Master of Science in de industriële farmacie
De interuniversitaire opleiding heeft tot doel je te bekwamen in de diverse functies die een industrieapotheker in een farmaceutisch bedrijf op zich kan nemen. Hiertoe behoren o.m. de productie en analyse van geneesmiddelen, de kwaliteitscontrole, de ontwikkeling van galenische vormen, de registratie van geneesmiddelenpreparaten, het klinisch onderzoek ...
Inhoud
De interuniversitaire master-na-masteropleiding Master in de industriële farmacie heeft als doelstelling apothekers te bekwamen in de diverse functies die een industrieapotheker in een farmaceutisch bedrijf op zich kan nemen. Hiertoe behoren o.m. de productie en analyse van geneesmiddelen, de kwaliteitscontrole, de ontwikkeling van galenische vormen, de registratie van geneesmiddelenpreparaten, het klinisch onderzoek, de regulatory affairs, de marketing van farmaceutische producten …
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
In het eerste en tweede semester worden de lessen aan de diverse deelnemende universiteiten gedoceerd: de UGent, KULeuven, VUB en UAntwerpen. In het eerste semester is er eveneens ruimte voor de voorbereiding van de masterproef. Het tweede semester gaat van start met een intensieve masterproefperiode (in samenwerking met een farmaceutisch bedrijf). Erna starten de lessen van de tweedesemestervakken en is er ruimte voor de verwerkings- en schrijffase van de masterproef. De masterproef mondt uit in een schriftelijke rapportering onder de vorm van een te verdedigen scriptie.
Arbeidsmarkt
De tewerkstellingsmogelijkheden voor industrieapothekers zijn rooskleurig. We vinden de industrieapothekers uiteraard terug in farmaceutische bedrijven. Zij fungeren er als verantwoordelijken voor de analyse of productie van geneesmiddelen, als kwaliteitsmanager … Wie bovendien beschikt over een commerciële geest en bedrijfservaring of een economische scholing, komt in aanmerking voor een job als product of sales manager, verantwoordelijke voor publiciteit en voorlichting, medical writer of andere meer commercieel-administratieve functies.Ook bepaalde functies in cosmeticabedrijven, ziekenhuisapotheken, de overheid en de voedingsindustrie behoren tot de tewerkstellingsmogelijkheden. Naast de Doctors in de farmaceutische wetenschappen worden industrieapothekers ook ingeschakeld in het wetenschappelijk onderzoek of fungeren ze als administratieve medewerkers in de medische departementen. Om in aanmerking te komen voor een officiële erkenning van industrieapotheker door het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid moet je, na het behalen van het diploma van Master in de industriële farmacie, een stageperiode doorlopen van minimum zes maanden in een farmaceutische productie-eenheid gevestigd binnen de EU. De stage als dusdanig maakt geen deel uit van het academisch opleidingsprogramma tot industrieapotheker. Studenten die na het afstuderen stage wensen te lopen, kunnen hiervoor terecht bij Prof. dr. T. De Beer.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Breed en polyvalent programma. De opleiding heeft als doelstelling Masters in de geneesmiddelenontwikkeling, Masters in de farmaceutische zorg, Apothekers te bekwamen in de diverse functies die een Master in de industriële farmacie in een farmaceutisch bedrijf op zich kan nemen. Hiertoe behoren o.m. de productie en analyse van geneesmiddelen, de kwaliteitscontrole, de ontwikkeling van galenische vormen, de registratie van geneesmiddelenpreparaten, het klinisch onderzoek, de regulatory affairs, de marketing van farmaceutische producten,… De opleiding is gericht op de vorming van ‘qualified persons’ maar focust ook breder: de Masters in de industriële farmacie kunnen in een breed spectrum van het industrieel-farmaceutisch veld opereren.
- Masterproef in team en met industriële focus. Sinds het in 2016 vernieuwde programma wordt de masterproef ingevuld volgens het concept “Project Oriented Learning” waarbij studenten vertrekken van een probleemstelling gedefinieerd door en relevant voor de farmaceutische industrie. Hierdoor is er een duidelijke industriële focus en link met het werkveld. De studenten werken aan de masterproef in een team gedurende het volledige academiejaar met een intensieve periode van full-time praktisch werk in het bedrijf/de universiteit van 7 weken.
