Bachelor of Arts in de Afrikaanse talen en culturen
Afrikaanse talen en culturen betekent kiezen voor het nieuwe, het onbekende. Toch voelen heel wat jongeren zich aangesproken door de taal- en cultuurdiversiteit op het Afrikaanse continent: ze willen meer te weten komen over het aandeel van Afrika in de wereldgeschiedenis of over haar participatie in het actuele mondiale gebeuren.
Inhoud
De opleiding Afrikaanse talen en culturen is een unieke opleiding. De Universiteit Gent is de enige plek in België waar je het volledige traject kunt volgen. De opleiding vertrekt vanuit een open, onbevooroordeelde en kritische blik op de wereld. The Economist riep Afrika een tijdje geleden uit tot het ‘opkomende continent’.
Politiek gezien schudden steeds meer Afrikaanse landen de koloniale erfenis van zich af door het ontwikkelen van nieuwe vormen van democratie en beter bestuur. Afrikaanse activisten, denkers en grassrootsorganisaties leiden de dekolonisatiebewegingen en houden het Westen zo een broodnodige spiegel voor. Die inzichten, ontwikkelingen en discussies komen uitgebreid aan bod tijdens de opleiding.
Uiteraard staat Afrika net als andere continenten ook voor enorme uitdagingen. De rijkdom is erg ongelijk verdeeld. De strijd tegen honger is nog niet gewonnen. Afrikaanse families worden kleiner, maar Afrika’s bevolking neemt nog steeds sterk toe wat, in combinatie met andere bronnen van instabiliteit, leidt tot toenemende emigratie.
Afrika is met Europa verweven en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Er is bijvoorbeeld een groeiende groep van medeburgers met een Afrikaanse achtergrond in België. Deskundig inzicht in de culturele, historische en taalkundige eigenheid van Afrika zal dus hard nodig zijn, samen met inzicht in de mondiale relaties en interculturele communicatie en samenwerking.
Voor wie
Wie Afrikaanse talen en culturen wil studeren, heeft geen specifieke voorkennis nodig. Voorkennis van talen, literatuur en geschiedenis komt goed van pas, maar is niet noodzakelijk .
Een grote interesse in Afrika is vanzelfsprekend. Je wil graag meer weten over de talen en culturen van het continent. Je bent bereid om onbevooroordeeld en kritisch te kijken en je bent geïnteresseerd in een wetenschappelijke benadering van de talen en culturen van Afrika. Je wil weten waarom Afrika vandaag met bepaalde problemen geconfronteerd wordt en hoe die problemen historisch te verklaren zijn.
Structuur
- Bachelor
De opleiding steunt op drie pijlers: Afrikaanse talen, Afrikaanse culturen, en Taal, cultuur en samenleving in Afrika.
In het eerste jaar van de bachelor krijg je een inleiding tot de verschillende studiethema’s.Je volgt een aantal algemeen vormende vakken en tegelijk volgt de studie van Afrikaanse talen en culturen volgens de drie pijlers. Je begint met het leren van een Afrikaanse taal, het Swahili, en je krijgt een inleiding in de Afrikaanse taalkunde; je krijgt een inleiding in de interactie tussen taal, cultuur en samenleving in Afrika en je volgt inleidende vakken over de antropologie, literaturen, geografie en archeologie, en de geschiedenis van Afrika. Bovendien maak je kennis met de methodologische aspecten van de studie van Afrika door een opleidingsonderdeel over veldwerk.
In het tweede jaar worden de drie pijlers verder uitgediept. Naast het Swahili leer je ook het Lingála en je krijgt vakken over taal en geschiedenis, taaldocumentatie en taalbeschrijving, en antropologie en etnografie in Afrika. Je verdiept je kennis over Afrikaanse literaturen en gaat aan de slag met de bronnen. Je kennis over de relatie tussen taal, cultuur en samenleving wordt verdergezet in het tweejaarlijkse vak Afrika: actualiteit, discours en beeldvorming (tweejaarlijkse vakken worden afwisselend in het tweede of in het derde jaar gegeven). In het tweede jaar kies je ook een minor, een vakkenpakket dat je basisopleiding vervolledigt.
