Master of Science in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek
Je wordt opgeleid om op een efficiënte en methodische manier te komen tot het ontwerp en de creatie van complexe elektronische systemen en telecommunicatiesystemen, gaande van het concept en de analyse tot het ontwerp de optimalisatie, de implementatie en het testen. Een grondige theoretische kennis wordt gecombineerd met technologische kennis en onderzoeksattitudes en -bekwaamheden.
EUR-ACE® Master (EURopean ACcredited Engineering Master)
Het EUR-ACE label werd aan deze opleiding toegekend door de Commission des titres d’ingénieur (CTI), onder goedkeuring van het European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE).
EUR-ACE® is een accreditatiesysteem dat binnen een vastgelegd kader een reeks kwaliteitsstandaarden biedt die hoogwaardige ingenieursdiploma’s identificeren zowel binnen als buiten Europa.
Aandachtspunten
De hier beschreven opleiding is een equivalente (maar niet identieke) volledig Nederlandstalige masteropleiding waarvan je de Engelstalige variant terug vindt onder Master of Science in Electrical Engineering.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Onderzoeksgericht: De opleiding elektrotechniek is doordrongen van recente resultaten uit toonaangevend onderzoek, o.a. van onze eigen professoren en onderzoekers. Wij leiden onze studenten op tot ingenieurs die niet alleen bestaande kennis kunnen toepassen maar ook zelf nieuwe spitstechnologie kunnen creëren.
- Projectlijn: In elk jaar bieden we minstens één projectvak aan waarbij onze studenten leren om multidisciplinaire taken doelgericht aan te pakken. Ze werken hiervoor in team samen en leren hierbij ook stapsgewijs een heleboel “soft skills” zoals plannen, overtuigen, efficiënt presenteren, elkaar feedback geven en rapporteren.
- Efficiënte systemen: Onze afgestudeerden zijn in staat complexe systemen met zowel hard- als software-componenten te ontwerpen en te realiseren. Hierbij hebben zij aandacht voor efficiënt gebruik van middelen, tijd en energie.
- Als student krijg je inzicht in alle stappen van de volledige keten van de ontwikkeling van een elektronisch product zoals bijvoorbeeld een smartphone. Hierbij vertrekken we van de eigenschappen van de grondstoffen en gaan we verder tot het ontwerpen en testen om te eindigen bij het afgewerkte product.
- Brede opleiding: Ons programma biedt een brede technologische basis waardoor onze afgestudeerden gegeerd zijn in vele sectoren. Gestoeld op deze brede basis, biedt de opleiding ook veel keuzevrijheid waardoor studenten eigen accenten kunnen leggen en een eigen richting kunnen uitgaan.
Sterke punten
- Topniveau: De afgestudeerden ervaren dat de opleiding hoog gewaardeerd wordt zowel nationaal als internationaal en dat ze daardoor geen enkel probleem ondervinden om een geschikte job op hoog niveau te vinden. Om de kwaliteit hoog te houden, volgt de opleidingscommissie continu de relevantie en actualiteit van de opleiding op. Zo hebben we het opleidingsprogramma voor de master vanaf het academiejaar 2017-2018 geactualiseerd.
- Goede omkadering: Door de sterke onderzoeksactiviteiten in ons domein en ook door de samenwerking met imec is er een grote aanwezigheid van gedreven onderzoekers. Het is onze keuze dat zij sterk betrokken worden bij het onderwijs. Dit laat ons toe om onze studenten zeer gericht te begeleiden in oefeningen, practica, projecten en in hun masterproef. Daarnaast is er ook veel geïnvesteerd in materiaal en laboruimte. Dit is duidelijk zichtbaar in de nieuwe “iGent-toren”.
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers, met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van hun lessen. Onze lesgevers zijn ook bijzonder aanspreekbaar en altijd bereid om vragen van studenten te beantwoorden.
- De opleiding biedt ook veel ruimte voor praktijkervaring, o.a. in projecten, (internationale) stages en masterproeven. De masterproef en projectvakken zijn zeer goed georganiseerd. Het werk van de studenten haalt doorgaans een zeer hoog niveau.
- Toekomstperspectieven: Onze afgestudeerden zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Iedereen die afstudeert, heeft verscheidene jobaanbiedingen of start zelf met een eigen bedrijf. Onze opleiding brengt ook de nodige basisattitude aan voor levenslang leren waardoor onze afgestudeerden steeds mee zijn met de allernieuwste ontwikkelingen.
Werkpunten
- Identiteit: Vele jongeren gebruiken dagdagelijks heel complexe elektronische systemen (bijvoorbeeld smartphone, GPS of tablet) maar hebben geen notie over de werking ervan. Daardoor beseffen ze vaak niet dat de opleiding Elektrotechniek gaat over de elektronica en over signaalverwerking en communicatie bij dergelijke apparaten. De opleiding werkt daarom actief mee aan het uitdragen van het belang van elektronica (bijvoorbeeld op de Dag van de Wetenschap, de robotcompetitie, en dergelijke).
- Diversiteit: In onze opleiding hebben we een ondervertegenwoordiging van studenten met een migratieachtergrond en vrouwelijke studenten. Wij willen ons actief inzetten voor sensibilisering naar kinderen en jongeren rond technologie (STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics). In het bijzonder kunnen wij onze zeer internationale onderzoeksstaf als rolmodel inzetten voor het enthousiasmeren van jongeren met een migratieachtergrond. Daarnaast willen we meewerken aan de inspanningen in de ingenieursfaculteit om technologie in de scholen aan te brengen op een manier die interessanter en aantrekkelijker is voor meisjes.
- Internationalisering: De overgang naar het Engelstalige programma heeft ons programma toegankelijk gemaakt voor een toenemend aantal internationale studenten. We moeten de daarmee gepaard gaande uitdagingen aanpakken en de opportuniteiten van verdere internationalisering hier ter plaatse beter ontplooien.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.