Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur

De masteropleiding architectuur concentreert zich rond atelierwerk waarin architectuurontwerpen centraal staat. De master is opgebouwd volgens een modulestructuur. Naast de verplichte modules, zijn er keuzemodules rond actuele vraagstukken zoals: duurzame en circulaire bouwmaterialen, bouwtechnische aspecten van zowel bestaande als nieuwe constructies, de betekenis van publieke ruimte in een geglobaliseerde wereld, optimale comfortcondities in het licht van de huidige energietransitie of actuele woonvraagstukken.

master-na-bacheloropleiding
2 jaar 120 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Via de opleiding krijg je toegang tot brede én gespecialiseerde kennis over de architectuur en aanverwante kennisgebieden. Het aanbod aan vakken stelt je in staat om naar gelang je interesses en intellectuele sterktes een eigen profiel te ontwikkelen. Dat profiel kan variëren van een specialisatie in het bouwen, over expertise in stad en landschap tot architectuurhistorisch en -theoretisch onderzoek. De masteropleiding laat toe om je via thematische keuzemodules die multiperspectivistisch zijn opgebouwd te verdiepen in de thema’s Materialen & levensduur, Wonen & stedelijke transformatie, Publieke gebouwen en landschappen, Structuur en bouwen en Comfort & klimaat.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De master is opgebouwd volgens een modulestructuur waarbij elke student drie plichtmodules opneemt. Binnen deze modules volg je ook drie opeenvolgende masterateliers. Het ontwerponderwijs binnen de masteropleiding is een groeiend leertraject, waarbij de complexiteit van de opgaves en de autonomie waarmee je in de opgave staat, stelselmatig toenemen. Dit is een verderzetting van de leerlijn in de bachelor. Daarnaast heb je de mogelijkheid om via de keuzemodules je eigen profiel vorm te geven. In elk masterjaar kies je uit één van de vijf keuzemodules, die elk georganiseerd zijn rond een thema. Een keuzemodule bestaat uit drie vakken die het thema elk vanuit een ander perspectief benaderen, en wordt aangevuld met een onderzoeksseminarie dat hierop verder bouwt. Daarnaast vul je je curriculum nog verder aan met keuzevakken, een onderzoeksseminarie in een vrij thema, en je masterproef.

De masterproef biedt je de mogelijkheid om in nauw overleg met één van de lesgevers je interesse te verdiepen in een specifiek kennisdomein, van bouwfysica tot architectuurgeschiedenis, van verstedelijkingsprocessen tot architectuurontwerp. De seminaries en de masterproef zijn bijzonder interactieve vormen van onderwijs. Ze zorgen voor een nauwe betrokkenheid tussen studenten, docenten en onderzoekers. De waaier aan onderzoeksthema’s waaruit je kan kiezen, is breed: van architectuurhistorische onderwerpen, zoals een onderzoek naar trappenpartijen in 18de-eeuwse stadspaleizen in Napels, over onderzoek naar de relatie tussen beeldende kunst en architectuur, tot het ontwikkelen van historische cartografieën van niet-Europese steden. Maar je kan ook meewerken aan bouwtechnische experimenten met behulp van digitale computertechnieken, of onderzoek doen naar de optimalisatie van energieprestaties in woningen. De voorbije jaren vielen tal van studenten met hun masterproeven in de prijzen, wat deuren heeft geopend voor hun verdere loopbaan.

Tijdens je masteropleiding krijg je ook de mogelijkheid om een internationale ervaring op te doen. Dat kan via een stage in het buitenland, deelname aan buitenlandse (ontwerp)workshops, de masterstudiereis, veldwerk in het kader van een masterproef en uiteraard ook via een Erasmusuitwisseling. Een deel van de masteropleiding wordt in het Engels gedoceerd. Je komt ook in contact met inkomende Erasmusstudenten uit diverse landen en je krijgt af en toe ook les van buitenlandse gastdocenten. De opbouw van de master biedt dus veel flexibiliteit: ofwel kies je om je verregaand te specialiseren, ofwel opteer je ervoor om breed en interdisciplinair te werken.

Arbeidsmarkt

Het diploma Ingenieurswetenschappen: architectuur biedt ruime beroepskansen in het brede en internationale werkveld van zowel de bouwsector als een breed gamma van aan de architectuur gerelateerde activiteiten. Sommige afgestudeerden vestigen zich als zelfstandig architect-ontwerper, na een stage van twee jaar bij een erkend architect-stagemeester en na erkenning door de Orde van Architecten. Anderen gaan aan de slag als ingenieur bouwstructuren, werfleider op grote projecten of specialiseren zich in duurzaam bouwen, klimatisatie enz.

Architectuurontwerp is steeds minder een individuele aangelegenheid en afgestudeerden zijn goed voorbereid op het samenwerken met andere architecten, stedenbouwkundigen of ingenieurs, voor opdrachten die gaan van constructieve detaillering tot landschapsontwerp. Dat kan in de privésector, maar ook in overheidsdiensten die begaan zijn met de gebouwde omgeving, met historische monumenten, infrastructuur of het landschap. Nog andere oud-studenten werken in de culturele sector of gaan verder in onderzoek en onderwijs in binnen- als buitenland.

Kortom, met de stevige en brede basis die de opleiding biedt én de kans om een eigen profiel te ontwikkelen, verschaft ze toegang tot een waaier aan mogelijkheden in het beroepsleven.