Master of Science in de biowetenschappen: voedingsindustrie
De master in de biowetenschappen: voedingsindustrie (Campus Schoonmeersen - Gent) ligt het accent op de verwerking van grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen. Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van voedingsmiddelen, de functionaliteit van de ingrediënten en de kennis van de mogelijke chemische, fysische en microbiële gevaren.
Inhoud
Centraal in de masteropleiding staan productieprocessen en technologieën gebruikt in de brede voedingsindustrie. Voortbouwend op de bachelor worden hier bepaalde productcategorieën verder uitgediept. De diverse technieken en methodieken om productkwaliteit en -veiligheid te beoordelen komen uitgebreid aan bod. Deze kennis is noodzakelijk om de diverse productieprocessen te beheersen en de gewenste productkwaliteit te garanderen.
Naast de klassieke grondstoffen (plantaardige en dierlijke grondstoffen) en technologische aspecten van de levensmiddelenproductie komen ook nieuwe biotechnologische toepassingen of toepassingen vanuit de circulaire processen in de voedingsindustrie aan bod. Je wordt bovendien getriggerd om met de maatschappelijke en duurzaamheidsuitdagingen van de voedingsindustrie aan de slag te gaan. Je krijgt diverse mogelijkheden om verder te bouwen aan je onderzoeks- en communicatievaardigheden.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Een volledig curriculum bestaat uit 60 ECTS.
In de masteropleiding zijn er vier plichtvakken (17 ECTS). Deze plichtvakken hebben een vakoverschrijdende benadering die verschillende kennisdomeinen combineert, wat je toelaat om als een jonge professional te denken.
Naast die plichtvakken heb je de mogelijkheid om uit een voedingsspecifieke keuzelijst, volgens je eigen interesses, je curriculum samen te stellen en je verder te verdiepen (minstens 16 ECTS). Je kan ook de kans grijpen om een bedrijfsstage op te nemen, in een bedrijf naar keuze, en een echte werkplekervaring in de voedingsindustrie op te doen.
De masterproef maakt een belangrijk deel uit van deze opleiding (20 ECTS) en wordt normaliter gespreid over een volledig academiejaar, al zijn afwijkingen op deze regel mogelijk. Binnen de masterproef kan je onderzoek verrichten binnen een onderzoeksgroep aan UGent of aan een andere (internationale) universiteit of toepassingsgericht onderzoek verrichten in samenwerking met de voedingsindustrie.
De resterende credits kunnen verworven worden door een keuze uit een universiteitsbrede keuzelijst.
Ga je graag voor een internationale uitdaging, dan hebben wij een aanbod aan diverse internationale partnerinstellingen in uitwisselingsverband, een internationale masterproef of internationale stage.
Arbeidsmarkt
De volledige keten van de voedingsverwerking is technologisch sterk geëvolueerd en doet een beroep op heel wat kennis en creativiteit. Er is dus nood aan ingenieurs voedingsindustrie in zowel de toelevering, de verwerking, als de handel en distributie in functies binnen kwaliteitscontrole, productontwikkeling, aan- en verkoop, maar ook in onderzoek, onderwijs en advies. Een aantal van onze afgestudeerden zijn uitgegroeid tot succesvolle, zelfstandige ondernemers. Je product- en technologische kennis maakt je als afgestudeerde master in de voedingsindustrie optimaal inzetbaar om de voedselveiligheid en -kwaliteit te helpen garanderen. De tewerkstellingsmogelijkheden zijn dan ook zeer divers en de vraag is groot. Als pas afgestudeerde master kan je aan de slag als kwaliteitsmedewerker, -controleur of -adviseur, laboverantwoordelijke, productieleider, e.a.
Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Toepassingsgericht: de opleiding Master of Science in de biowetenschappen: voedingsindustrie stelt zich tot doel om vanuit een sterke wetenschappelijke basis een toepassingsgerichte vorming te bieden met focus op de productie en controle van lekkere, kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen.
- Technologievertaler: door de aanwezigheid van goed uitgebouwde laboratoria met technologische infrastructuur, die ook aantrekkelijk zijn voor toegepast onderzoek in samenwerking met de bedrijfswereld, zet de opleiding volop in op de vorming van applicatie-ingenieurs die een belangrijke schakel zijn tussen idee en uitvoering.
- Multidisciplinair: de afgestudeerde master heeft een ruime technologische kennis van en inzicht in de principes van de procestechnologie en de procescontrole. Hij/zij is vertrouwd met de aspecten verbonden aan voedselveiligheid en voedselkwaliteit en beheerst de technieken om deze te meten en te interpreteren. Door deze multidisciplinariteit kan de afgestudeerde een diversiteit van taken aan in de voedingsindustrie en aanverwante sectoren.
