Master of Science in de industriële wetenschappen: chemie
De master in de industriële wetenschappen: chemie heeft een studieonderwerp dat dicht betrokken is bij ons dagelijkse leven: de ontwikkeling en productie van nieuwe materialen, de synthese van nieuwe geneesmiddelen, het opvolgen en verbeteren van ons milieu.... De klemtoon ligt op chemische ingenieurstechnieken, metaalkunde en kunststoffen, macromoleculaire en industriële chemie.
Inhoud
Chemie is als wetenschap en technologie het meest betrokken bij het dagelijks leven. Het omvat de studie, ontwikkeling, productie en synthese van (nieuwe) materialen en producten, gebruikmakend van conventionele en alternatieve grondstoffen. Bovendien staat het garant voor de opvolging en de verbetering van ons milieu door het zoeken naar oplossingen om verontreinigingen te reduceren. Als industrieel ingenieur chemie verbeter je chemische processen, ontwikkel je nieuwe producten en volg je industriële processen op. In de masteropleiding zijn twee keuzerichtingen mogelijk: industriële chemie en kunststoffen.
De keuzerichting industriële chemie is multidisciplinair georiënteerd: je wordt gevormd tot polyvalente ingenieur met competenties die aan de industriële praktijk zijn gekoppeld. Je exploreert de complexe interacties tussen wetenschap, technologie en samenleving. Aandacht gaat dus vooral uit naar:
- kennis/kunde van puur proces/chemische factoren en parameters
- fysische/chemische basis van de techniek/technologie en het relevante materiaalgebruik
- kwaliteitscontrole, zowel kwantitatief als kwalitatief
- veiligheids- en gezondheidsaspecten
- milieuzorg (recycling, regeneratie …), zowel technische, juridische als managementaspecten
- sociale vaardigheden
- onderzoeksvaardigheden
- internationalisering
De keuzerichting kunststoffen is op een analoge manier multidisciplinair georiënteerd, maar focust op de mogelijkheden die kunststof en composietmaterialen bieden en op de wijze waarop nieuwe toepassingen tot stand komen. Je bestudeert de samenhang van de drie productfactoren (materiaal – fabricage – ontwerp) en hun relatie tot commerciële en ecologische aspecten. Naast de opbouw van kunststoffen en meer complexe systemen (blends, composieten, meerlagige kunststoffen ...), de keuze van materialen en additieven, de theorie en praktijk van de vormgeving op eigen machines bestudeer je ook de mechanica van kunststofmachines en de integratie van randapparatuur. Je leert kunststoffen te karakteriseren en testresultaten te beoordelen. Tevens komen afbreekbaarheid en recyclage aan bod.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Arbeidsmarkt
Industriële chemie
De keuzerichting industriële chemie leidt naar creatieve jobs in de zware chemische industrie (o.a. petrochemie, industriële gassen, metaalsector, basischemicaliën, meststoffen), maar ook in de ruime waaier van de fijnchemische industrieën en parachemie, in sectoren van (fyto)farmaceutica, cosmetica, detergenten, coatings, verven, kleurstoffen en pigmenten en milieu en recycling,. Een greep uit het ruime gamma aan jobs: projectingenieur, procesingenieur, productie-ingenieur, chemisch analist, R&D-ingenieur, verantwoordelijke processturing/-controle, verantwoordelijke kwaliteitszorg, technisch-commercieel medewerker, veiligheidsingenieur, milieu-ingenieur.
Kunststoffen
Door een ruime theoretische maar vooral praktische vorming word je opgeleid tot polymeer- en kunststofingenieur die oog heeft voor het milieu en de kwaliteit. Je fungeert als kunststofconstructeur, kunststofontwerper, als kunststof of composietverwerker, als verantwoordelijke kwaliteitszorg of als technisch-commercieel medewerker. Industrieel ingenieurs chemie kunnen ook aan de slag in parastatale instellingen, stadsdiensten, onderzoekscentra, universiteiten of in het onderwijs (secundair en hoger onderwijs).
Industrieel ingenieurs chemie kunnen ook aan de slag in parastatale instellingen, stadsdiensten, onderzoekscentra, universiteiten of in het onderwijs (secundair en hoger onderwijs).
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: onze studenten worden voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie en probleemoplossend denken, ze zijn teamgericht en polyvalent inzetbaar in het brede werkveld. De chemische ingenieursopleiding heeft intrinsiek een uitgesproken multidisciplinair karakter.
- Talentontwikkeling: een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare master die zich toch voldoende heeft kunnen specialiseren in één van de twee sterke polen: industriële chemie of kunststoffen. Duurzaamheid, veiligheid, management en communicatie zijn aanwezig in de opleiding en sluiten aan bij de evoluerende maatschappij.
- Kenniscreatie: technische aspecten en vaardigheden hebben de overhand in de opleiding. Er is een sterke link met het werkveld (bedrijfsbezoeken, gastcolleges, gastprofessoren, masterproeven).
- Programma: in het vernieuwde programma is er nog een verhoogde aandacht voor de typische ingenieursvakken met extra focus op perifere disciplines (die het chemische proces ondersteunen), wat de opleiding nog verder versterkt/verbreedt.
- Integratie theorie, praktijk en projectwerking: er is doorheen het ganse opleidingstraject een goed evenwicht tussen de theoretische onderbouw en de verankering van theoretische kennis aan de hand van werkcolleges, practica en projectwerking.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers die hun onderzoekexpertise of (werk)ervaring combineren met een passie en gedrevenheid voor kwaliteitsvol onderwijs.
- Begeleiding en talentontwikkeling van studenten: elke student wordt intensief begeleid. Per student zijn er vele uren werkcolleges en practica, waarin de theoretische kennis wordt ingeoefend via hoogstaand ‘praktisch’ ingenieur-georiënteerd onderwijs.
- Activerend leren krijgt speciale aandacht binnen de opleiding: studenten participeren actief tijdens de diverse werkvormen en gaan in interactie met de aangeboden leerinhouden, studiematerialen, medestudenten en lesgevers.
- Aanspreekbaarheid: wij zetten in op intensief persoonlijk contact tussen onze lesgevers en onze studenten. In het eerste jaar is er een persoonlijk georganiseerd monitoraat.
- Onderzoek: de opleiding zorgt er voor dat studenten optimaal onderzoekcompetenties ontwikkelen.
Werkpunten
- Bewaken van de eigenheid van de opleiding. De technisch-toegepaste opleidingscomponent en de instrumenteel-analytische leerlijn dient blijvend ondersteund te worden.
- Een goede balans tussen het geven van tussentijdse evaluaties en de werklast bij activerende werkvormen.
- Masterproeven in de industrie. Er moet voor gezorgd worden dat een voldoende aantal masterproeven in directe samenwerking met de industrie of het werkveld wordt aangeboden. Deze zijn en blijven uitermate waardevol, omdat deze eerder probleemoplossende en hands-on georiënteerde thesissen de polsslag van de chemische bedrijven volgen.
- Internationalisering: dit is een aandachtspunt. Internationale mobiliteit in een éénjarige masteropleiding is en blijft niet evident, maar de mogelijkheid van bijkomende BILAK-Erasmusovereenkomsten wordt onderzocht. Buitenlandse stages en masterproeven kunnen hiertoe ook nog meer gepromoot worden.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.