In het derde jaar ga je verder met de minor, met het Lingála en het tweejaarlijkse vak ‘Antropologie van visuele en materiële culturen in Afrika’. Je komt in aanraking met theorieën over multiculturalisme en religie. Bovendien krijg je de kans om een groot aantal keuzevakken te volgen zoals Arabisch en Afrikaans. Je rondt het jaar af met een onderzoekstaak, de zogenaamde bachelorproef. Je kan in het derde jaar een ‘Afrika-semester’ volgen, waarbij je een semester aan één van de Afrikaanse partneruniversiteiten of aan een Europese universiteit met een sterke Afrika-afdeling kunt studeren.
- Master
Na de bachelor kun je de masteropleiding African Studies volgen. Het is een eenjarige Engelstalige master die sterk inzet op de unieke wetenschappelijke expertise binnen de opleiding Afrikaanse talen en culturen. Language, History and Identity; Literature, Media and the Arts; en Conflict and Society zijn de drie thematische en domeinoverschrijdende vakken. Er worden ook disciplinespecifieke vakken (Afrikaanse antropologie, geschiedenis en actualiteit, literaturen, taalkunde, archeologie) aangeboden en er is vrije vakkenkeuze. In de afsluitende masterproef over een onderwerp van je keuze integreer je de wetenschappelijke vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt geleerd.
Een bachelordiploma geeft ook toegang tot andere dan de hier vermelde master. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.
Arbeidsmarkt
De opleiding Afrikaanse talen en culturen leidt haar studenten niet op tot een specifiek beroep. Onderzoek onder alumni wijst uit dat de meeste studenten na hun afstuderen vlot een baan vinden. De meesten passen hun kennis over Afrika ook daadwerkelijk toe in hun job. De sectoren waar ze terechtkomen zijn de integratie- en diversiteitsector, het toerisme, de sociaal-culturele sector, de bedrijfswereld, de overheid of de ontwikkelingssamenwerking, naast het wetenschappelijk onderzoek.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Talen én culturen: In het programma van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen leer je twee Afrikaanse talen (Swahili en Lingála) en maak je kennis met de enorme verscheidenheid aan talen die eigen is aan Afrika. Daarnaast maak je in de lessen lessenover antropologie, geschiedenis en literatuur ook diepgaand kennis met de culturele diversiteit van Afrika. Je verwerft bovendien inzicht in de manier waarop taal, cultuur en samenleving elkaar beïnvloeden. Daarnaast kom je veelvuldig in contact met dekoloniale denkers, waardoor je hedendaagse discussies en ontwikkelingen genuanceerd kan kaderen met kennis van zaken.
- Bruggen slaan: Multidisciplinariteit en multiperspectivisme. Naast de hoofdbrok aan Afrika-specifieke vakken kan je ook een minor kiezen met mogelijkheid tot verbreding en/of aansluiting bij een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt. Je kan opteren voor Arabisch en Islamkunde, Archeologie, Letterkunde, Economie en Bedrijfskunde, Globalisering en Diversiteit, Politieke en sociale wetenschappen, of Onderwijs. Je leert de nodige vaardigheden aan om creatief en probleemoplossend te werk te gaan.
- Internationalisering: Internationale ervaring opdoen in zowel binnen- als buitenland is een speerpunt van onze opleiding. Een Afrika-semester is structureel in het programma ingebouwd en je veldwerkervaring kan je in het buitenland opnemen. Naast een verblijf in Afrika kan je ook aan een andere Europese universiteit studeren. Aan het thuisfront versterkt de Engelstalige master het internationale karakter van jouw vorming. Er worden bovendien regelmatig gastdocenten en lezers uit het buitenland uitgenodigd. Zowel je taalcompetenties als je maatschappelijke competenties worden aangescherpt.
- Talentontwikkeling: Er is een mooi evenwicht in het programma tussen methodologie en onderzoeks- of praktijkgerichte opleidingsonderdelen. Je krijgt heel wat keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang je eigen interesses. Je verwerft een kritische en wetenschappelijke attitude.
