Master of Science in de geneesmiddelenontwikkeling
De Master in de geneesmiddelenontwikkeling - Apotheker is toegespitst op het geneesmiddelenonderzoek en bereidt je beter voor op een functie in de industrie en het onderzoek.
Inhoud
De faculteit richt twee domeinmasters in, namelijk Master in de farmaceutische zorg en Master in de geneesmiddelenontwikkeling. Beide masters leiden tot de beroepstitel van apotheker en voorzien daarom een wettelijk vereiste stageperiode van 26 weken. De Master in de geneesmiddelenontwikkeling (2 jaar) bouwt verder op het academisch bachelordiploma (3 jaar) in de farmaceutische wetenschappen. Deze master is toegespitst op het geneesmiddelenonderzoek en bereidt voor op een functie in de industrie en het onderzoek, al dan niet na het volgen van een master-na-masteropleiding zoals industriële farmacie en klinische biologie of na het doctoraat.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
In beide masterjaren staat de wetenschappelijke farmaceutische opleiding centraal, met veel aandacht voor de wetenschappelijke praktijk. Het programma streeft naar integratie van farmaceutische kennis en vaardigheden en vormt een smeltkroes van farmaceutisch-technologische, medisch-biologische, en specifiek farmaceutische kennis.
Naast een aantal algemene vakken die ook gevolgd worden door de masterstudenten in farmaceutische zorg, bevat de Master in de geneesmiddelenontwikkeling een aantal verplichte specifieke vakken. Het eerste masterjaar omvat een masterproef die gebaseerd is op experimenteel onderzoek uitgevoerd in een binnen- of buitenlands laboratorium. In het tweede masterjaar kun je daarenboven een major en een bijkomend keuzevak kiezen, wat toelaat je verder te verdiepen in bepaalde vakgebieden in functie van je interesses of toekomstperspectieven. Er kan gekozen worden uit volgende majors: Personalised medicines, Biologics, Molecular imaging, Manufacturing en Regulatory quality. In deze majors is er een sterke inbreng van mensen uit het betreffende werkveld. De stageperiode is geprogrammeerd in het tweede jaar. Je kunt al een deel van de stage lopen in de vakantieperiode die volgt op het eerste masterjaar. Er worden ook een aantal 'terugkomdagen' voorzien waarin de praktijkervaring geëvalueerd en bijgestuurd wordt.
Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
De veelzijdigheid van de opleiding biedt jou als afgestudeerde apotheker een brede waaier aan beroepsmogelijkheden. Recente cijfers geven aan dat ruim 40% van de afgestudeerde apothekers een carrière uitbouwt buiten de klassieke officina. In 2012 waren er in België meer dan 32 000 mensen tewerkgesteld in de farmaceutische industrie. Apothekers kunnen tewerkgesteld worden in de meest diverse functies:
Productie en kwaliteitscontrole van geneesmiddelen
- Productiemanager
- QA (quality assurance) - verantwoordelijke of laboratoriumdirecteur
- Validatiemanager
Onderzoek en ontwikkeling (R&D)
- ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen (research & development)
- ontwikkeling van galenische vormen en analytische methoden
- experimentele en klinische farmacologie
Wetenschappelijk-ondersteunende functies
- opsteller van geneesmiddelendossiers met het oog op goedkeuring en registratie
- opsteller van wetenschappelijke informatie
- verantwoordelijke voor informatieverstrekking (publiciteit en voorlichting)
- verantwoordelijke voor geneesmiddelenbewaking
- opvolger van klinische studies in de verschillende ontwikkelingsfasen
- data-manager
- marketing onderzoeker
- product manager en sales manager
- informeren van het gezondheidskorps (incl. artsen, dierenartsen, verplegend personeel ...)
Hoewel je als Master in de geneesmiddelenontwikkeling rechtstreeks aan de slag kunt in de industrie, kan je ook een interuniversitaire master-na-masteropleiding tot Master in de industriële farmacie (60 SP) of een doctoraatsopleiding volgen.
Ook in aanverwante sectoren gaande van (functionele) voeding, medische hulpmiddelen, cosmetica, bloed- en weefselbanken tot fijnchemie, biociden en gezondheidseconomie en policies, en dit zowel in de industrie als onderwijs, ministeries en gezondheidsinstellingen, vinden afgestudeerden hun weg. Zowel in ziekenhuizen als in privélaboratoria zijn apothekers-biologen tewerkgesteld. Vele forensische (gerechts)toxicologen genoten een apothekersopleiding. Ze zijn opgeleid tot specialist met kennis van de menselijke fysiologie en inzichten in de biologische 'merkers' om pathologische toestanden te detecteren en hun evolutie te volgen. Je kan hiervoor een bijkomende specialisatie Master in de klinische biologie volgen (120 SP + drie jaar stage). Een loopbaan uitbouwen in wetenschappelijke instellingen van de overheid of in het onderwijs (secundair onderwijs, hogescholen) behoort ook tot de mogelijkheden. Ook op Europees en internationaal niveau zijn apothekers tewerkgesteld, bijvoorbeeld in het European Medicines Evaluation Agency (EMEA) in Amsterdam of de Wereld GezondheidsOrganisatie (WHO) in Genève.