- Multiperspectivisme: binnen de opleidingsonderdelen worden seminaries georganiseerd die een breder perspectief introduceren. Zowel het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, het innoverend denken, de gezondheidsaspecten van voeding, als ethisch handelen komen aan bod.
- Talentontwikkeling van studenten: binnen de opleiding heeft men via een aanbod van diverse opleidingsonderdelen niet alleen oog voor de ontwikkeling van kennis en wetenschappelijke competenties maar ook voor competenties in communicatie en samenwerking en ondernemen. Indien gewenst kunnen studenten een bedrijfsstage of een deel van het curriculum in het buitenland opnemen.
Sterke punten
- Goede voorbereiding: de studenten die de opleiding Master in de biowetenschappen: voedingsindustrie aanvatten, zijn Bachelors in de biowetenschappen, die de minor Voeding hebben gevolgd, of studenten die met succes het schakelprogramma doorlopen hebben. Een goed georganiseerde trajectbegeleiding zorgt voor een degelijk advies voor studenten die hun studieprogramma samenstellen, ook in samenspraak met de opleiding.
- Gemotiveerd en aanspreekbaar lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door een geëngageerd lesgeversteam uit verschillende disciplines. De lesgevers laten zich daarbij ten volle inspireren door toegepast onderzoek en dienstverlening voor en in samenwerking met de voedingssector. Daarnaast staat het lesgeversteam garant voor persoonlijk contact met de studenten. Er is sprake van korte lijnen tussen de lesgevers en studenten. Dit zorgt voor een goede doorstroming van informatie rond kwaliteit van onderwijs, los van formele opleidingsevaluaties.
- Voor en door studenten: de opleiding heeft een sterke traditie in het actief betrekken van de studenten bij de organisatie en de invulling van het programma via verschillende raden en studentenoverlegcomités. De studentenevaluaties worden effectief gebruikt om de opleidingskwaliteit te optimaliseren.
- Positieve studentenevaluaties: uit de studenten- en masterproefbevragingen blijkt dat de studenten over het algemeen zeer tevreden zijn over het opleidingsprogramma. De inhoudelijke opbouw van het programma, de mogelijkheid om kennis toe te passen, de planning en de deadlines en het leren samenwerken worden als zeer goed ervaren door de studenten. Daarnaast is een positief punt uit de masterproefbevraging ook het kritisch leren omgaan met wetenschappelijke literatuur en het genuanceerd toepassen van eigen onderzoeksresultaten.
- Sterke link met het werkveld: de opleiding wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de bedrijfswereld door o.a. bedrijfsbezoeken, bedrijfsstages en eindwerken. Daarnaast wordt er regelmatig feedback gevraagd aan het werkveld, de alumni en de internationale peers, die zo actief bijdragen aan de kwaliteitszorg van de opleiding. Zo worden ook de noden vanuit het werkveld snel gesignaleerd en waar mogelijk geïntegreerd in de opleiding.
Werkpunten
- Inzetten op een optimale invulling van het programma: in overleg met de studenten wordt gezocht naar een optimale vakinhoudelijke afstemming tussen de diverse lesgevers om zo ruimte te maken voor vernieuwende onderwerpen en overlap te vermijden. Daarnaast werd in 2023 een internationale programmatoets uitgevoerd. Op basis van deze input wenst de opleiding de opleidingsspecifieke leerresultaten (OLR) te herwerken om het opleidingseigen profiel van deze ingenieur nog beter af te lijnen.
- Werken aan internationalisering: de opleiding wil, gebruik makend van haar internationaal netwerk en het grote aantal internationale studenten aan de faculteit, alle studenten de kans geven om een internationale ervaring op te doen, via een internationaal project, stage of eindwerk in het buitenland. Het eenjarige opleidingsprogramma maakt een internationale ervaring moeilijker, maar de studenten krijgen ook reeds in de bachelor de kans om op uitwisseling te gaan. Daarnaast bekijkt de opleiding ook de mogelijkheden voor initiatieven rond Internationalisation@Home. De opleiding laat zich daarbij inspireren door andere opleidingen met eenzelfde structuur.
- Feedback: de opleiding besteedt ruimer aandacht dan vroeger aan de feedback op werkstukken, wat ook impliceert dat er meer afspraken worden gemaakt tussen de lesgevers en studenten over de timing van de opdrachten en wat er precies wordt verwacht. De masterproef is het sluitstuk van de opleiding. De opleiding wil sterker inzetten op het expliciteren van de verwachtingen naar promotoren, tutoren en studenten toe over de richtlijnen en beoordeling van de masterproef.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 10/07/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.