- Brede inzetbaarheid: Onze afgestudeerden beschikken niet alleen over geavanceerde kennis in hun vakgebied maar zijn door hun stevige methodologische basis ook inzetbaar in andere domeinen. Je Engelstalige master vormt een troef op de arbeidsmarkt in zowel binnen- als buitenland.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: Al onze docenten zijn gemotiveerde lesgevers die onderwijs combineren met internationaal toonaangevend onderzoek. Praktijkassistenten hebben vaak een unieke link met het werkveld en de te onderwijzen taal. De docenten gebruiken veel activerende werkvormen in hun lessen. Daarnaast zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen docenten en studenten. Je wordt zeer goed begeleid en nauw opgevolgd in alle aspecten van je studie.
- Internationalisering: Vanaf het begin kan je vrijblijvend zomercursussen volgen in Afrika en ook maak je kennis met diverse sprekers uit de Afrikaanse diaspora in België. Vanaf het derde jaar zijn tijdens het academiejaar langere verblijven aan één van onze buitenlandse partnerinstellingen mogelijk (in Tanzania, Kenia, Oeganda, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Ethiopië, Senegal, DR-Congo of aan een Europese universiteit). Je wordt ook aangemoedigd om veldwerk uit te voeren tijdens je internationale verblijven.
- Multiperspectivisme en talentontwikkeling: Je volgt een programma dat een brede waaier van inzichten en invalshoeken samenbrengt. Hiermee spelen we in op de verscheidenheid van talenten en interesses van onze studenten. Je hebt een rijkdom aan keuzemogelijkheden in de opbouw van je programma.
- Kenniscreatie: Door de nauwe verwevenheid van onderwijs en onderzoek in ons programma leer je zelf wetenschappelijke kennis creëren. Het aangeboden programma biedt je de mogelijkheid tot kritisch denken en specialisering.
- Toekomstperspectief: Aan het einde van je opleiding ben je door het Afrika-semester, het veldwerk, de minor en de Engelstalige master goed voorbereid op nationale en internationale functies in de publieke en private sector. De combinatie van specifieke talen- en cultuurkennis en brede academische vaardigheden bieden je een voorbereiding op de arbeidsmarkt of voortgezette studies die in weinig andere opleidingen te verkrijgen is.
- Benchmarking: We hebben een goed inzicht in ons programma in vergelijking met andere Afrika-opleidingen in het buitenland. We doen er alles aan om good practices die we daarbij tegenkomen in het programma te integreren.
Werkpunten
- Betrokkenheid van stakeholders: Bij het streven naar kwaliteitsvol onderwijs krijgen we graag nog meer inbreng van onze studenten, alumni, en het werkveld. We willen dit bijvoorbeeld bekomen door (1) toekomstige studenten in contact te brengen met de alumni, (2) studenten te blijven motiveren om deel te nemen aan vergaderingen, bevragingen en focusgroepgesprekken, en (3) voeling te houden met het lokale en internationale werkveld om aansluiting op de arbeidsmarkt te garanderen.
- Goede communicatie: We moeten de kwaliteit en kwantiteit van de instroom blijven verzekeren en waar mogelijk verbeteren door met wervende maar correcte informatie naar buiten te treden. We doen al veel, bijvoorbeeld via SID-ins, infodagen, brochures en websites, als ook via de sociale media, webklassen, open lessen, lezingenreeksen en lessen voor het middelbaar onderwijs. We willen een nog bredere groep jongeren bereiken om het belang en de impact van Afrikaanse talen en culturen te benadrukken en meer naamsbekendheid van onze opleiding te creëren.
- We willen nog krachtiger inzetten op de voorbereiding op de beroepsloopbaan. Daartoe hebben we al wel initiatieven genomen en we merken ook dat de meeste studenten de weg naar de arbeidsmarkt zonder problemen vinden: de tewerkstellingsgraad van onze alumni is hoog. Toch vinden we het belangrijk om de expertise die onze studenten tijdens hun opleiding verwerven te koppelen aan mogelijke werkgevers.
- We willen nog meer aandacht geven aan de doorstroom tussen onze bacheloropleiding Afrikaanse talen en culturen en de Engelstalige master African Studies.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.