activerende leren. Met het nieuwe curriculum bewaakt de opleidingscommissie actief de taakbelasting en het spreiden van deadlines, alsook het gebalanceerd inzetten van activerende werkvormen.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/03/2025.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.