Verken de vele mogelijkheden in de carrièregids met een hele reeks verhalen van oud-studenten.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Geneesmiddelenontwikkeling: Het studieprogramma focust op het begrijpen en kunnen toepassen van de principes en werkwijzen die internationaal gehanteerd worden bij de ontdekking, ontwikkeling, productie en vermarkting van geneesmiddelen. Farmaceutische vaardigheden (zoals kwantitatieve analyse, kwaliteitszorg, productie en formulatie van geneesmiddelen, en het opzetten en evalueren van in-vitro en in-vivo experimenten) worden aangescherpt.
- Inbedding in het werkveld: In deze master is er een sterke inbreng van mensen uit het werkveld. De stage in het tweede masterjaar garandeert blijvende voeling met patiënt en arts; gedurende 26 weken lopen de studenten stage in een apotheek en leren ze zelfstandig en in team te functioneren.
- Personaliseren van de opleiding: In het tweede masterjaar kiezen studenten een major (Personalised medicines, Biologics, Molecular imaging, Manufacturing en Regulatory quality) en een bijkomend keuzevak, wat toelaat zich in functie van de eigen interesses of toekomstperspectieven verder te verdiepen in een bepaald vakgebied.
- Engelstalige opleidingsonderdelen: Een aantal opleidingsonderdelen (de majors, de keuzevakken en de opleidingseigen vakken) worden in het Engels aangeboden; zo komen studenten in contact met het vakjargon en zijn ze beter voorbereid op de internationale context van de farmaceutische en aanverwante sectoren.
- Arbeidsmarkt: De combinatie van een diepgaande maar veelzijdige academische opleiding met praktische vaardigheden biedt een brede waaier aan beroepsmogelijkheden, en geeft ook toegang tot voortgezette studies. Deze opleiding bereidt voor op leidinggevende functies in een breed werkveld binnen de farmaceutische en aanverwante sectoren: industrie, onderzoeksinstellingen, gezondheidsinstellingen, verschillende overheidsinstanties of onderwijs.
Sterke punten
- Integratie kennis en vaardigheden: De opleiding integreert wetenschappelijke farmaceutische productkennis en vaardigheden met algemene bedrijfsvaardigheden, en combineert technologische en medisch-biologische aspecten met specifieke farmaceutische competenties, dit alles met een duidelijke toekomstvisie op preventieve, diagnostische en therapeutische productontwikkeling.
- Onderzoek: Het onderzoek van de lesgevers uit deze opleiding wordt internationaal gewaardeerd. Met de opleiding kiezen studenten voor een opleiding met een sterke onderzoeksbasis, die de nieuwste evoluties en innovatieve benaderingen in gezondheidsproducten op de voet volgt.
- De verankering van theorie en praktijk gebeurt onder andere tijdens de masterproef in het eerste masterjaar en de stage in het tweede masterjaar. Onder de deskundige begeleiding van academici en apothekers worden onze studenten gestimuleerd tot probleemoplossend denken. De opleiding biedt ook kwaliteitsvolle Erasmusstageplaatsen aan.
- Gemotiveerde, ervaren en veelzijdige docenten: Het team van lesgevers, assistenten en begeleiders heeft een grote en veelzijdige expertise in diverse gebieden van het ontdekken, ontwikkelen, produceren en opvolgen van geneesmiddelen en aanverwante producten.
- Sterke inbreng vanuit het werkveld: Onderwijs, onderzoek en praktijk worden in het programma geïntegreerd door de lesgevers en experten uit de verschillende domeinen. Vele masterthesissen worden uitgevoerd in externe laboratoria en (farma)bedrijven.
Werkpunten
- Studielast: De studielast van de opleiding wordt door de studenten als zwaar ervaren. Om de belasting blijvend te monitoren zal de opleiding via haar opleidingscommissie de vinger verder aan de pols houden.
- Evaluatie en feedback: De opleiding zal in haar competentiegericht onderwijs meer inzetten op gepaste feedback voor evaluaties en examens. Hiervoor wordt de feedbackcultuur verder uitgebouwd, en zullen de studenten beter geïnformeerd en meer aangemoedigd worden om de voorziene feedbackmogelijkheden te benutten.
- Interactie met het werkveld: De opleiding neemt momenteel initiatieven om – naast de stage in de apotheek – de interactie met het werkveld gedurende de opleiding te verbreden en te versterken.
- Ethisch-maatschappelijke impact: De opleidingscommissie zal – in overleg met de docenten – erover waken dat aspecten zoals duurzaamheid, maatschappelijke impact, ethisch handelen voldoende aan bod komen in de opleiding.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/08/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.