- Research gebaseerd onderwijs. Kenmerkend voor de farmaceutische industrie zijn de snel veranderende inzichten die nieuwe onderzoeksmethoden, resultaten, gezondheidsproducten en maatschappelijke golven in de farmaceutische industrie genereren. De student wordt ingebed in deze continue farmaceutisch industriële innovatieve ontwikkelingen en uitdagingen (door continue interactie met de farmaceutische industrie tijdens de opleiding). Deze benadering leert de studenten een levenslange onderzoekende, bijstuderende en kritische houding aan te nemen.
- Inbreng van externe stakeholders in de opleiding en werkveldervaring. In verschillende opleidingsonderdelen is er een belangrijke inbreng van experten uit het werkveld. Ook de bedrijfsbezoeken en de ‘industriële’ invulling van de masterproef dragen bij tot de werkveldervaring.
- De praktijkgerichte opleiding bereidt goed voor op de instap in het werkveld. De tewerkstellingsmogelijkheden voor Masters in de industriële farmacie zijn uitermate rooskleurig. Ze blijken er zeer snel een gepaste job te vinden, in diverse functies en sectoren van de farmaceutische industrie (vaak overigens in het bedrijf van hun stage).
Sterke punten
- De deskundigheid en de motivatie van de staf. De docenten leggen een goede onderwijskundige en vakinhoudelijke deskundigheid aan de dag. Hun grote engagement bestendigt de kwaliteit van de opleiding. De ZAP-leden zijn sterk betrokken bij het onderzoek in de vakgebieden die ze doceren. Hun grote engagement bestendigt de kwaliteit van de opleiding.
- De interuniversitaire organisatie laat een bundeling van onderzoeks- en onderwijsexpertise uit de vier Vlaamse universiteiten toe. De gastprofessoren brengen aanzienlijke beroepservaring uit hun vakgebied mee.
- Selectie van studenten. De adequaatheid van de selectie van de studenten garandeert een goede kwaliteit van de afgestudeerde masters in de industriële farmacie. Jaarlijks vindt een selectie van de kandidaten plaats op basis van hun studiecurriculum en het slagen voor een schriftelijke test. Het invoeren van de selectie was tevens een voorwaarde voor het kwaliteitsvol kunnen invullen van de masterproef.
- Aanspreekbaarheid. De studentenaantallen maken een onmiddellijk en persoonlijk contact mogelijk tussen de docenten en de studenten. Gezien de studentenaantallen, kunnen de studenten in kleinere seminariezalen de lessen volgen.
Werkpunten
- Een interuniversitaire ManaMa-opleiding brengt specifieke uitdagingen met zich mee, waaronder de evaluatie van de opleiding door de studenten. Er zal worden onderzocht hoe het perspectief van de studenten beter in beeld kan worden gebracht, om de kwaliteit van de opleiding te blijven waarborgen.
- Een andere uitdaging van een interuniversitaire ManaMa-opleiding is dat door de ontwikkeling van losse opleidingsonderdelen de samenhang van het programma kan afnemen. Om een mooi coherent programma te kunnen blijven aanbieden, zal de opleidingscommissie de inhoud van het lesprogramma en de bijhorende eindcompetenties doorlichten.
- De opleiding is gekend voor een hoge werklast. Zo maakt de opleiding gebruik van verschillende werkvormen die tijdsintensief kunnen zijn, zoals groepsopdrachten. Daarnaast heeft de organisatie van lessen/examens op de vier universiteiten veel tijdsintensieve verplaatsingen voor de studenten als gevolg. De opleiding zal onderzoeken op welke manier de werklast voor de studenten kan worden verbeterd.
- De opleiding zal in haar competentiegericht onderwijs meer inzetten op gepaste feedback voor evaluaties en examens. Hiervoor wordt de feedbackcultuur verder uitgebouwd, en zullen de studenten beter geïnformeerd en meer aangemoedigd worden om de voorziene feedbackmogelijkheden te benutten.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 22/08/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.